Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Özellikle dağcılık ve tehlikeli-ekstrem outdoor aktivitelerine katılmak 2020 yılında bir genelge ile kolluk (polis, jandarma, sahil güvenlik) iznine bağlanmıştı. 2021 yılının temmuz ayında ülkemizin birçok yerinde orman yangınları çıktı. Valilikler önlem olarak Orman ve Milli Parklara girişleri yasakladı. 

Orman yasakları ve kamp izinleri hakkında şu yazılarda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizi ve yazıları dikkatle okumanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Mersin’de Ormanlık Alanlara Girişler Yasaklandı

Ormanlık Alanlara Giriş Yasağı Başladı!

Mersin’de Orman Yangınlarına Karşı Önlem: 30 Eylül’e Kadar Ormanlara Girişler Yasaklandı

Mersin Valiliği, yaz aylarında artan sıcaklıklar ve olası yangın riskleri nedeniyle 15 Haziran – 30 Eylül tarihleri arasında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, bölgedeki orman yangınlarını önlemek amacıyla alındı ve bir dizi ek tedbirle desteklendi.

Orman Yangınlarına Karşı Alınan Tedbirler

Valilik tarafından yapılan açıklamada, sıcaklık değerlerinin artması ve insan ile araç yoğunluğunun orman yangınlarına sebep olabileceği göz önünde bulundurularak, ilave önlemler alındığı belirtildi. İşte alınan başlıca tedbirler:

Mersinde Ormanlara Girisler Yasaklandi
Mersinde Ormanlara Girisler Yasaklandi
  1. Ormanlık Alanlara Giriş Yasağı:
    • 15 Haziran – 30 Eylül tarihleri arasında Mersin il sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler yasaklandı.
  2. Piknik ve Mesire Yerleri:
    • Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilen piknik ve mesire yerleri işleticileri, orman yangınlarına karşı her türlü tedbiri almakla yükümlü.
    • Bu alanların çevresinde ve orman kenarlarında mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklandı.
  3. Anız ve Bitki Örtüsü Yakma Yasağı:
    • Orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere, anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden kaynaklanan dalların ve bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.
  4. Sanayi Kuruluşları ve Tesisler:
    • Orman alanı civarındaki tesisler ve sanayi kuruluşları, yangın riskine karşı önleyici bütün tedbirleri eksiksiz almak zorunda.
  5. Enerji Nakil Hatları:
    • Ormanlık alanlardan geçen enerji nakil hatlarının bakım ve yapımı ile ilgili kuruluşlar, gerekli bakımları yapacak ve yangın riskine karşı her türlü tedbiri alacak.
  6. Çöp Toplama Alanları:
    • Tüm belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve gerekli iş makinelerini hazır bulunduracak.
  7. Denetim ve Gözetim:
    • İlçe kaymakamlıkları ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan denetim ekipleri, gözetim ve denetim faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürecek.
    • Gerekli hallerde tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangına karşı etkili müdahale edilecek.

Yasal Uyarı

Mersin Valiliği, belirtilen karar ve önlemlere uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacağını açıkladı. Bu tedbirler, bölgedeki ormanların korunması ve yangın riskinin azaltılması için hayati önem taşıyor.

Mersin Valiliği’nin aldığı bu tedbirler, orman yangınlarının önlenmesi ve doğal kaynakların korunması amacıyla büyük önem taşıyor. Vatandaşların bu kurallara riayet etmeleri, ormanların korunmasına ve yangın riskinin azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Bu yaz, doğayı korumak ve orman yangınlarını önlemek için hep birlikte çaba gösterelim.

Kamp Yapmak İsteyenlere Profesyonel Tavsiyeler:

Doğaya nefes almak için bile gitseniz de hakkınızda yukarıdaki mevzuatın herhangi birisine dayanılarak idari para cezası uygulanabilir. Son olarak en az 48 ilde bırakın kamp yapmayı, çadır kurmayı ormanlık alanlara giriş dahi yasaklanmıştır. (2021 yılı) Uygulamada bu yasağa çok fazla riayet edilmese de mevzuat uyarınca her zaman idari para cezası alma ihtimali bulunmaktadır.

Bu konu ile ilgili olarak (RESMİ OLMAYAN- https://jandarmaforum.com/) sitesinde kampçılara şu tavsiye yapılmaktadır:

“Kamp yapmak isteyenlere tavsiyemiz, kamp yapmak istediğiniz bölgenin enniyet, jandarma, zabıta yahut orman teşkilatlarına ister sözlü, isterseniz de işimiz garanti olsun derseniz yazılı olarak (dilekçe ile) sormanız sizin yararınıza olacaktır.”

https://jandarmaforum.com/)

Ormanlarda Kamp Kurmak:

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76. Maddesi uyarınca “açıkça kamp yapılabileceği belirtilen yerler dışında” konaklamak, kamp yapmak, çadır kurmak kısaca kanunda geçen tabiriyle “gecelemek” YASAKTIR.

Orman Kanunu Madde 76

  • a) Devlet ormanlarında; Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemek,
  • b) Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde
  • yakılan ateşi söndürmeden mahalli terketmek,
  • c) Ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak,
  • d) Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31 inci ve 32 nci maddeleri kapsamına giren köyler
  • hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak, Yasaktır.
  • 2021 yılı itibariyle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76/a maddesi uyarıca tanzim edilen tutanağa dayanılarak Orman İşletme Şefliği tarafından 163 TL idari para cezası uygulanabilir.

Orman Yasağı Cezası Ne Kadar?

Orman yasağı cezası; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası olarak belirtilmiştir. Konu ile ilgili olarak; İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin yaptığı açıklamasında; ”Bu yasaklar başladığından itibaren izinsiz olarak ormanlara girişi çıkış yapanlar, Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası ile cezalandırılırlar. Yine bu alanlarda kısıtlamanın olduğu bu dönemde izin verilmeyen noktalarda ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılırlar.” ifadelerini kullandı.

Örnek Kamp cezalarını görmek için tıklayınız.

Yukarıda belirttiğimiz kanunlar, genelgeler ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları net olarak bir olguyu ortaya koymaktadır: Kamu gücü istediği zaman çeşitli sebeplerle doğa aktivitelerinin tamamını yasaklayabilmekte, idari para cezası kesebilmektedir. Bu mevzuat kamu kurumlarına sınırsız ve muallak yetki vermektedir. Muğla’da yaşanan olayda da görüldüğü gibi sahilde çadır kurmaya bile “emre uymamak” gerekçesiyle idari para cezası yazılabilmektedir.

Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.

Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN.

Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.