https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Site, Türkiye’nin dört bir yanındaki açık hava etkinlikleri için kapsamlı bir bilgi kaynağıdır. Sitede, her etkinlik için detaylı bilgiler, rotalar, fotoğraflar ve videolar bulunmaktadır. Site ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleri hakkında güncel haberler ve etkinlikler hakkında bilgi vermektedir.

Sitenin hedef kitlesi, açık hava etkinliklerine ilgi duyan herkestir. Site, hem deneyimli hem de yeni başlayanlar için faydalı bilgiler sunmaktadır. Site, Türkiye’de açık hava etkinlikleri hakkında bilgi edinmek ve bu etkinliklere katılmak isteyenler için ideal bir kaynaktır

https://turkeyoutdoor.org/

Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Yeni logo

Outdoor ayakkabı seçiminin incelikleri ile ilgili olarak yazmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa yürüyüşü kıyafetleri seçimi ile ilgili serimize devam ediyoruz. Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık.

Genel olarak Doğa yürüyüşü kıyafetlerini detaylı olarak tanıtmıştık. Bu yazımızda beğendiğimiz bir yazıyı birebir çeviri yoluyla yayınlayacağız. Yazının İngilizce orijinalini (https://outdoorswithnolimits.com/how-to-choose-hiking-boots/) adresinden okuyabilirsiniz.

Outdoor Kıyafet Seçimi ile ilgili yazılarımız.

  1. Doğa Yürüyüşüne Hazırlık Aşamaları
  2. Trekking Kıyafetleri ve Ekipmanları Nasıl Seçilir?
  3. Outdoor Dış Katman Giyimi Nasıl Olmalıdır?
  4. 3’ü 1 Arada Outdoor Pztt Nedir?
  5. Outdoor Pantolon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
  6. Outdoor Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?
  7. Outdoor Ayakkabı Seçiminde Göz Önünde Bulundurulması Gereken 10 Özellik
  8. Outdoor Ayakkabılarının Sınıflandırılması
  9. Outdoor Ayakkabı Cmtın Alma Kılavuzu
  10. Outdoor Ayakkabı Alma Süreci

Bu yazımızda (https://outdoorswithnolimits.com) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz Yürüyüş Botları Nasıl Seçilir- Yürüyüş Ayakkabısı Cmtın Alma Rehberibaşlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Yazının orijinalini (https://outdoorswithnolimits.com/how-to-choose-hiking-boots/) adresinde bulabilirsiniz.

Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, anlatım bozukluğu olabilir, yazıda geçen bir kısım özel isimler tam anlamıyla çevrilemeyebilir, bazı yabancı markalar Türkiye’de bulunmayabilir. Yazının orijinalinde reklam amaçlı tanıtımlar olabilir. Bu hususları okuyucularımızın dikkate alması gerekir.

En İyi Hafif Yürüyüş Botları

Eğer arazide daha fazla mesafe katetmeyi düşünüyorsanız, bir sonraki hafif yürüyüş botu çiftinizi araştırmaya başlamanın zamanı geldi. Eskiden bilinen “ayakta bir pound, sırtta beş poundtur” sözü, gerçek araştırmalara dayanmaktadır (1984 yılında ABD Ordusu Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiştir), bu nedenle eğer çiftiniz 5 poundun üzerindeyse, güncelleme zamanı gelmiş demektir. Neyse ki, son yıllarda hafif yürüyüş botlarında bir devrim yaşandı ve birçoğunu sırt çantası ve avcılık botları konusundaki kapsamımızın bir parçası olarak test ettik. İşte en iyi hafif yürüyüş botları seçimlerimizi bir araya getirdim, böylece bir sonraki sezonunuz veya ormanda geçireceğiniz zaman için hazırlık yapabilirsiniz.

Bu yazımızda (https://www.outdoorlife.com/gear/best-lightweight-hiking-boots/) adresinden faydalandık.

En İyi Hafif Yürüyüş Botları: İncelemeler ve Öneriler

Danner Trail 2650 GTX Mid: Hafif ve Dayanıklı Yürüyüş Ayakkabısı

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 7-14 (erkek), 5-11 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 14 ons (erkek), 11 ons (kadın)
  • Taban: Vibram 460
  • Normal ve geniş seçeneklerle mevcut

Artıları

  • Mükemmel uyum
  • Ayakları, patika koşuculardan daha fazla korur
  • Hızlı kullanıma hazır hale gelme süresi

Eksileri

  • Tipik bir patika koşucusundan daha ağır
  • Belirgin topuk-ayak bileği düşüşü (8mm)
Danner Trail 2650 GTX Mid

Eğer en iyi hafif yürüyüş botunu araştırıyorsanız ve beş dakikadan daha uzun süre boyunca araştırma yapmışsanız, muhtemelen biri size patika koşu ayakkabılarını düşünüp düşünmediğinizi sormuştur. İyi haberim var: Danner Trail 2650 ile tercih yapmak zorunda değilsiniz. Bu ayakkabılar, patika koşucular gibi hafif ancak sağlam bir üst kısım, uzun ömürlü tabanda ciddi dişler (4mm) ve genel olarak daha sert bir yapı gibi geleneksel yürüyüş botlarının birçok özelliğine sahiptir.

Bir tester, yaklaşan bir uzun mesafe yürüyüşü için bir çifti dışarı çıkardı ve ayakkabının entegre dilinin genel uyumu artırdığını, topuğunu sabitleyerek ve geleneksel yürüyüş ayakkabılarından alışkın olduğu istikrarı sağladığını keşfetti. Üstteki stratejik olarak yerleştirilmiş deri paneller, ayak parmaklarını ve Achilles bölgesini korumaya yardımcı olurken, Gore-Tex içindeki havalandırma, ayaklarının aşırı ısınmasını önledi. Katkıda bulunan Joe Genzel benzer şekilde bunu avcılar için tasarlanmış bir patika koşu ayakkabısı olarak adlandırdı ve her türlü senaryoyu ele almak için yeterli yastıklama ve çekişe sahip çok amaçlı bir ayakkabı olduğunu belirtti.


Hoka Kaha GTX 2: Hafif, Yüksek Destekli ve Konforlu Yürüyüş Botu

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 7-15 (erkek), 5-11 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 16.8 ons (erkek), 15.6 ons (kadın)
  • Taban: Vibram Megagrip
  • Yalnızca düzenli genişlikte mevcut

Artıları

  • Hafif
  • Yüksek ayak bileği desteği
  • Yumuşak taban Eksileri
  • Pahalı
  • Geniş seçenek yok
Hoka Kaha GTX 2

Erkekler için en iyi yürüyüş botları arasındaki tüm adaylar arasında, bunlar tam bir yüksek üstle (7 inç) en hafif olanlarıdır. Kaha GTX’yi Alaskan çalılıklarında iki yaz boyunca rehberlik yaparken kullandım ve yaklaşık 300 mil kat ettim. Bunlar, açık alpin tundra yürüyüşlerinden kayalık yamaçlara kadar her şey için tercih ettiğim botlardır. Taban tasarımı hafif bir kemer içerir, bu da adımlarımı ileri iten bir salınım hareketi oluşturur. Adımlarımda zıplama hissi ve artırılmış yastıklama ile birlikte hissediyorum. Geçen yıl piyasaya sürülen GTX 2, daha lüks bir yastıklamaya sahiptir ve ayaklarım hiç ağrımadı veya yorgun hissetmedim. Yeni GTX aynı zamanda geri dönüştürülmüş Gore-Tex tekstilleri gibi daha sürdürülebilir malzemeler kullanır. Bunlar, ideal şok emilimi nedeniyle aftermarket versiyonlarıyla değiştirmem gerekmeyen nadir botlardan biridir.

Islak ve çamurlu bataklıklardan geçtim ve Gore-Tex astarı ayaklarımı tamamen kuru tuttu. Vibram Megagrip’ten oluşan tabanın çok yönlü kauçuk dişleri iyi kavradı ve beni ileri hareket ettirdi. Herhangi bir dezavantaj varsa, özellikle keskin lav taşlarında yürüdükten sonra dış tabanların diğer test ettiğim botlardan daha hızlı aşınmasıdır.

Bazıları Hoka’nın ayakkabılarının ay botları gibi göründüğünü söylüyor. Muhtemelen aşırı yastıklama ve büyük burun kutusu bu izlenimi verir. Ancak bu peluş botu ve optimal ayak parmağı açıklığı ile giydikten sonra, birkaç tuhaf bakışa aldırmayabilirsiniz.


Altra Lone Peak Hiker: Minimal Tasarımlı ve Rahat Yürüyüş Ayakkabısı

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 7-16 (erkek), 5.5-12 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 11.5 ons (erkek), 9.9 ons (kadın)
  • Taban: Duratread
  • Üç farklı genişlikte mevcut

Artıları

  • Minimum veya hiç kullanım süresi yok
  • Geniş burun kutusu denge ve konforu teşvik eder

Eksileri

  • Diğer yürüyüş botlarına göre daha az dayanıklı
  • Diğerlerine göre daha az sağlam ayak bileği koruması
Altra-Lone-Peak-Hiker

REI’da Shenandoah Ulusal Park’ta rehberlik yapan Hannah Simmerman için, en iyi kadın yürüyüş botları, yürüyüşçülerin ve sırt çantalı gezginlerin uzun süredir en iyi yürüyüş ayakkabısı olarak kabul ettiği şeyin öz kardeşi: Altra Lone Peak. OL ekip ekibinin bu en büyük ayakkabıyı test etmesini buradan okuyun. Altra Lone Peak gibi, Hiker’ın geniş burun kutusu ve sıfır topuk düşüşü, stabiliteyi ve doğru ayak yerleşimini teşvik eder (Simmerman ayrıca bu ayakkabıyı plantar fasit ile başa çıkan müşterilere önerir).

Hafif Lone Peak Hiker’ın en çekici yanlarından biri, birçok patika koşucusu gibi az veya hiç kullanım süresi gerektirmemesidir. Ancak bu bir dezavantajla gelir: Bu ayakkabının çok sınırlı su direnci vardır ve özellikle orta taban köpüğü konusunda diğer ayakkabılara göre daha az dayanıklı olduğu bilinir. Simmerman başlangıçta Lone Peak Hiker’ı müşteri gezilerinde taşıdığı ağır yük için aldı, ancak bunları kişisel gezilerinde de kullanmaya başladı.

“Kayalıklar üzerinde zıplarken bile ayak bileğimde destek hissetmek güzel,” dedi, kadınlar için en iyi yürüyüş botları hakkındaki hikayemde. “Patika koşuculardan daha güvenli hissettiriyorlar.”


Vasque Breeze: Tamamen Su Geçirmez ve Uygun Fiyatlı Yürüyüş Botu

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 7-14 (erkek), 6-11 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 20 ons (erkek), 17 ons (kadın)
  • Taban: Vasque Trail Strider
  • Normal ve geniş seçeneklerle mevcut

Artıları

  • Tamamen su geçirmez
  • Uygun fiyatlı
  • Oldukça hızlı kurur
  • Makul derecede hafif

Eksileri

  • Sıkı uyum, bazıları için rahatsız edici olabilir
Vasque-Breeze

Vasque Breeze, en iyi su geçirmez yürüyüş botları üzerine yaptığım inceleme sırasında ona uyguladığım her testte iyi bir performans sergiledi. 16 saat boyunca birkaç inç su içinde bırakıldıktan sonra tamamen kuru kaldı ve ardından tuz ve çamur ve güneşin tümünü üzerine attığım ikinci testimde yine suya bırakıldığında kuru kaldı. Bu bot, tüm bunları oldukça uygun (en azından yürüyüş botları için) bir fiyata gerçekleştirir. Vasque Breeze’in hafif tasarımı, diğer su geçirmez yürüyüş botlarına göre daha fazla nefes alabilirlik sunar ve kuruma testi sırasında iyi bir performans sergiledi.

Vasque Breeze için (ki küçük numara kullanır) bir boy büyük seçmenizi ve nihai bir satın alma kararına geçmeden önce bir süre etrafta dolaşmanızı öneririm. Bu bot dar bir yapıya sahiptir ve bazı yürüyüşçüler, özellikle ön ayak parmaklarına yan baskı uyguladığını bulabilir.


Merrell Thermo Rogue: Hafif ve Kışın İyi Performans Gösteren Bot

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 7-15 (erkek), 5-11 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 14.84 ons (erkek), 14.84 ons (kadın)
  • Taban: Vibram Arctic Grip All Terrain
  • Yalnızca düzenli genişlikte mevcut

Artıları

  • Hafif
  • İyi çekiş Eksileri
  • Soğuk suya maruz kaldığında hızlı bir şekilde soğur
  • Diğer kış yürüyüş botlarına göre daha az koruma sağlayan esnek üst kısım
Merrell Thermo Rogue

Kışın yürüyüş yapmakla ilgili her şey daha ağırdır. Sırt çantanız daha ağırdır, kıyafetleriniz daha ağırdır. Ve ayakkabılarınız: Onlar çok daha ağırdır – muhtemelen sıcak hava ayakkabılarınızın ağırlığının iki katıdır. Ve ilk yürüyüşe başladığınızda ayakkabılarınızın daha ağır olduğunu unutmak kolay olabilir, ancak gerçek şu ki, vücudunuzun biyomekaniği, (yukarıda belirttiğimiz gibi) ayaklarınızdaki ekstra ağırlığın sırtınızdaki ağırlığın beş katına kadar değerli olduğu anlamına gelir. Bu nedenle kaliteli, hafif bir kış yürüyüş botuna yatırım yapmanın iyi bir nedeni vardır.

Merrell Thermo Rogue, en iyi kış yürüyüş botları testimde incelediğim seçenekler arasında hem en hafif seçenek hem de test protokolümün çoğunda etkileyici bir performans sergiledi. Yaklaşık iki pound ağırlığında bir çift için olduğu gibi, Danner Arctic 600 ve Oboz Bangtail gibi, Vibram Arctic Grip’in bir varyasyonuna sahip ve buz üzerinde yürüyüş yaparken oldukça tutucu oldu. Diğer iki botla karşılaştırıldığında biraz daha dikkatli adımlar atmam gerekti, ancak Merrell Thermo Rogue ile çoğu düz buzlu yüzeyde güvenle yürüyebilirdim. Ayrıca, su geçirmezlik testini başarıyla geçti ve içinde 14 saat boyunca kuru kaldı.

Merrell Thermo Rogue’u ilk kez bağladığımda, ısı yalıtım testinden önce yaptığım kısa ve hızlı yürüyüşte Oboz Bangtail’e kıyasla hızlı bir şekilde ısındığını fark ettim. Ancak Snoqualmie Nehri’nin buzlu soğuk suyuna adım attığımda, durum hızla değişti. Aslında, ayaklarım o kadar hızlı soğudu ki suyun üst kısmından içeri sızdığını düşündüm (ki bu, duran su testinin bir parçası değildi) ve testi planlandığından erken bitirdim.

Ancak çorabımı kontrol ettiğimde, ayağımın tamamen kuru olduğunu buldum: Merrell Thermo Rogue, soğuk suyun içinde sadece birkaç dakika sonra yalıtım gücünü kaybetmişti. Bu durumu doğrulamak için ayakkabıları tekrar test ettim, bu sefer bağları mümkün olduğunca sıkıca bağlayarak bağlardan sızan su miktarını en aza indirmeye çalıştım. Bu, ayağımın ne kadar hızlı soğuduğunda hafif bir fark yarattı, ancak hala Oboz Bangtail veya Danner Arctic 600’ün performansının yanına yaklaşmadı.


Danner Wayfinder: Hafif ve Çeşitli Kullanım Alanlarına Uygun Bot

Anahtar Özellikler

  • Mevcut Bedenler: 5-11 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 17.5 ons (kadın)
  • Taban: Danner Wayfinder tabanı
  • Yalnızca düzenli genişlikte mevcut

Artıları

  • Tür ve arazi için çok yönlü
  • Benzer tarzdaki botlara göre hafif
  • Su geçirmez astar Eksileri
  • En iyi performans için bakım gerektirir
Danner Wayfinder

Yıllardır kendi bedenimde erkek avcılık botları giydikten sonra (Danner Pronghorns dahil), sonunda bir çift Wayfinder giydim ve özel olarak kadınlar için yapılmış botları satın almanın neden iyi bir fikir olduğunu fark ettim. Wayfinder, erkek botlarındaki benzer tarzlara göre çok daha hafif ve uyumu sadece doğru hissettiriyor (Danner bunu “atletik” olarak tanımlar). Wayfinder’ı bağlamak, bir çift yürüyüş botu veya patika koşu ayakkabısı giyiyormuş gibi, ancak 8 inç deri av botunun tüm çok yönlülüğüne sahip.

Bu bot üzerindeki doğal, av renk tonlarını (geleneksel olarak kadın kamolarını istila eden pembe veya mor tonlarını içermeyen) takdir ediyorum. Bu botlar, Danner Pronghorn’dan daha sert ve daha yapılandırılmış, bu yüzden biraz esneme süresi alacak, ancak bir kez yaptığınızda size iyi hizmet edecekler. Wayfinder’ı yaz geyiği keşfi ve ağaç standı çalışmalarından Hawaii ekselans geyiği ve yüksek rakımlı geyik avına kadar her şey için giydim. Bu, benim sırt çantasından et taşıma konusunda tercih ettiğim bir seçenek olmazdı, ancak neredeyse her şeyi yapabilir. Teknik olarak bu botlar deri yerine süet (bazı naylon içerir), ancak iyi giyiyor ve tam tahıl deriden çok daha hafiftir. Sadece süeti su geçirmez ve ihtiyaç duyulduğunda bakımını yapın.


Xero Scrambler Mid Hiking Boot: Hafif ve Minimalist Yürüyüş Botu

Anahtar Özellikler

  • Bedenler: 6.5-15 (erkek), 5-12 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 11.3 ons (erkek), 9.4 ons (kadın)
  • Taban: Michelin Fiberlite
  • Yalnızca düzenli genişlikte mevcut

Artıları

  • Hafif
  • Barefoot tarzı ayakkabılar ile Altra Lone Peak gibi diğer minimalist ayakkabılar arasındaki farkı kapatır
  • Geniş uyum, çeşitli ayak şekillerine uygun

Eksileri

  • Barefoot yürüyüşçüler için alışkın oldukları daha esnek ayakkabıdan etkilenebilecek sert arka topuk
Xero Scrambler Mid Hiking Boot

Eğer daha minimalist bir ayakkabıda yürüyüş yapma konusunda meraklıysanız, Xero Scrambler Mid Hiking Boot’a başlamak için harika bir yerdir. Diğer barefoot ayakkabılar sizi ayak altındaki her keskin kayaya kadar hissettirirken, bu ayakkabı makul derecede sağlam bir koruma sunar, 4mm köpük dahil. Bu botu Outdoor Life’ın açılış ultrahaf sırt çantası testinin bir parçası olarak test ettim ve çamurlu patikalardan yol yürüyüşlerine kadar her şeyde sadece ne kadar az düşündüğümü gördüm. Ve geleneksel yürüyüş botlarının aksine, hala olağanüstü esnek, adım atarken ayağınızla bükülüyor.

Ayrıca, bu botun Vasque Breeze gibi bu listedeki diğerlerinden daha geniş bir uyuma sahip olmasını sevdim.

Doğal olarak klasik geniş şekilli bir ayak için yeterince geniştir, özellikle iç tabanı çıkarırsanız. Ancak düşük yığın yüksekliği (15mm), yan tarafınızdaki ayak için biraz daha fazla yeriniz olsa bile, ayak bileğinizi yüksek yığın yüksekliğine sahip yürüyüş botlarından daha düşük olduğu için ayak bileğinizi burkulma olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir. Barefoot tarzı ayakkabılar giymeye alışkın bireyler için bir not ise, bu botun topuğun arka kısmının, en iyi barefoot seçimiminkinden daha sert olduğudur. Eğer dik inişlerde ayak parmaklarınızın üzerine basmayı tercih ediyorsanız, Xero Scrambler Mid Hiking Boot, bu daha uzun ayak pozisyonunda rahatsızlık hissettirebilir.


Vivobarefoot Tracker II: Sıfır Topuk Düşüşü ve Doğa Dostu Ayakkabı

Anahtar Özellikler

  • Bedenler: 7-15 (erkek), 5.5-11.5 (kadın)
  • Ağırlık: Ayakkabı başına 20 ons (erkek), 14.1 ons (kadın)
  • Taban: Sert Zemin Tabanı
  • Yalnızca düzenli genişlikte mevcut

Artıları

  • Sıfır topuk düşüşü
  • 5.5mm yığın yüksekliği
  • Esnek ve sessiz Eksileri
  • Soğuk zeminin içeri sızması mümkün
  • Su geçirmez değil
Vivobarefoot Tracker II

Birçok barefoot tarzı botun en büyük sorunlarından biri, geleneksel botların sert üst kısmını korumaktır. Bu, adım atışınızı topuğa zorlayabilir ve bu da barefoot ayakkabıların yapması gerekenin tam tersidir. Bu konudaki büyük istisna, Vivobarefoot Tracker serisidir. Bu üst kısımlar, bilek hareketini hiç kısıtlamaz ve benim deneyimime göre hiç uyum süresine ihtiyaç duymaz. Vivobarefoot Tracker serisinde avcılar için en iyi seçenek Forest ESC’dir.

Bu en iyi minimalist ayakkabıların hepsi gibi, bunlar sıfır topuk düşüşüne sahiptir ve neredeyse yok gibi tabanlara sahiptir. Ancak diğerlerinin aksine, ciddi çıkıntılara sahiptirler. Bunlar, yeni olduklarında harika çekiş sağlar, ancak daha geleneksel av botlarındaki çıkıntılar gibi daha hızlı aşınacaktır. Testlerde bulduğum bir diğer önemli nokta, bu botların mutlaka su geçirmez olmadığıdır (bunları bir dereye giymeyin), ancak pratikte oldukça suya dayanıklı oldukları ve ıslak çalılıklarda yürürken ayaklarınızı kuru tutacaklarıdır. Ayrıca, döküntüleri dışarıda tutma konusunda çok etkilidirler.


Outdoor Hiking Ayakkabısı Alırken Düşünülmesi Gerekenler

Ağırlık

Eğer en iyi hafif yürüyüş botlarından birini ilk kez alıyorsanız, o zaman size bir ödül var demektir. Gram başına, kitinizden ağırlığı kesmenin en büyük değeri ayakkabılarınızda bulunmaktadır. Uzun bir gün boyunca doğada zaman geçiren herkes bilir ki yorgunluk genellikle ayaklarımızda başlar ve planlanandan önce günü sona erdiren genellikle ağrılı ayaklardır. Ayakların biomekaniği, ayaklardaki ağırlığın vücudumuzun herhangi bir yerindekinden daha büyük bir etkiye sahip olması nedeniyle ağırlıklı yürüyüş botu seçmek, doğada daha uzun ve keyifli bir gezi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Uygunluk Birçok insan, yürüyüş botunun sert üst kısmının bileğini burulmaktan koruyacağını varsayar. Ancak gerçek şu ki, eğer kayak veya dağcılık botunda bulacağınız gibi sert bir plastikten yapılmış bir şey giymiyorsanız, bileğiniz hala burulabilir. Ancak ayak bileği burulmasını önlemeye yardımcı olabilecek şey, özellikle topukta, botunuzun uyumu. Ayak parmağınızın ayakkabı içinde kolayca kayması, ayak bileğinizi burkulma olasılığını artırır. Ayak bileğinizin bot içinde aşırı hareket ettiğini hissediyorsanız, başka seçenekleri denemek isteyebilirsiniz. Son bir satın almadan önce en iyi yürüyüş için iç tabanları denemek de yardımcı olabilir.

Ayak bileği burulmasını etkileyebilecek diğer faktörler arasında yığın yüksekliği (ayak tabanınız ile zemin arasındaki mesafe) ve ayakkabının ayak parmağı kutusu bulunmaktadır. Yüksek yığın yüksekliğine sahip ayakkabılar, düşük yığın yüksekliğine sahip olanlardan daha fazla burulma eğiliminde olabilir. Benzer şekilde, dar bir ayak kutusuna sahip ayakkabılar parmaklarınızın yayılmasını önleyebilir. Yayılmış parmaklar, ayak büyük parmağınızın, serçe parmağınızın ve topuğunuzun bir tripot gibi daha çok işlev görmesine izin vererek ayak bileği burulmasını önleyebilir.

Su Geçirmez Astar

Bu listedeki birkaç seçeneğimiz gösterdiği gibi, harika bir hafif botu ve harika bir su geçirmez botu aynı anda elde edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki su geçirmez botlar, diğer seçeneklerden daha iyi nefes almayabilir ve bu, ayakkabınızın içinde ısıyı (ve genellikle teri) hapseder. Kurak iklimlerde bulunan bireyler su geçirmez olmayan botlarla daha mutlu olabilirler.

Üst Kısım Birçok kişi, yüksek bir üstün, ayak bileği burulmasını önlemek için bir gereklilik olduğunu düşünür. Ancak yüksek bir üstün sağladığı güven hissi sadece bir hissiyattır. Ayak bileğinizi, gerçekten sert botlar gibi tamamen burulabilir hale getirebilirsiniz. (Bu istisna, kayak botu gibi gerçekten rijit botlardır.) Bununla birlikte, üst kısımlar, içindeki yürüyüş botunuzdan toz ve diğer kalıntıları uzak tutabilir. Ayrıca, kayalardan veya kazara vurmalardan bileklerinizi koruyabilirler.

Eğer bilekleriniz için ekstra koruma arıyorsanız, ya bilek desteği ya da en iyi yürüyüş için bir çift yürüyüş bastonu yatırımını düşünün.

SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

S: Daha hafif yürüyüş botları daha mı iyidir? Evet, eşit koşullar altında, daha hafif bir yürüyüş botu istersiniz. Gereksiz yere ağır yürüyüş botları, daha hafif modellerden daha önce ayak yorgunluğuna neden olacaktır.

S: Yürüyüş botlarını yürüyüş için giyebilir miyim? Evet, yürüyüş botlarını yürüyüş için giyebilirsiniz, ancak diğer seçeneklere göre daha az rahat olabilirler. Birçok yürüyüş botu ayrıca yürüyüş botlarınızın zamanla ayaklarınızı zayıflatabilecek yastıklama ve kemer desteğine ağırlık verir.

S: Yürüyüş botları nefes alabilir mi? Yürüyüş botları korumak üzere inşa edilmiştir: hava koşullarından, çevreden, bileğinize kazara vurmalardan. Bu nedenle, genellikle en iyi trail koşucuları veya hatta en iyi yürüyüş ayakkabıları gibi diğer seçeneklere göre daha az nefes alabilirler.

Sonraki Okuma: En İyi Yürüyüş Botu Markaları

Neden Outdoor Life’a Güvenebilirsiniz? 1898’den beri OL, av malzemeleri, balık tutma takımı, silahlar ve atış ekipmanlarını değerlendirme ve inceleme konusunda önde gelen bir otorite olmuştur. Ürünleri değerlendirme konusunda bir asırlık bir geçmişe sahibiz ve şimdi bu uzmanlığı çevrimiçi incelemelere getiriyoruz. Editörlerimiz deneyimli doğaseverlerdir ve daha da önemlisi, eğitimli gazetecilerdir. Ürünleri değerlendirirken öncelikle saha testini ve nesnel verileri ön planda tutuyoruz. Gear üreticileri ve mühendislerle, aynı zamanda açık hava konusunda uzmanlarla görüşmeler yapıyoruz, böylece okuyucularımız bir ürünün nasıl ve neden çalıştığını anlarlar.

Reklam, gear incelemelerimizi etkilemez ve asla etkilemeyecek. Her zaman kapsamlı ürünlerimize odaklanıyoruz – çünkü okuyucularımızın en son ve en büyük ekipman hakkında bilgi sahibi olmalarını istiyoruz – ancak aynı zamanda bir ürünün kusurlarını ve tuhaflıklarını da ele alıyoruz.

En iyi hafif botlar dayanıklılığınızı ve doğada geçirdiğiniz zamanı artırabilir. Ancak, tüm insan ayakları farklıdır: farklı şekiller, farklı güç ve esneklik seviyeleri ve farklı yaralanma sorunları. Nihai bir satın alma yapmadan önce, birkaç başlığı belirleyin ve onları denemek ve mümkün olduğunca etrafta yürümek için zaman ayırın. Doğru ayakkabının (ve en az sorun ve yaralanmaya neden olacak ayakkabının) en önemli göstergelerinden biri konforudur.


Yürüyüş Botları Nasıl Seçilir? – Yürüyüş Ayakkabısı Cmtın Alma Rehberi

Yürüyüş Botları Nasıl Seçilir

Yürüyüş Botlarının Önemi ve Rolü

Buradaysanız, muhtemelen spor ayakkabı denen herhangi bir ayakkabıyla yürüyüş yapabileceğinize ikna olmuş insanlardan biri olmadığınız içindir.

Ve haklısın: Göründüğü kadar garip, yürüyüş yapmak için bir çift yürüyüş ayakkabısına ihtiyacın var.

İnkâr edilemez bir şekilde, her şeyden önce biraz temiz hava almak, manzaraları hayranlıkla izlemek, yavaş bir tempoda seyahat etmek olsa bile… küçük yürüyüşten dünyayı gezmeye kadar, yürüyüş, uyarlanmış bir ekipman gerektiren bir spor aktivitesidir.

Ve yürüyüş aslında bir ayağı diğerinin önüne koymakla ilgili olduğu için, bu aktiviteyi uygulamanın her şeyden önce bir zevk olarak kalması için yürüyüşlerinizi hazırlamanın en iyi yolu ayaklarınıza ve onların rahatlığına dikkat etmektir!

Yürürken ayaklarınıza ne olur?

Ayaklarınız bir ayakkabıyla kapatıldığında terlerler.

Bu, cildinizi yumuşak ve savunmasız bırakır, bu da kabarcık almanın en iyi yoludur.

Şehir ayakkabısı ile yürüyüş yaparsanız ayaklarınız yeterince desteklenmeyecektir, bu da ayakların ısınmasında ilk etken olan sürtünmelere ve kabarcıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Üstelik açık havada zemin dengesiz, ıslak, kaygan, yokuş yukarı, yokuşta olabilir… kısacası, ayaklarınızı iyi desteklemenin önemini vurgulayan pek çok parametre.

Çok iyi, ama sizi her yolda mutlu edecek bir çift yürüyüş ayakkabısı nasıl bulunur?

Burada size rehberlik etmeye çalışacağım…

Sahip Olabileceğiniz Genel Sorular:

  • “Kumaş ayakkabı istemiyorum çünkü su geçirmez değiller”

İlk olarak, hiçbir ayakkabı tamamen su geçirmez değildir, yürürken çok rahatsız olur. İkincisi, herhangi bir yürüyüş ayakkabısı su geçirmez olabilir, nasıl olduğunu açıklayacağım.

  • “Deri ayakkabılar ıslanır”

Hayır, deri iyi muhafaza edildiğinde yani beslendiğinde oldukça su geçirmezdir. Bisikletçilerin takdir etmesi boşuna değil… Açıklamaları okuyun.

  • “Yürüyüş botlarında ayaklarım her zaman ağrır”.

Belki de mutlaka standartlaştırılmış herhangi bir ayakkabının iyi adapte olmadığı belirli bir ayak morfolojiniz var mı?

Tabanlık düşündünüz mü? Rahatınız için çok önemlidirler ve gerçekten bir fark yaratabilirler: gidin ve onlar hakkında söylediklerimi aşağıda görün.

  • “Çoraplarla iyiyim, bolca var.”

Her zamanki çoraplarınızı unutun: yürüyüş çorapları, gerçekten bir spor olan yürüyüşe uyarlanmış özel niteliklere sahiptir. Ve onlar olmazsa olmaz bir konfor faktörü oldukları için onlarsız yapmak bir hata olur. Bu aksesuardan ödün vermeyin, pişman olmayacaksınız!


Yürüyüş botlarınızı seçme kriterleri

Yürüyüş botlarınızı seçmek, sizinle birlikte inceleyeceğim birkaç parametre belirlemenizi gerektirir:

Yapacağınız yürüyüşün türü (süre, arazi…)
Bir ayakkabının size iyi uyup uymadığını nasıl kontrol edersiniz.
Mevsim koşulları
Ayakkabı taban özellikleri
Ayakkabı yapısı:
Yürüyüş botu seçimi

Yürüyüş botlarının özellikleri : saya yüksekliği, taban, malzeme, bağcıklar… ve ayağınız ve yürüyüşleriniz için en iyi özellikleri nasıl seçeceğiniz.

Ayrıca markaların ayakkabılarına göre yolunuzu bulmanıza da yardımcı olacağım.

Size mağazada ayakkabı denemesi için birkaç ipucu vereceğim… Bu sayede yürüyüş botları artık sizin için sır tutmayacak!


Her yürüyüş türü için bir tür yürüyüş ayakkabısı vardır.

Yaptığınız yürüyüşün türüne göre aynı yürüyüş ayakkabısını kullanmayacaksınız.

Yürüyüşte farklı kategoriler nelerdir? Yürüyüş botlarında nelere dikkat edilmelidir?

Gezinti ve kısa yürüyüş için

gezinti - kısa yürüyüş

Birkaç saat yürüyüş, işaretli patikalarda, kolay seviye, sırtınızda hiçbir şey olmadan veya sadece küçük bir günlük yürüyüş sırt çantası.

Düşük ila orta topuklu ayakkabılar, tercihen yumuşak ve hafif.

Bu tür ayakkabılar multiaktivite odaklıdır, onları kuzey yürüyüşünün yanı sıra dağ bisikleti ve oryantiring için kullanabilirsiniz.

Yine de dikkatli olun, koşu için çok daha verimli olan gerçek bir arazi ayakkabısının yerini almazlar.


Aktif yürüyüş için

aktif yürüyüş

​Ovalarda ve orta dağlarda sabit bir hızda yürümeye sportif bir yaklaşım.

Arazi, seviyedeki birkaç veya daha fazla değişiklikle çeşitlidir.

Ortama bağlı olarak düşük, orta veya yüksek sayalı uygun ayakkabılar.

Bu ayakkabıların ana avantajları esneklikleri ve çekişleridir.


Kısa yürüyüşler için

kısa yürüyüşler

Birkaç saatten birkaç güne kadar, en fazla 2 veya veya 3. yeni başlayanlar için, birkaç günlük bir yürüyüşe çıkmayı seçerseniz, düşük eğimli kolay yoldan başlayın.

Tercihen orta ila yüksek sayalı ayakkabılar. Aslında, esnek bir taban tutarken ayak bileğini iyi bir şekilde desteklemeniz tavsiye edilir, ancak ağırlığınızı ve muhtemelen bir sırt çantasının ağırlığını birkaç gün boyunca destekleyebilir.


Trekking ve uzun mesafeli yürüyüşler için

Trekking ve uzun mesafeli yürüyüş, ayakkabı seçiminiz için daha talepkar olan iki uygulamadır.

Uzun saatler boyunca, bazen çok engebeli zeminlerde yürüyecek ve seviyedeki olumlu ve olumsuz değişiklikler arasında geçiş yapacaksınız.

İyi uyarlanmış, yüksek, sert (veya yarı) ve sağlam çizmeler.


Yaklaşma yürüyüşü için

yaklaşma yürüyüşleri

Amaç, rotalara mümkün olduğunca yakınlaşmak ve hatta kolay rotalara veya ferrata üzerinden (“A via ferrata, yürüyüş ve tırmanma arasındaki bağlantı noktasıdır”) tırmanmaktır.

Kayaları çok iyi kavrayan kauçuk tabanlı, “yaklaşma ayakkabıları” adı verilen özel ayakkabılar. (Türkçede tam karşılığı bulunmayan yaklaşma ayakkabıları olarak çevrilen “approach shoes” yürüyüş botları ile ortak özellikleri olan kaya tırmanışı ayakkabıları olan bazı hibrit ayakkabılardır. Yürüyüş için tasarlanmış bir ayakkabı veya bot gibi, uzun mesafeler için yürürken rahatça oturan bir yaklaşım ayakkabısı rahatça giyilebilir.)


Yürüyüş botu seçiminde mevsim ve hava koşulları önemli unsurlardır.

Hava ve iklim koşulları yürüyüş sandaletleri, su geçirmez ayakkabılar, kanvas ya da deri ayakkabılar arasında ne alıp ne giyeceğinize karar vermenizi sağlayacak kriterler …

Yazın, sıcakta, düz zeminde

yaz yürüyüşü

Neden sandalet değil?

Kapalı ayakkabılarla yürümek

Hava güzel ve sıcakken terli ayaklar, ayakkabılara hapsolmuş hissi kimse sevmez.

Ayaklarınızın nefes almasına izin vererek yürüyüş yapmak için, antrenmanınıza bağlı olarak açık veya kapalı yürüyüş sandaletlerini tercih edin.

Yürüyüş sandaletleri hem yürüyüş hem de bivouacs için yedek bir çift olarak mükemmeldir.


Yaz aylarında dik arazide

dik arazide yaz yürüyüşü

Hafif ve nefes alabilen yürüyüş ayakkabısı.

Sarp arazide yürüyüş yapıyorsunuz, dolaşıyorsunuz, kötü işaretlenmiş patikalardan geçiyorsunuz… Hava sıcak olsa bile yürüyüş ayakkabısı ile yürümek daha güvenli.

Gerçekten de örneğin yüksek otları geçmek için sandaletler uyarlanmamıştır. Hafif ve nefes alabilen file malzemelerden yapılmış alçak veya yüksek yürüyüş ayakkabılarını seçin.


Ve yağmurda?

yağmurda yürüyüş

​Mükemmel ayakkabılar yok ama çözümler…

Kendinizi yağmurdan tamamen korumak her zaman zordur.

Ne yazık ki, bugüne kadar yağmur botları dışında hiçbir ayakkabı su geçirmez değildir: su iticilik veya su geçirmezlik hakkında konuşuyoruz.

Su tutmazlık özelliğine sahip yürüyüş botlarından Gore Tex membran yürüyüş ayakkabılarına kadar bir seçeneğiniz var.

Yoğun yağmur durumunda, en su geçirmez ayakkabının bile tam bir gün dayanamayacağını unutmayın, bu nedenle kendinizi maksimum düzeyde korumak için tozluk ve çizme kullanmanız gerekecek.


Doğru ayakkabıyı bulmak için önemli bir kriter olan morfolojiniz

Ayak, karmaşık bir anatomik yapıya sahip vücudun hassas bir parçasıdır, ancak çoğu zaman ihmal edilir ve kötü muamele görür, çünkü onu analiz etmek için zaman ayırmayız.

Ayaklarda ve vücudun geri kalanında erken yorgunluk veya ağrıdan kaçınmak için, özellikle spor aktiviteleri için doğru ayakkabı seçimi esastır.

Bir ayaktan diğerine tüm dikkate değer farklılıklardan şüphelenmiyoruz: ayak parmaklarının şekli, ayağın kemeri… aslında, tüm ayaklar farklıdır, “evrensel” ayak yoktur.

Bu nedenle, ayakkabılarınızı, belirli podolojik özelliklerinize en uygun olacak şekilde dikkatlice seçmenin önemi.

Çözüm N°1

Ayak ağrısını önlemek için: Doğru ayakkabı boyutunu seçmek

Ayakkabının iç kenarı herhangi bir deformasyon olmadan düz olmalıdır.

Ayakkabının genişliği ideal olarak ön ayağın genişliğinin 10 mm içinde olmalıdır.

Yürüyüş botlarında ne kadar parmak boşluğu var? Botlarınızın uzunluğu, yürüyüş ayakkabısının ucunda dayanakta olmaması için ayağınızdan 1 ila 2 cm daha uzun olmalıdır.

Ayrıca efor sırasında ayağınızın hacmi değişecektir, bu nedenle gün içinde ayaklarınızın uyum sağlaması için fazladan boşluk bırakmanız gerekir.


​Çözüm N°2

yürüyüş ayakkabısında tabanlıklı ayak

Ayak ağrısını durdurmak için: Tabanlıkların önemi

Bir yürüyüş botu veya başka bir ayakkabıda tabanlıklardan ve konforunuz için öneminden biraz bahsedelim.

Ayağınızda bir yürüyüş botu ile hissedilen rahatsızlık, 10’da 9 kez yetersiz ayak kavisi desteğinden kaynaklanır. Daha sonra ayakkabınıza tabanlık koymanız gerekir.

Aslında, müşterilerin %90’ı tüm yürüyüş ayakkabılarını giymek için bir çift tabanlık bulunan bir yürüyüş ekipmanı mağazasından çıkıyor: Daha önce de söylediğim gibi, ayağınız evrensel değil.


Bunu biliyor muydun?

ayak kemikleri

Bir ayak 28 kemikten, 27 kastan ve 33 eklem seviyesinden oluşur!

Ayağın farklı bölümleri, bir kişiden diğerine farklı hacimlere, boyutlara veya duruşlara sahiptir.

Ayağın değişken özelliklerine ek olarak, içi boş ayaklı, düz ayaklı birden fazla şekil ve hacim vardır… hepsi aynı şekilde davranmaz.


pronated vs supinated ayaklar

Doğru tabanlık seçmek için, pronator veya supinator ayaklarınız olup olmadığını bilmek en iyisidir.

Ayakkabılarınızın tabanındaki aşınma ve yıpranmayı inceleyin:

Pronasyon : Tabanınızın iç kısmı çok aşınmışsa, ayağınız pronasyonludur. (Pronasyon, yürüme ve koşma sırasında ayağınızın doğal hareketidir. Yürüyüşünüz bir nötr pronasyon, aşırı pronasyon veya supinasyon (yetersiz pronasyon) modeli gösterebilir. Aşırı pronasyon veya supinasyon stresleri, daha büyük yaralanma riskleriyle ilişkilendirilmiştir.)

Pronasyon, ayağın normal ve doğal bir şok emme hareketidir ve hafif içe doğru bükülme ile karakterizedir.

Supinasyon: Tabanınızın dış kısmı en çok hasar gören kısımdır, bu nedenle ayağınız supinatördür.

Supinasyon, ayağın dışa doğru hareketidir.

İki ana tabanlık ailesi vardır

“Hazır giyim” tabanlık ve önceden şekillendirilmiş tabanlıkların karıştırılmamasına dikkat edin:

“Hazır giyim” olarak adlandırılan tabanlık, koku giderici veya antibakteriyel tabanlık veya şok emici tabanlık veya varsayılan olarak ayakkabılarda satılan tabanlıklardan daha fazla nefes alabilmek için havalandırılan tabanlıklardır.

Deforme olmayan önceden şekillendirilmiş tabanlıklar, ayaklarınızın taban desteğini etkili bir şekilde düzeltecek olanlardır: ve bu nedenle, tavsiye ettiğimlerdir.

Burada iki tip tabanlık sunacağım ve onları denemek ve ayak şeklinize en uygun olanı hissetmek size kalmış.

Ayak kemeri türleri

3 Feet tabanlık, her morfolojinin destek ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek, orta ve düşük olmak üzere üç farklı kemer tipine uyum sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Sonuç olarak, tüm duruş iyileştirilir: Desteklerin iyi dağılımı sayesinde vücudun hizalanması ve stabilitesi daha iyidir.

Klasik veya ince olmak üzere iki versiyonu mevcuttur ve her türlü ayakkabıya mükemmel uyum sağlar.

Vücutta ayak duruşu belirtileri

Superfeet ergonomik tabanlıklarda, doğal şok emilimini desteklemek için topuğun altındaki yağ yastığını içine alan bir topuk kapağına sahip bir ADD/APT sabitleyici sistemi bulunur.

Sonuç olarak, ayak düşmesi ve aşırı pronasyon/supinasyon fenomenini sınırlarlar ve böylece dizlerinizi, kalçalarınızı korurlar…

Farklı malzeme ve hacimlerde mevcut olup, ayakların morfolojisine, ayakkabının şekline ve yapılan aktiviteye göre cevap verirler.


Şimdi ayakları inceledik, şimdi yürüyüş ayakkabılarının analizine geçelim.

Yürüyüş botlarının teknik özellikleri ve anatomisi

Yastıklama, taban, tutuş, sertlik, şaft yüksekliği… doğru yürüyüş ayakkabısını seçmek için incelenmesi gereken kriterlerdir.

Bu, önünüzdeki tüm çiftler arasından uygulamanıza uygun olan veya olmayanları hızlı bir şekilde ayırmanıza ve sizin için en yararlı olacak özellikleri aramanıza yardımcı olacaktır.

yürüyüş botu anatomisi
yüksek kesim yürüyüş botu

Yaka yüksekliği:

Yüksek kesim: en güvenli.

Üst kısmın bu yüksekliği, çok dik arazilerde bile bileği mükemmel şekilde destekler.

Yüksek bilekli yürüyüş botları olarak da adlandırılan yüksek kesim ayakkabılar, uzun yürüyüşler ve yürüyüşler için idealdir, çünkü yorgunluk bazen yanlış adımlar atmanıza neden olur: ne olursa olsun, üst kısım ayakları ve ayak bileklerini etkili bir şekilde tutacaktır.

orta kesim yürüyüş ayakkabısı

Orta kesim: en çok yönlü.

“Orta” olarak adlandırılan orta üst kısım, yüksek ve düşük üst kısım arasında mükemmel bir ara üründür.

Tüm “arada” ürünler gibi, kısa yürüyüşlerden kolay ve orta patikalarda gezici yürüyüşlere kadar çok yönlü kullanım için tasarlanmıştır.

Orta kesim, ayak bileğini yüksek sayaya göre daha esnek tutar ve bu nedenle ayakkabıyı daha hafif hale getirir.

düşük kesim yürüyüş ayakkabısı

Düşük kesim: en hafif.

Ayak bileğini hareket etmek için serbest bırakır, yürüyüş, aktif yürüyüş ve yüksek sayaların kısıtlamalarını istemediğiniz kolay parkurlarda kısa yürüyüşler için mükemmeldir.

Bazı ayakkabılar, tepe koşuları veya hızlı yürüyüşler için daha sert olan alt sayalara sahiptir; bunlara iz ayakkabısı denir.

Yürüyüş Botlarının Tabanları: Kavrama, Tutunma ve Yastıklama

Yürüyüş ayakkabılarının dış tabanı, ayakkabının dayanıklılığını belirleyen çeşitli derecelerde yumuşaklığa sahip kauçuk bir bileşimden yapılmıştır.

Kauçuk ne kadar yumuşak olursa, yastıklama ve tutuş o kadar iyi olur, ancak taban sert bir kauçuğa göre daha çabuk aşınır.

Yürüyüş ayakkabısı tabanlarının teknik özellikleri nelerdir?

yürüyüş çizme şeması ve taban

Çekiş, ayakkabının düşmanca ve dengesiz arazide (çamur, kum, kar) ilerleme yeteneğidir. Derin, yontulmuş kramponlar iyi kavrama sağlar.

Çekiş, engebeli ancak zorlu arazilerde (kayalar, taşlar) kolayca yürümenizi sağlar. İyi bir tutuş için ayakkabılar geniş ve sığ desenlerle donatılmıştır.

Yastıklama, eklemlerin ve tendonların rahatlığı ve korunması için gerçek bir kriterdir. Tabanın şekline bağlı olarak: düz, önde veya arkada yükseltilmiş yastıklama, ayakların zemine olan etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Tabanın genişliği, sağladığı stabilite hakkında çok şey söylüyor. Zor veya çok zorlu arazilerde hassasiyet için dar bir taban yapılmıştır.

Dağcılık ayakkabıları, yaklaşma yürüyüşleri veya zorlu yürüyüşler için önerilir.

Bunun yerine geniş bir taban, zeminde geniş bir ayak izi için tasarlanmıştır, bu nedenle stabilite mükemmeldir.

Öte yandan, dik arazide, bu tip taban zeminde çok fazla yer kaplayacağı için çok daha az uygundur.

Sertlik, ayakkabının hangi tür yürüyüş için tasarlandığını açıkça gösterir. Yürüyüş botunu bükmeye çalışarak test edilir:

Sert taban, zorlu arazilerde yürüyüş ve trekking yapmak için deneyimli yürüyüşçüler için tasarlanmıştır.

Yumuşak (veya yarı sert) tabanlar, kolay yürüyüşler veya iyi bir itiş gücüne ihtiyaç duyan aktif yürüyüşçüler içindir.

Araba lastiklerinde farklı kalitelerde kauçuk olduğu gibi, ayakkabı tabanlarında da farklı kaliteler vardır: Contagrip, Vibram, Michelin…


Taş korumalar, kendinden kilitlenen kancalar ve bağcıklar ihmal edilmemesi gereken unsurlardır.

Taş muhafızlar

yürüyüş botu taş bekçi

Ayakkabının ön kısmında bulunan, taş çarpması veya aşınma durumunda ayak parmaklarınızı korumak için kullanılan bir tür kabuktur.

Özellikle uzun mesafeli yürüyüşçüler, yürüyüşçüler ve hatta engebeli zeminde yürüyen ara sıra yürüyüş yapanlar için göz ardı edilmemesi gereken bir unsur.

Bağcık

yürüyüş botu bağcıkları

Yürüyüş botlarınızın doğru şekilde bağlanması çok önemlidir, ancak çok az yürüyüşçü ona hak ettiği önemi verir.

Bağcıklar ayakkabılarınızın son desteğini garanti eder, olması gerektiği kadar güvenli olmalarını sağlamak için ayaklarınızı “kilitler”.

Kötü bağcıklı bir ayakkabı hem düşme hem de ayak yaralanmaları açısından yürüyüş yaralanmalarında bir numaralı faktördür.

Aslında, kötü bağcıklı ayakkabılarla ayaklarınız hareket eder, bu da sürtünmeye gerçek bir davettir ve kabarcıklara neden olur.

Basit bağcıklar veya klasik bağcıklar hepimizin bildiği bağcıklardır, ancak uzun vadede dayanabilmeleri için daha dirençlidirler. Yuvarlak veya düz, size kalmış, hüner onları iyice sıkmaktır.

Kordonlu bağlama sistemi olarak da adlandırılan hızlı çekme sistemi hızlı ve kullanımı kolaydır: Kolu çekin ve ayakkabı sıkılır. Sıkılaştırma homojendir, destek hissi oldukça tatmin edicidir.

Topuk kilidi halkaları (kancalar) veya dantel kilidi, yürüyüş botlarınızı düzgün şekilde bağlamanıza izin verdiği için potansiyel olarak bir seçim kriteridir.

Kendinden kilitlenen kancalar sayesinde bağcıklarınız korunur ve gevşeme riski yoktur.


Farklı yürüyüş botları malzemelerinin avantajları ve dezavantajları

Yürüyüş ayakkabıları genellikle deri veya sentetiktir ve her malzemenin avantajları ve dezavantajları vardır.

deri

Deri

Avantajları : Çok esnek, dayanıklı çünkü dayanıklı bir malzeme ve doğal olarak su geçirmez: Ayakkabıyı emerek suyun geçmesini engeller, ancak suyu emerek oldukça ağırlaştığına dikkat edilmelidir.

Deri ayrıca bir dereceye kadar nefes alabilir, sıcak havalarda sentetik ayakkabıların büyük ölçüde takdir edileceği doğru olsa bile.

Bu sorunun üstesinden gelmek için, bazı yürüyüş botları daha fazla nefes alabilen ancak aynı zamanda yağmura karşı daha hassas olan nubuk veya süetten yapılır.

Dezavantajları: Sürekli ve titiz bakım gerektirir. Doğal su geçirmezliğini korumak için beslenmeli, nemlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Nubuk ile süet deriyi karıştırmayın

Nubuk deri, yumuşak bir his ve kadifemsi bir görünüm vermek için zımparalanmış klasik deriden doğrudan gelir. Nubuk deriye dokunduğunuzda, bazen zımparalanmaya direnen deri tanelerini hissedebilirsiniz.

Süet deri tamamen farklıdır: “alt deri” dir, çünkü gerçekten hayvan derisinin arka tarafıdır.

sentetik

Sentetik

Yürüyüş botu üreticileri Naylon, Kevlar ve Polyester gibi sağlam malzemeler kullanır.

Avantajlar: Gerçek nefes alabilir niteliklere sahip esnek, hafif bir malzeme. Özellikle yaz aylarında deriden çok daha keyifli.

Dezavantajları: Sentetik bir yürüyüş botu su geçirmez değildir: yağmur yağarsa su hemen kumaşın içinden geçer.

Bununla birlikte, su geçirmezliklerini artırmak için birçok yürüyüş botu su geçirmez membranlarla yapılır (bir sonraki paragraf size daha fazlasını anlatacaktır…).

Sentetik ayakkabılar deri ayakkabılardan biraz daha az dayanıklıdır.


Bir çift yürüyüş botu nasıl su geçirmez?

Gördüğümüz gibi, (bakımlı) deri ayakkabılar dışında, yürüyüş ayakkabıları doğal olarak su geçirmez değildir.

Neyse ki, bunu düzeltmenin birkaç yolu var:

gore-tex outdry olayı

Su geçirmez membranları tercih edin

Bunlar sadece giyim için geçerli değil.

Gore-Tex, OutDry, eVent, ayakkabı dünyasında da bulunabilen tüm membran markalarıdır.

Unutmayın, su geçirmez bir membran su geçirmez değildir!

Hatta su buharının (terin) dışarı çıkmasına izin verirken yağmur damlalarının içinden geçmesini engellediği için su geçirmez-nefes alabilen bir membrandan bile bahsediyoruz.

Ama uzun vadede, su akıp gidiyor.

su geçirmez çizme

Su yalıtım ürünleri kullanın

Bir zar kadar etkili değiller, ancak tüm yürüyüş botlarınız için su itici bir işlem sağlıyorlar.

Sanki yağmur geçirmez bir filmle ayakkabınıza bulaşıyormuşsunuz gibi.

Bu bakımın her yağmura maruz kalındığında etkisini yitireceğini unutmayın, bu nedenle kullanımınıza bağlı olarak az çok düzenli olarak, hatta daha iyisi: düzenli bakımda yapılmalıdır.

yürüyüş botları

Kendinizi tozluk veya botlarla donatın

Son olarak membranlı ayakkabınız olsun ya da olmasın, aşırı koşullarda ayakkabılarınızın su geçirmezliğini tozluk ya da botlarla arttırmanız mümkün.

Tozluklar ve çizmeler, ayakkabının üstünü ve gövdesini su girmesine karşı korur.

Tozluklar ve özellikle botlar da yüksek dağ veya kutup bölgelerinde vazgeçilmez olabilecek yadsınamaz bir rüzgâr geçirmezlik etkisine sahiptir.


yağmurluk ve tozluk ile uzun yürüyüşe çıkan kimse

Yaşlı Yürüyüşçünün Tavsiyesi

Her zaman bunu düşünmüyoruz, ancak bir yağmurluk veya yürüyüş panço kullandığınızda, kendinize bir çift tozluk takmanız şiddetle tavsiye edilir.

Niye ya?

Çünkü yağmurluğunuzdan aşağı kayacak olan su doğrudan ayakkabınızın üzerine damlayacaktır.

Yürüyüş botlarınızın yakasını kapatacak tozluk giyerek suyun içeri girmesini ve ayaklarınızın ıslanmasını engellemiş olursunuz.


Yürüyüş botlarındaki büyük isimlere ve özelliklerine kısa bir genel bakış

Bu kılavuzda gördüğümüz gibi, yürüyüş ayakkabısı seçme kriterleri çoktur ve hepsi aynı derecede önemlidir.

Kötü markalar ya da kötü yürüyüş botları olmadığına ikna oldum: sadece farklı ayak hacimleri ve ayaklarınıza bağlı olarak farklı uyumlar vardır.

Kısacası, ideal ayakkabıyı bulmak, ayakkabının uyumu ve birçok teknik özelliği arasında bazı tavizler vermeyi gerektirecektir.

Aşağıdaki göstergeler, bunun yalnızca bir özet olduğunu göz önünde bulundurarak, markalar arasında yolunuzu bulmanıza yardımcı olacaktır.


Yürüyüş botlarınızın rahatlığı için çoraplarınızı ihmal etmeyin.

yürüyüş çorapları

Ayakkabılarınızda nem hissetmekten daha kötü ne olabilir?

Yağmur yağmıyor, suda yürümedin ve yine de ayaklarının ıslandığını hissediyorsun.

Çoraplarınız sorumludur. Malzeme, beden veya kalınlık endişesi duymadan bulabileceğiniz ilk çoraplarla yürüyüşe veya trekking yapmamalısınız.

Çorap, yürüyüş botunuzun rahatlığına %100 katkıda bulunur. Tıpkı bir termal iç çamaşırı gibi, yürüyüş çorapları da ayaklarınızın sağlığı için teknik ve temeldir.

Çoraplar, kumaşın kırışıklıkları veya hipertansiyonu olmadan ikinci bir cilt gibi ayağınıza mükemmel şekilde uymalıdır.

kış

Kış

Yürüyüş çorabı, ayaklarınızın nefes almasına izin verirken sizi soğuktan yalıtmalıdır.

Ayakkabılarınıza hacim kazandırabilecek çok kalın çoraplar seçmemeye dikkat edin.

yaz

Yaz

Hepimizin en az bir kez deneyimleme fırsatı bulduğu rahatsızlık kaynaklarına bağlı olarak dikkate alınması gereken daha fazla parametre var: terli ayaklar, çabuk delik açan çoraplar, ağır bacaklar vb.

Yaz çoraplarının karşılaması gereken kısıtlamaların küçük bir özeti:

Ayakkabının içine kapatılan ayaklar havalandırılmaz.

havalandırılmamış ayakkabı

​Nemi uzaklaştıran malzemelerden ( Coolmax polyester, polipropilen ) yapılmış ve tasarımı, nemli havayı yukarı doğru tahliye etmek ve kuru havayı içeri almak için ayakkabıda kalıcı bir hava hareketi oluşturan çorapları seçin (örneğin X-Socks patentleri, Thyo’dan Pody Air teknolojisi). ).

Kötü kokular.

kötü kokular

Ayakkabılardaki nemle ziyafet çeken bakterilerden gelirler. Yün doğal olarak antibakteriyeldir . Bazı işlemler ve lifler (örneğin gümüş iyonları) bu kaliteyi yapay olarak yeniden üretir. Bakterilerin ayrıca aşırı ısınmadan ve nihayetinde kabarcıklardan kısmen sorumlu olduğunu unutmayın.

Sürtünme, kıvrımlar, ısı, kabarcıklar.

gevşek delikli çorap

​Sentetik malzemeler, doğal malzemelerden daha hızlı ısınır. Ayağa tam oturan ve kaymayan çoraplar riskleri sınırlandırır (üst kısmın üst kısmına iyi oturması, iyi tolere edebilenler için elastan varlığı, “uyan” beden ve daha fazla hassasiyet için sağ/sol ayak yapısı) . Son olarak, su toplamasını önlemek için çift çoraplar veya kilit alanlarda Cumction Free gibi malzemelerle iyi takviye edilmiş çoraplar vardır.

Egzersizden sonra veya günün sonunda ağır bacaklar.

ağır bacaklar

​Bu sefer çoraplar sorumlu değildir, ancak venöz dönüşü teşvik eden ve yorgunluğu azaltan kompresyon ile bir çözüm sağlayabilirler.


Yürüyüş botları nasıl olmalı! Kullanım kılavuzu…

Yaklaşıyoruz!

Piyasadaki geniş yürüyüş botları yelpazesini daralttınız.

Şimdi bir çift seçmenin ve ayaklarınıza gerçekten layık olduklarından emin olmak için onları nihai montaj testinden geçirmenin zamanı geldi.

yürüyüş botları

1

Yanınızda bir çift yürüyüş çorabı getirin.

sıkı bağcıklar

​2

Ayakkabılarınızı her zamanki gibi sıkın ve yürüyün, merdiven çıkın, mümkünse gerçek bir yaşam testi için bir yokuşta ve hepsinden önemlisi oturmayın.

yürüyüş botu yürüyüş

​3

Botlarınızı en az bir saat açık tutmaktan ve yürüyüş hareketlerinizi abartmaktan çekinmeyin. Ayağını sonuna kadar aç, küçük yokuşlardan aşağı in…

Nasıl hissediyorsun?

çizme yeşil ayak

Ayağınız sıkıştırılmadan desteklenmiş hissetmeli ve rahat olmanız için yeterli alana sahip olmalıdır.

bagajda ayak boşluğu

Topuk ayakkabıya iyi sabitlenmiş olmalıdır, yaklaşık 0,2 inç (½ cm)’lik küçük bir ayrılmayı tolere edeceğiz, ancak daha fazla değil.

ayak botta oturmak

Son olarak, ayak parmaklarınız rahat olmalı, kıvrılmamalı veya ezilmemelidir. Ayak, ayakkabının tüm uzunluğu boyunca ve tüm genişlik boyunca yayılmalıdır.


Yürüyüş botlarında nasıl kırılır

Uygun bakıma sahip yürüyüş botları, optimum destek ile maksimum konforu garanti eder.

Yürüyüş botlarınızın su toplamasına neden olmadan sizi güvende tutacak kadar esnek ve sert olmasını nasıl sağlayacağınıza bir göz atalım .

Yeni olduğunda, yürüyüş botları sert hissedebilir ve ilk birkaç gezinizde rahatsızlığa, bazen ağrıya veya kabarcıklara neden olabilir.

Neyse ki, bundan kaçınmak ve onları ilk taktığınız andan itibaren kendinizi olabildiğince rahat hissetmek için birkaç püf noktası var. Her şey bakım ve iyi alışkanlıklarla ilgili.

İlk kullanımdan önce

Herhangi bir çift ayakkabıda olduğu gibi, özellikle deri ayakkabılarda olduğu gibi, onları ilk kez kullanmadan önce evde birkaç kez giymeniz ve hatta kısa yürüyüşlerde kullanmanız önerilir. 

Bu sayede ayaklarınız alışacak ve çizmeler zaten daha esnek hale gelmeye ve ayaklarınızın şekline uyum sağlamaya başlayacaktır. 

Depolamak

Kullanılmamış olarak dolabınızda dururken, ayakkabılarınızı doğru formda tutmak ve derinin sarkmasını önlemek için onları gazete ile doldurabilir veya bir ayakkabı ağacı kullanabilirsiniz. 

Bakım

Son olarak yürüyüş botları için özel olarak tasarlanmış yumuşatıcı ürünler olduğunu bilmelisiniz.

Ancak ayakkabınızın ana malzemesine uygun bir ürün seçmeye dikkat edin, zarar verme riski de var.

Deriden yapılmışlarsa, deriyi zaman zaman uygun bir krem ​​veya cila ile beslemek önemlidir, bu da onları korumanın ve uzun ömürlerini garanti etmenin en iyi yoludur.

Son olarak, ayakkabılarınızın yeterli desteği sağlayacak ve herhangi bir yaralanmayı önleyecek kadar sağlam olması gerektiğini unutmayın.

Bu nedenle onları çok fazla yumuşatmaya çalışmak yararsız ve hatta tehlikelidir.


Yazının orijinalini (https://outdoorswithnolimits.com/how-to-choose-hiking-boots/) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 
Türkiye'nin Outdoor Sayfası

http://www.turkeyoutdoor.org