Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek başladığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kamp Çadırı Seçmek

Kamp Çadırı Seçimi

Kamp çadırı seçme konusundaki ilk yazımızda genel olarak çadır türlerini tanıtmıştık. Kamp Çadırı Almadan Önce Yapılması Gerekenler noktasında Kamp Çadırı Seçimi sorusunun cevabını vermeden önce Çadır Nedir ve Çadır ne işe yarar? sorularının cevaplarını vermiştik.  Bu soruları cevapladıktan ve kamp çadırı seçimi konusunda gerekli bilgileri verdikten sonra En iyi Çadır markaları hangisi? 4 mevsim çadır ne demek? gibi soruların cevaplarını her okuyucunun kendisinin bulabileceğine inanıyoruz. Kamp çadırı seçimi konulu ikinci yazımızda ise kamp çadırı almadan önce dikkat edilmesi gereken bütün noktaları detaylı şekilde incelemiştik.

Kampçılık ile İlgili Yazılarımız

Kamp Çadırı

Bu yazımızda (https://www.cleverhiker.com/) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz “Çadırınızın Bakımı Nasıl Yapılır: Temizlik, Onarım ve Depolama İpuçları” (How To Care For Your Tent: Cleaning, Repair, & Storage Tips)  başlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Yazının orijinalini (https://www.cleverhiker.com/blog/how-to-care-for-your-tent-cleaning-repair-storage-tips) adresinde bulabilirsiniz.

Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, anlatım bozukluğu olabilir, yazıda geçen bir kısım özel isimler tam anlamıyla çevrilemeyebilir, bazı yabancı markalar Türkiye’de bulunmayabilir. Bu hususu okuyucunun dikkate alması gerekir.

Çadırınızın Bakımı Nasıl Yapılır: Temizlik, Onarım ve Depolama İpuçları

Çadırınızın Bakımı Nasıl Yapılır: Temizlik, Onarım ve Depolama İpuçları

Yüksek kaliteli kamp ve sırt çantasıyla seyahat çadırları pahalı olabilir, ancak onları yıllarca süren maceralar için kullanırsanız maliyetine değer. Tecrübelerimize göre, biraz ekstra özen, bir sığınağın ömrünü uzatmak için uzun bir yol kat ediyor.

Çadırları en iyi durumda tutmak için uygun şekilde bakım, onarım ve depolama hakkında on yıllar boyunca öğrendiğimiz birkaç püf noktası burada.

Çadır Kurma Ve Koruma İpuçları

Kamp Alanlarını Dikkatli Seçin

Çadırınızı korumak için yapabileceğiniz en basit şeylerden biri kamp alanınızı akıllıca seçmektir. Pürüzsüz, dolgulu kir içeren yerleşik kamp alanları, çadır zemininizde en kolay olanıdır. Çadırınızı kurmadan önce, siteyi hızlı bir şekilde süpürün ve çadırınızı delebilecek gevşek kayaları, çubukları ve kalıntıları temizleyin. Bir ayak izi, çadır zemininizin ömrünü daha da uzatmaya yardımcı olacaktır, ancak ağırlık eklediğinden, sırt çantasıyla seyahat ederken nadiren kullanırız.

Pürüzsüz, dolgulu kir içeren yerleşik kamp alanları, çadırınızın zemininde en kolay olanıdır.

Çadırınızda Ayakkabı Giymekten Kaçının

Ayakkabınızın pabuçları çadırınızın zemininde sert olabilir ve aşındırıcı çakıl taşları ve molozları takip edebilir. Özellikle çadırınızın zemini ince malzemeden yapılmışsa, aşınmayı ve yıpranmayı azaltmak için ayakkabılarınızı antrede bırakmayı alışkanlık haline getirmek en iyisidir. Çadırınıza çok sık girip çıkıyorsanız, bir çift bağcıksız kamp ayakkabısı uygun olabilir. Köpeğiniz size katılacaksa, pençelerinden gelebilecek olası hasarlara da dikkat edin. Çadırdayken patilerine bir dizi çizme astarı koymak, teçhizatınızı korumanın kolay bir yoludur.

Ayakkabılarınızı girişte bırakmak, her şeyi daha temiz tutacak ve çadırınızın aşınmasını ve yıpranmasını azaltacaktır.

Çadırlarındaki aşınma ve yıpranmayı azaltmak için ayakkabılarını çadırlarının girişine bırakan bir sırt çantalı gezgin

Çadırınızda Yiyecek Saklamadan Kaçının

 Hayvanlar (çoğunlukla kemirgenler), bir koku alırlarsa yemeğinize ulaşmak için çadırınızı seve seve çiğnerler. Hasarı önlemek için, yiyeceklerinizi arabanızda, bir Ursack’te (Çuval benzeri kamp ekipmanı: Ursack Major, geleneksel bidonlara hafif ancak son derece dayanıklı bir alternatiftir ve en çok satan ürünlerimizden biridir. Tüm Ursack ayı çantaları, ultra yüksek performanslı UHMWP kumaştan yapılmıştır ve ayıların yiyeceklerinizi kendi bölgelerine götürmesini önlemek için tasarlanmıştır.) veya (uygun olduğunda) ayı tenekesinde çadırınızdan uzakta saklamak en iyisidir.

Yemeğinizi çadırınızın dışında çiğnemeye dayanıklı bir ursack içinde tutmak, kemirgenleri uzak tutmanıza yardımcı olacaktır.

Direklerinizi Koruyun

Kurulum sırasında direklerinizi sallamak ve şok kablosu bölümlerinin yerine oturmasını sağlamak kolay (ve kötü) bir alışkanlıktır. Bu, kutuplarınız ve kablolarınız üzerinde gereksiz stres yaratır. Zaman ayırıp segmentleri tek tek elle bağlarsanız çadırınız çok daha uzun süre dayanır.

Çadırınızı indirirken, yanlışlıkla üzerine basmamak için direklerinizi yıkmaya hazır olana kadar yoldan çekin. Ve katladığınızda onları bir arada tutan iç kabloları fazla germemeye dikkat edin.

Erken yaşlanmayı azaltmak için çadır direklerinizi dikkatlice monte edin ve katlayın

Fermuarlarınıza Yumuşak Olun

Bir noktada çadırınızın fermuarını kaçınılmaz olarak takacaksınız. Bu olursa, zorlamayın. Bunun yerine, kumaşı serbest bırakırken fermuarı yavaşça ve nazikçe geri çekin. Fermuar dişleri yerinden fırlarsa yeniden hizalamak için penseli küçük birçok amaçlı el aletine sahip olmak yararlı olabilir. Fermuarlarınızı periyodik olarak nemli bir bezle silip mum bazlı bir yağlayıcı (veya bir tutam içinde chapstick) uygulamak, sorunsuz çalışmasına yardımcı olacaktır.

Fermuarlar bir çadırda ilk giyilen şeyler olma eğilimindedir, bu yüzden onlara dikkat etmek ve onlara biraz sevgi vermek önemlidir.

Ambalaj Yaparken Çadırınızı Çıkarın

Kaldırma sırasında çadırınızı sallamak, malzeme çuvalına koyduğunuzda içinde enkaz veya kir kalmamasını sağlar.

Paketlemeden önce Slingfin Portal çadırından sallayarak kum çıkarmak

Özellikle barınağınız bağımsız ise, çadırınızı toplamadan önce kum ve molozları sallamak kolaydır.

Haddeleme vs. Doldurma

Jüri, uzun ömür için hangi çadırları paketleme yönteminin en iyi olduğu konusunda hala kararsız. Çadırınızı üçe katlamak ve direkler ortada olacak şekilde yuvarlamak direkleri korur ve çadır kumaşını çantaya sıkıştırmaktan daha yumuşak olabilir. Yuvarlanmaya başladığınızda, yuvarlamaya devam ederken elinizi kullanarak kiri, kumu, çam iğnelerini veya diğer kalıntıları süpürün.

Çadırınızı dikkatlice bir malzeme çuvalına doldurmak da başka bir seçenektir. Bunu patikada (özellikle bir çadır ıslakken) yapmak hızlı ve kolaydır ve katlama ve yuvarlanma gibi aynı noktalara tekrar tekrar baskı yapmaz. Bu iki yöntem arasında geçiş yapmak- yolda doldurma ve temizleme/kurutma sonrası depolama için yuvarlama- iyi bir mutlu ortamdır.

Slingfin Portal çadırını malzeme çuvalına doldurma

Çadırlarımızı yuvarlama (depolama için) ve doldurma (yolda) arasında geçiş yapmayı tercih ediyoruz.

Çadırınızı Doğrudan Ultraviole  Maruziyetinden Koruyun

Mümkün olduğunda, çadırınızı doğrudan güneş ışığı almayan, belki bir ağaç gölgesinin altına veya bir kaya duvarının gölgesine kurun. Güneşe maruz kalma, zamanla çadır malzemelerini bozabilir.

Çadırların çoğu UV direnci için tedavi edilir, ancak güneşte uzun süreli kurulum malzemeye zarar verir

Çadır Temizliği

Patikaya çıkmadan önce, çadırınızı koku ve her türlü bozulma açısından tamamen inceleyin. Bozulan malzemeler genellikle küf veya küf sporlarının ve hatta bazen bakterilerin aşırı büyümesine yol açar). Bu, nemli veya kirliyken saklanan çadırlarda da olabilir. Aşağıda leke temizliği, çadırınızın kokusunun giderilmesi ve dikiş yerlerinin yeniden kaplanması için bazı genel ipuçları verilmiştir.

Çadırınızın dikişlerini, fermuarlarını ve ağlarını zorlayabilecekleri için yıkama ve kurutma makinelerinden daima kaçınmayı unutmayın.

Bir kamp gezisinden önce Eureka Uzay Kampı çadırını incelemek

Çadırınızı kurmak ve uzun süredir kullanmadıysanız yolculuk öncesi kontrol etmek için harcadığınız çabaya değer.

Çadırınıza Leke Bakımı

Lekelere organik narenciye bazlı solvent veya yumuşak bulaşık sabunu ve aşındırıcı olmayan bir sünger ile ön işlem uygulayın. İnatçı ağaç özsuyuyla uğraşıyorsanız, kazımadan önce sertleştirmek için bir buz küpüyle ovalamayı deneyin. Ayrıca bir özsuyu kağıtla sıkıştırabilir ve üzerine çok dikkatli bir şekilde sıcak bir ütü koyabilirsiniz. Sorunlu alanları temizledikten sonra, aşağıdaki adımları izleyerek çadırı iyice yıkayın.

Hyperlite Mountain Gear Ultamid 2 çadırını kuran bir yürüyüşçü

Çadırı tamamen yıkamadan önce, çadırınızdaki sorunlu alanları uygun şekilde tedavi edin.

Koku Alma Ve Temizleme

Çadırın derinlemesine temizlenmesi gerekiyorsa veya su yalıtımı aşındığı için yeniden kaplanması gerekiyorsa, çadırın Dayanıklı Su İtici (DWR) yüzeyini korumak için özel olarak formüle edilmiş bir temizleyici kullanın. Teknolojik temizleyicimiz Nikwax Tech Wash , su geçirmez polimerlerin çadır kumaşına yapışmasını önleyen kir ve kalıntıları temizlemek için kullanılabilir.

Küvette bir çadırı yıkamak için kullanılan Nickwax Tech Wash’in yakın çekimi

nikwax tech wash , çadırınızın dayanıklı su itici (dwr) kaplamasını korur

Çadırınızın gerçekten güçlü bir kokusu varsa (belirli bir küf türünün neden olduğu bir koku), bir çamaşır yıkama lavabosunu veya küvetini ılık su ve 4 bardak kabartma tozu veya bir bardak enzim temizleyici ile doldurun. Nature’s Miracle , mükemmel bir düşük maliyetli, çok kullanımlı enzim koku gidericidir. Yaklaşık iki saat bekletin. Kalıcı koku olup olmadığını kontrol edin. Koku gittiğinde, iyice durulayın ve kuruması için asın. Saklamadan önce %100 kuru olduğundan emin olun.

Çadırınızı Yeniden Su Yalıtımı

Yeniden Kaplama Dikişleri

Bandın hala pürüzsüz ve düz olup olmadığını görmek için yağmur sineği, çadır gövdesi ve zemindeki dikişleri kontrol edin. Özellikle zemin ile kanopi arasındaki dikiş, köşeler, direk kolları ve fermuarlar gibi stresli alanların çevresinde yükselmeye başlayabilir. Daha önce kapatılmış olan bantlanmamış dikişler, geri çekilmeleri gerektiğinde soyulma gösterecektir.

Denizlerden Zirveye Telos 2 çadırının dikişlerini tekrar mühürlenmeleri gerekip gerekmediğini görmek için inceleyen bir yürüyüşçü

Çadırınızın sızdırmaz hale getirilmesi gerekiyorsa, gear aid’s seam grip gibi saygın bir ürün kullanın.

Dikiş makinesi iğnelerinin kumaşı delmesinden kaynaklanan küçük delikler, dikiş bandı ve dikiş sızdırmazlığı ile dolar. Dyneema veya silpoly (poliüretan kaplı silnaylon) çadırlar tipik olarak dikiş bantlıdır. Silnylon, dikiş bandının yapışması için fazla kaygandır, bu nedenle bu malzemeden yapılan çadırlar, sıvı bir dolgu macunu ile dikiş mühürlenmelidir.

Dikiş kapatıcı, her iki tür dikiş işlemini de yeniden yapıştırmak için kullanılabilir. Gear Aid Seam Grip ve Tent Fabric Sealant’ı seviyoruz .

Dişli Yardım Dikiş Kavrama Closeup

Gear Aid Seam Grip , Her Türlü Dikişi Yeniden Kapatmak İçin Kullanılabilir

Dikiş Sızdırmazlık Talimatları

1. Dikiş kapatıcının nereye uygulanacağını belirleyin- dikişin içinde veya dışında. Genellikle orijinal bant veya dolgu macununun hangi tarafa uygulandığına bağlıdır. Kontrol etmenin bir yolu, dikiş üzerine biraz su damlatmaktır. Damlacıklar birikirse, conta karşı taraftadır. Damlacıklar birikiyorsa veya yuvarlanıyorsa, muhtemelen orijinal mührün tarafındasınızdır.

2. ¼ inçlik bir köpük veya kıllı boyafırçası kullanarak, zemindeki ve çadır gövdesinin iç duvarlarındaki dikişleri yeniden kaplayın ve uçun. Çadırda küçük delikler olup olmadığına bakın ve onlara aynı dolgu macunuyla biraz vurun.

3. Çadırı paketlemeden veya çadır gövdesini, zeminini ve uçağa yeniden kaplamaya geçmeden önce sızdırmaz dikişlerin 24 saat kurumasını bekleyin. 

Six Moon Designs Lunar Duo çadırını kullanan bir sırt çantalı gezgin

Bazı ultra hafif çadırlar dikişsiz gelmez, ancak bunu kendiniz yapmak kolaydır veya yaptırmak için bir ücret ödeyebilirsiniz.

Çadırınızı Yeniden Su Geçirmezlik, Zemin Ve Uçuş

Bu, yalnızca su yalıtımının- poliüretan (PU) kaplamanın- önemli ölçüde aşındığı çadırlarda gerekli olmalıdır. Bunun bir işareti, sinek veya çadır duvarlarının birbirine yapışmaya başlamasıdır. İyi bir ürün, Gear Aid’s Tent Fabric Sealant’tır .

REI Kingdom 6 çadırının kapısını açan bir kampçı

Yeni bir çadırı uzun süre yeniden mühürlemek zorunda kalmamalısınız, ancak zamanı geldiğinde bu basit bir işlemdir.

Yeniden Kaplama Talimatları

1. Çadırı sert bir yüzeye yatırın ve kıllı bir fırça kullanarak pul pul olan kaplamayı mümkün olduğunca ovalayın. Yukarıdaki talimatlara göre yıkayın ve kurulayın.

2. Çadır gövdesini temiz, sert bir yüzeye kurun ve iki kat sızdırmazlık maddesi uygulayın (ilk 24 saat kurumaya bırakın). 2 ila 3 inçlik geniş bir köpük fırçası, uygulamayı kolaylaştırır ve çadırınızın neredeyse yeni görünmesini sağlayacak net ve esnek bir yüzey oluşturur. Sprey PU, daha pahalı olsa da etkili bir seçenektir. Güneş geçirmezlik ve su geçirmezliği bir arada içeren bu ürünü beğendik: NixWax Tent & Gear SolarProof .

3. Paketlemeden önce en az 24 saat kurumaya bırakın.

Çadır Tamir Temelleri

Kullanışlıysanız, çoğu çadır onarımını kendi başınıza halledebilmelisiniz. Gerektiğinde koli bandı ve Tenacious Tape , sahadaki kırık direkler ve çadır delikleri veya yırtıklar için geçici bir düzeltme olarak kullanılabilir. Sık karşılaşılan sorunlara bazı kolay çözümler:

Kumaş Delikleri Ve Yıkamaları

Bir çadırdaki küçük ve orta büyüklükteki delikleri veya yırtıkları onarmak için Tenacious Tape kullanıyoruz. Bu su geçirmez bant, çoğu dış mekân ekipmanındaki yırtıklar, delikler ve yarıklar üzerinde iyi çalışır. Bant rulolarında veya önceden kesilmiş yamalarda çeşitli renklerde gelir ve kenarlarından sıyrılma olasılığı daha düşük olduğundan koli bandından yıllar daha uzun sürer.

Çadırın ağ pencereleri veya kapılarındaki yırtıklar veya delikler için, deliği dikkatlice kapatın ve bir iğne ve iplik kullanarak yanları birbirine dikin veya ağ Tenacious Bant yamalarını kullanın.

Tenacious Tape’in yakın çekimi ve çadır onarımları için küçük bir Dikiş seti

İnatçı bant ve küçük bir dikiş seti, sahada geçici çadır düzeltmeleri için üslerinizi kapsamalıdır.

Fermuarlar

Bir fermuar sıkışırsa, çekmeyin. Kumaşı sıkı tutun ve küçük hareketlerle sıkışmayı gidermeye çalışın. Yanınızda grafit kalem varsa, ucu dişlere sürtmek yardımcı olabilir. Buggy ortamlarda sizi rahatsız etmekten (bir nevi) kurtaracak, fermuarları kırık bir kapı için acil bir düzeltme, kapıyı kapalı sabitlemek için tamir setinizde bazı küçük çengelli iğneler bulundurmaktır. Kırık bir fermuarı gerçekten onarmak için evde bir fermuar tamir takımı kullanmanız gerekir.

REI Quarter Dome SL2 çadırındaki çadır fermuarının yakın çekimi

Çadırınız fermuarlardaki stresi azaltmak için tasarlanmışsa, anında cırt cırt ve klips kullanın

Çadır Direkleri

Koli bandı, sahada kırılan direkler için sağlam bir onarım seçeneğidir. Gezilerimiz için 2-3 metrelik bir koli bandı parçasını kesip bir trekking direğine veya çakmağa sarıyoruz. Çoğu yeni çadır, atel olarak kullanmak için 3-5 inçlik küçük bir direk malzemesi bölümüyle gelir veya bir çadır kazığı kullanarak bir tane yapabilirsiniz. Ateli kırık veya bükülmüş bölümlere yerleştirin ve hepsini bir arada tutmak için koli bandı sarın. Eve geldiğinizde, yeni bir direk için Tent Pole Technologies ile görüşün.

Çadır kazıklarının, gergi hatlarının ve çadır direği atellerinin yakın çekimi

Çoğu yeni çadır bir direk ateli ile gelir, ancak ayrıca bir tane de satın alabilir veya bir çadır kazığı ile doğaçlama yapabilirsiniz.

Kutuplardaki Gevşeme Nasıl Yeniden Gerdirilir

Çadır direkleriniz çok gevşekse, çadırı kurduğunuzda sağlam bir yapı sağlayamayabilirler. Bu, kutupların kırılmasının tipik yollarından biridir. Eve döndüğünüzde, ya içlerindeki şok kablolarını tamamen değiştirebilir ya da mevcut kabloları kısaltabilirsiniz.

Mevcut şok kablolarını kısaltmak için, her bir kutuptan alüminyum uç kapağını çekin (dikkatle, güçlü bir kavrama pensesi kullanarak). Gevşek kordonu tutarak, tüm kutup parçalarını bir arada tutarak gergin olana kadar (açık uçta) çekin. Kordonu kesin ve küçük bir düğüm atın. Kordon, direğin uzunluğunun yaklaşık %65 ila 75’i kadar olmalıdır. Küçük düğümü uç kutup parçasının içinden geçirin ve uç kapağı değiştirin.

Çadır direklerinizde çok fazla gevşeklik varsa, içindeki şok kablolarını sıkabilir veya değiştirebilirsiniz.

Bahisler

Bir çadır kazığını kaybettiyseniz veya zarar verdiyseniz, sahada sopa ve kaya kombinasyonu ile doğaçlama yapabilirsiniz. Bir kazığı tutar gibi yere bir sopa sürün, ardından dengeyi sağlamak için sopanın önüne (sopa ile çadır arasına) yerleştirmek için ağır kayalar bulun.

Bir çadır kazığını büker veya kaybederseniz, çadırınızı sabitlemek için kayalar ve çubuklarla yaratıcı olmanın zamanı geldi.

Çadır Depolama İpuçları

Yolculuğunuzdan eve döndükten sonra, eşyalarınızı garaja atmak ve bir sonraki yolculuğunuza kadar oturmasına izin vermek kolaydır. Çadırınızı nasıl sakladığınızın uzun ömürlülüğü üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Çadırınızın biraz sevildiğinden emin olmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Çadırınızı Çıkarın Ve Tamamen Kuru Olması İçin Asın

Depolamadan önce çadırınızın %100 kurumasını sağlamak, izleyebileceğiniz en önemli çadır bakım talimatlarından biridir. Nemli bir çadırı saklamak, çadır kumaşının küflenmesine neden olur, bu sadece çirkin ve çok kötü kokulu olmakla kalmaz, aynı zamanda kumaş üzerindeki su geçirmez kaplamayı da bozar.

Çadırınızı havalandırın ve uzun süre saklamadan önce tamamen kurumasını bekleyin.

Çadırınızı Gevşek Bir Şekilde Paketleyin

Çadırınızı uzun süreli bir malzeme çuvalında saklamak yerine, daha fazla hava sirkülasyonu sağlamak için geniş bir file torbaya veya bir spor çantasına gevşek bir şekilde koyun. Bu, küflenmeye ve küflenmeye yol açan nem sıkışmasını önlemeye yardımcı olacaktır. 

Çadırınızı bir spor çantasında gevşek bir şekilde saklamak, uzun ömürlü olması için bir malzeme çuvalında sıkıca paketlenmiş halde tutmaktan çok daha iyidir.

Çadırınızı Evinizin Isıtmalı Bir Bölgesinde Saklayın

Isıtılmamış bodrum katları, çatı katları, garajlar veya depolama üniteleri, eşyalarınızı yolunuzdan çekmek için en iyi yer gibi görünse de, çoğu yalıtımdan yoksun olacak ve doğası gereği küf veya koku üretecektir. Bunun yerine, çadırınızı yedek bir yatak odası veya hol dolabı gibi evinizin ısıtılan bir alanında saklayın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org