Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Outdoor pantolon seçiminin incelikleri ile ilgili olarak yazmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa yürüyüşü kıyafetleri seçimi ile ilgili serimize devam ediyoruz. Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık.

Genel olarak Doğa yürüyüşü kıyafetlerini detaylı olarak tanıtmıştık. Bu yazımızda beğendiğimiz bir yazıyı birebir çeviri yoluyla yayınlayacağız. Yazının İngilizce orijinalini (https://sectionhiker.com/sectionhiker-gear-guide/10-best-hiking-pants/) adresinden okuyabilirsiniz.

Outdoor Kıyafet Seçimi ile ilgili yazılarımız.

  1. Doğa Yürüyüşüne Hazırlık Aşamaları
  2. Trekking Kıyafetleri ve Ekipmanları Nasıl Seçilir?
  3. Outdoor Dış Katman Giyimi Nasıl Olmalıdır?
  4. 3’ü 1 Arada Outdoor Pztt Nedir?
  5. Outdoor Pantolon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
  6. Outdoor Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?
  7. Outdoor Ayakkabı Seçiminde Göz Önünde Bulundurulması Gereken 10 Özellik
  8. Outdoor Ayakkabılarının Sınıflandırılması
  9. Outdoor Ayakkabı Cmtın Alma Kılavuzu
  10. Outdoor Ayakkabı Alma Süreci

Bu yazımızda (https://sectionhiker.com) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz Yürüyüş Botları Nasıl Seçilir- Yürüyüş Ayakkabısı Cmtın Alma Rehberibaşlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Yazının orijinalini (https://sectionhiker.com/sectionhiker-gear-guide/10-best-hiking-pants/) adresinde bulabilirsiniz.

Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, anlatım bozukluğu olabilir, yazıda geçen bir kısım özel isimler tam anlamıyla çevrilemeyebilir, bazı yabancı markalar Türkiye’de bulunmayabilir. Tanıtım yazısı olduğu için markalar hakkında reklam mahiyetinde tanıtımlar yapılabilir. Yazının orijinalinde reklam amaçlı anlatımlar olabilir. Bu hususları okuyucularımızın dikkate alması gerekir.

Yürüyüş Pantolonu Seçim Kriterleri

Yürüyüş pantolonu alırken bu değişkenleri göz önünde bulundurun.

Yürüyüş Pantolonlarında Ağırlık Ve Nefes Alabilirlik

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

Yaz yürüyüşleri için, serin kalmanıza yardımcı olacak nefes alabilen, hafif bir kumaş istersiniz. Üç mevsimlik pantolonlar veya kış için giyebileceğiniz pantolonlar isteyebilirsiniz, ancak yazın en yüksek noktasında yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, bunun için satın alın. Aşırı ısınma sizi perişan edecek veya daha da kötüleştirecek. Çoğu yürüyüş pantolonu tamamen sentetiktir, bu da terlediğinizde çabuk kurumasına yardımcı olur. Bazıları ayrıca hava akışına yardımcı olmak için ağ paneller ve/veya cepler içerir.

Yürüyüş Pantolonlarında Uzunluk, Açılırlık Veya Roll-Up’lar

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

(Roll-Up’lar: Uzun paçaları kıvrılarak kapri haline getirilerek kullanılabilir.) Seçiminiz hem konfor tercihlerinize hem de yapacağınız yürüyüş türüne bağlı olacaktır. Hava sıcak olacaksa ve sadece bir pantolonla sırt çantasıyla seyahat ediyorsanız, üstü açılır pantolonlar size hem gündüz hem de gece için en fazla seçeneği sunacaktır. Ancak güneşe maruz kalma, böcekler veya bacaklarınızı dövecek arazi nedeniyle şort istemeyeceğinizi biliyorsanız, üstü açık pantolonlar gereksizdir ve hacim katacaktır. Başka bir deyişle, seçim yaparken arazinizi ve alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurun. Dönüştürülebilir pantolon seçerseniz, fermuarları test edin ve ayak bileği fermuarlarını da arayın; bu, ayakkabılarınızı çıkarmadan alt bacakları açıp kapatmanıza izin verir. Tamamen dönüştürülebilir pantolonlara bir alternatif olarak, tipik olarak bir çıtçıt veya düğme ile tutulan kıvrık bacaklar, sıcak bir günde ekstra havalandırma sağlayabilir.

Yürüyüş Pantolonlarında Cepler ve Ekstra Özellikler

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

Ekstra özellikler, iyi bir pantolonu harika bir pantolona dönüştürebilir. Güvenli, iyi tasarlanmış cepler, çantanızı karıştırmadan telefonunuz veya haritanız gibi temel öğelere kolayca erişmenizi sağlar. İyi yerleştirilmiş kemerler, çantanızın kalça kemerinin altında ezilmez. Güçlendirilmiş pantolon manşetleri yıpranmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Yürüyüş Pantolonlarında Uzatılabilirlik Özelliği

Hiking Pantolonları

Ayrıca, özellikle zorlu arazide yürüyüş yapacaksanız, streç aramak isteyeceksiniz. Bacaklarınızı kaldırıp engelleri aşmanız gerekiyorsa, kumaşı vermek isteyeceksiniz. Burada listelenen pantolonların çoğu, bu esnekliği sağlamak için naylonu spandeks veya elastan ile karıştırır, ancak oranlar farklıdır. Tipik olarak, spandeks veya elastan içeriği ne kadar yüksek olursa, kumaş o kadar esnek olur. Listemizdeki Mountain Hardwear AP Pants ve Fjallraven Vidda Pro’larda olduğu gibi, pamuk karışımı da iyi hareket kabiliyeti sunabilir.

Yürüyüş Pantolonlarında Dayanıklılık

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

Deneme yanılma ile birlikte dişli incelemeleri yoluyla öğrendiğiniz kumaşın kendisinin dayanıklılığının yanı sıra, dayanıklılığı artıran özellikler arasında takviyeli dikişlerin yanı sıra takviyeli diz ve arka paneller bulunur. Daha ağır kumaşlar veya daha sıkı dokumaya sahip olanlar daha dayanıklı olabilir, ancak bunun da yaz aylarında nefes alabilirliğe karşı dengelenmesi gerekir.

Yürüyüş Pantolonlarında Güneş Koruması

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

Tüm giysiler doğrudan güneşten bir miktar koruma sağlar, ancak bazı kumaşlar diğerlerinden daha fazlasını sağlar. Birçok üretici, kıyafetlerinde UPF (ultraviyole koruma faktörü) derecelendirmelerini listelemeye başladı. Bu size güneşin ultraviyole ışınlarının ne kadarının malzemeye nüfuz ettiğini söyler. Örneğin, bir giysinin UPF derecesi 50 ise, bu, güneşin UV ışınlarının 1/50’si veya yüzde 2’si kumaştan cildinize ulaştığı anlamına gelir. UPF 20, güneş ışınlarının 1/20’si veya yüzde 4’ünün geçtiği anlamına gelir. Derecelendirme ne kadar yüksek olursa, koruma o kadar iyi olur. Kumaş tipi, dokuma, boyalar ve eklenen kimyasal işlemlerin tümü UPF’yi etkileyebilir.

Yürüyüş Pantolonlarında Böcek Koruması

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

Permetrin gibi böcek kovucularla işlenmiş kumaş, ısıran yaratıkları uzak tutmaya yardımcı olabilir. Bu, özellikle yüksek kene mevsiminde yardımcı olabilir. Bu sene listemizde yer alan pantolonların bir kısmı kovucu ile tedavi ediliyor ancak kendi başınıza yapmanız zor bir işlem değil. (Permetrin’in kediler için tehlikeli olduğu bilinmektedir, bu nedenle giysileri evde tedavi ediyorsanız kimyasala dikkat edin. Ancak tedaviyi bitirdikten sonra giysiler güvenlidir.) Giysileri kendiniz tedavi etme hakkında bilgi için buraya ve buraya bakın.

Yürüyüş Pantolonlarında Su Koruması

Doğa Yürüyüşü Pantolonları

İlk on listemizde de fark edeceğiniz gibi, dayanıklı su itici (DWR) kaplama yürüyüş pantolonlarında yaygındır. Pantolonu su geçirmez yapmaz, ancak su dökülmesine yardımcı olur ve ıslanmayı engellemezse geciktirir. Bununla birlikte, kaplama aşınma, yıpranma ve yıkama ile yıpranır, bu nedenle sonunda yenilemeniz veya yeniden uygulamanız gerekecek, bunu evde doğru ürünlerle güvenle yapabilirsiniz.

En İyi 10 Erkek Yürüyüş Pantolonu

Yürüyüş pantolonları önemli bir yürüyüş ekipmanıdır, ancak erkeklerin genellikle hafife aldığı bir şeydir. Yüksek düzeyde nefes alabilir, dayanıklı, çabuk kuruyan, çok ısındığında havalandırması kolay, ancak sıcaklık düştüğünde ılık olmalıdırlar. Uyum, hareket özgürlüğü ve cepler de önemli faktörlerdir. Böceklere dayanıklı veya yüksek derecede güneş koruması sağlayan yürüyüş pantolonlarına ne dersiniz? Tüm bunlar, en iyi yürüyüş pantolonunu seçerken önemli değişkenlerdir.

Ancak hiçbir pantolon herkesin vücut tipine uymaz. Bazı yürüyüşçüler ekstra kumaşı azaltan daha ince bir kesimi tercih ederken, diğerleri daha gevşek bir uyumla daha rahat ve havadar hissediyor. Aranacak belirli özellikler arasında mafsallı dizler ve körüklü kasık, çok sayıda cep ve kıvrık bacaklar veya dönüştürülebilir pantolonlar gibi havalandırma seçenekleri bulunur. Bu değişkenleri göz önünde bulundurarak, önerdiğimiz en iyi 10 erkek yürüyüş pantolonunu burada bulabilirsiniz.

1. prAna Stretch Zion II Pantolon

prAna Stretch Zion II Pantolon

prAna Stretch Zion II Yürüyüş Pantolonu, koşarken ve tırmanırken esnemek için tasarlanmış aşınmaya dayanıklı naylon/spandeks karışımıyla rahatlık, uyum ve dayanıklılık açısından büyük eleştiriler alır. Çabuk kuruyan kumaş ayrıca su tutmaz (DWR) bir apreye ve UPF 50+ güneş korumasına sahiptir. Isı tahliyesi için, pantolonlarda havalandırmalı bir iç dikiş köşesi ve çıtçıtlarla tutulan kıvrık manşetler bulunur. Diğer kullanışlı özellikler arasında ayarlanabilir bir bel bandı ve çift girişli bir kargo cebi bulunur. 2022 için yeni güncellenen Stretch Zion Pants, biraz daha esnek olan geri dönüştürülmüş kumaştan yapılmıştır.


2. Columbia Silver Ridge Cabrio Yürüyüş Pantolonu

Columbia Silver Ridge Cabrio Yürüyüş Pantolonu

Columbia’nın Silver Ridge Cabrio Yürüyüş Pantolonu, sıcak günler düşünülerek tasarlanmış çok yönlü yaz yürüyüş pantolonlarıdır. Esnek, çabuk kuruyan kumaş, UPF 50 güneş koruması sunar ve bacaklar, 10 inçlik bir iç dikişle şorta dönüşmek için fermuarlıdır. Uyumları, kısmi elastik bir bel, ayarlanabilir bir dış bel bandı ve parkurdaki engellerin üzerinden tırmanmayı kolaylaştıran körüklü bir kasık içerir. Cepler, sol bacakta fermuarlı bir güvenlik cebi içerir. İyi bir değer, herhangi bir satış veya indirimden önce bu listedeki en uygun fiyatı sunarlar.


3. KUHL Renegade Kargo Cabrio Pantolon

KUHL Renegade Kargo Cabrio Pantolon

KUHL Renegade Cabrio Eşofman Altı, yumuşak, pamuk benzeri bir yapıya sahiptir ancak aşınmaya dayanıklı, su itici (DWR kaplı) ve hızlı kuruyan naylon/spandeks kumaş karışımından üretilmiştir. Dönüştürülebilir pantolonların fermuarları, daha az hacimli, daha modern bir tasarım için üzerlerinde kanat içermezken, ayak bileği fermuarları, ayakkabınızla uğraşmadan alt pantolon paçalarını açıp kapamanızı kolaylaştırır. Ek özellikler: UPF 50 güneş koruması, çift kargo cepleri, file cep çantaları ve körüklü kasık.


4. REI Sahara Rehberi Cabrio Yürüyüş Pantolonu

REI Sahara Rehberi Cabrio Yürüyüş Pantolonu

REI’nin Sahara Guide Cabrio Yürüyüş Pantolonu, su itici (DWR) kaplamalı ve UPF 50+ dereceli hafif, çabuk kuruyan streç naylon kumaştan yapılmıştır. El cepleri, bir bıçağı veya başka bir aleti klipslemek için bir kenar sağlar; Fermuarlı arka cep ve fermuarlı sağ uyluk cebi, bu kargo yığını olmadan güvenli saklama sağlar. Bel bandındaki dahili kordon, uyumu kişiselleştirirken yumuşak elastik sırt, çantanın altında rahatlık sağlar. Anahtarlar ve diğer temel eşyalar için bel bandında bir karabina halkası bile var.


5. Patagonya İkili Pantolon

Patagonya İkili Pantolon

Patagonia’nın Quandary Pants , 50+ UPF güneş korumalı, esnek yapılı (%94 naylon / %6 spandeks) çok yönlü yürüyüş pantolonudur. El ısıtıcı cepleri, iki arka cebi, bir sağ bozuk para cebi ve bir sağ uyluk fermuarlı cebi var. Düzenli bir yükselişle beline otururlar; dizden ayak bileğine kadar düz bir kesim ile koltukta ve uyluklarda çok gevşek ve çok sıkı değil. Körüklü kasık, tam bir hareket aralığı sağlar ve fermuarlı metal düğme kapatmaya sahiptir.


6. Outdoor Araştırma Ferrosi Cabrio Pantolon

Outdoor Araştırma Ferrosi Cabrio Pantolon

Outdoor Research’ün naylon/spandeks (%86/%14) dokuma yırtılmaz kumaştan üretilen Ferrosi Cabrio Pantolonları aşınmaya karşı dirençlidir, aynı zamanda hafiftir, olağanüstü bir şekilde nefes alabilir ve çabuk kurur. Bu listedeki diğer pantolonlar gibi, UPF 50+ dereceli DWR işlemine tabi tutulurlar. Bu pantolonlar ayrıca 10 inçlik iç dikiş şortlarına dönüşerek onları sıcak günlerde daha çok yönlü hale getirir. Diğer özellikler arasında körüklü bir kasık ve fermuarlı bir uyluk cebi bulunur.


7. Kuhl Konfidant Havalı Pantolon

Kuhl Konfidant Havalı Pantolon

KUHL Konfidant Air Pants , yüksek çıkışlı aktiviteler sırasında sizi serin tutmak için dizlerin arkasında ve kasıkta bulunan on bir havalandırma deliği ile sıcak havalarda yürüyüş yapmak için tasarlanmıştır. Üstün saklama için dokuz adet fermuarlı ve arkası ağ örgülü cebe sahiptirler ve zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlamak için UPF 50 olan pamuk, naylon ve elastanı birleştiren sert ama hafif bir kumaştan yapılmıştır. Uyum oldukça standarttır: ne çok sıkı ne de çok gevşek.


8. Arc’teryx Gamma Çabuk Kuruyan Pantolon

Arc’teryx Gamma Çabuk Kuruyan Pantolon

Arc’teryx Gamma Quick Dry Pants , patika dışı seyahatler ve kanyon geçişleri için yeterince sağlam, ancak dere geçişleri ve ani yağmur duşlarından sonra gerçekten hızlı kuruyan çok ince, hafif streç dokuma yürüyüş pantolonudur. Sırt çantası kalça kemerinin altında iyi çalışan gömülü bir kemere ve iki el cebi, iki uyluk cebi ve eşyaları güvenli ve emniyetli tutmak için bir arka cep dahil olmak üzere beş fermuarlı cebe sahiptirler. Biraz küçükler ve dizin altında belirgin şekilde incelirler, bu nedenle bedenler arasındaysanız bir beden büyük almayı düşünün.


9. RailRiders Eko Örgü Pantolon

RailRiders Eko Örgü Pantolon

RailRiders Eco-Mesh Pants , fermuarlı dönüştürülebilir bacaklar yerine havalandırma için fermuarlı file yan havalandırmalara sahip hafif naylon pantolonlardır. Çok sıcak çöl koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmışlardır ve sivrisinek ve kene ısırıklarını önlemek için önceden Böcek Kalkanı ile muamele edilmiştir. İki katlı, 3 oz Duralite naylon kumaştan üretilmiştir, 30 UPF derecesi ile hızlı kurur. Beldeki elastik yan paneller ile uyum daha da artırılır ve iki dikiş üstü ön cep ve 2 fermuarlı arka cep ile desteklenir.  Hafif bir dokuma kemer dahildir.


10. Fjallraven Vidda Pro Pantolon

 Fjallraven Vidda Pro Pantolon

Fjallraven Vidda Pro Pants , zorlu yürüyüş, dağcılık ve avcılık için tasarlanmıştır. Fjallraven’ın G-1000 kumaşından yapılmıştır: istediğiniz su ve hava koşullarına dayanıklılık düzeyine ulaşmak için şirketin Grönland Balmumu ile işlemden geçirilmesini önerdiği %65 polyester/%35 pamuk karışımı. Arkada ve dizlerde ekstra takviye ve ayarlanabilir, elastik bir pantolon tabanı var. Çok sayıda cep vardır: 2 el cebi, harita cebi, çok amaçlı alet cebi ve dahili telefon cebi. İz bakımı yaparken dayanıklı pantolonlara mı ihtiyacınız var? Hadi bakalım.

Yazının orijinalini (https://sectionhiker.com/sectionhiker-gear-guide/10-best-hiking-pants/) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org