Antalya Döşemealtı Tanıtımı ve Döşemealtı Mağaraları

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


·       Tanıtımını yaptığımız mağaraların tamamı turizme açık değildir.

·       Mağaracılık önceden eğitim alınmadan yapılmamalıdır.

·       Mağaralara giriş tehlikeli bir aktivitedir. Ciddi eğitim almadan ve gerekli ekipman olmadan mağaralara girmeyiniz.

·       Tanıtımı yapılan mağaralara giriş için önceden kamu kurumlarından izin almanız gerekebilir.

·       Mağaralar yılın çeşitli mevsimlerinde değişiklikler gösterebilir, bazı bölümleri su ile dolabilir.

·       Tanıtımı yapılan ve açık olduğu yazılan mağaralar kapanmış olabilir. Listedeki bazı mağaralara girişler ücretli olabilir.

·       Mağaralarda kişisel güvenliğinizi öncelikle kendiniz almalısınız.

·       BU YAZI SADECE TANITIM AMAÇLIDIR. PROFESYONEL KULLANIM İÇİN İLGİLİ KAU KURUMLARIYLA İRTİBATA GEÇMENİZ ÖNERİLİR.

Mağaracılık ve mağara kurtarma yaşamsal tehlike içeren aktivitelerdir. Gerekli eğitimleri almadan bu aktivitelere kalkışmak hayati tehlikeye yol açabilir.

Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

https://goo.gl/maps/zUbcte6GLcfqLiZi7

http://www.turkeyoutdoor.org

Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

Alanya’da gezilecek diğer yerlerin tanıtımını Alanya Gezi Rehberi 2 – Alanya’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz. Alanya Tanıtımı serimizden


Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda geniş bilgiler verdik.

Antalya Döşemealtı Tanıtımı

Antalya Döşemealtı

Döşemealtı adını antik çağda Pamfilya kentleri ile Pisidia kentlerinin birbirine bağlayan yollardan birisi olan Derbent boğazındaki döşeme taş yolundan almıştır. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de işlevini sürdürmüş olan döşeme yol yakın zamana kadar Yörükler tarafından göç yolu olarak kullanılmıştır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol Döşemealtı platosuna adını vermiş olup 4 m genişliğindedir. Bu nedenle yöre halkı “döşeme” yolun geçtiği boğazı “döşeme boğazı”, yolun altında kalan düzlüğü de; “Döşemealtı” olarak adlandırmıştır.

Kırkgöz Yeniköy kurulmazdan önce Osmanlı zamanında bölgede yaşayan Karabayırlı, Nebilerli, Karamanlı, Yeni Osmanlı Yörükleri küçük köyler ve obalar oluşturmuşlardır. Bu köyler ve obalara döşeme antik yolun alt kesiminde yer alması nedeniyle Döşemealtı köyleri denilmektedir.

Antalya Döşemealtı Gezilecek Yerler

Döşemealtı adını Düden şelalesini besleyen Kırkgöz gölünden alarak;1934 yılında Korkuteli Kızılcadağ mevkiinden gelen ailelerin yerleşmesi ile Kırkgöz – Yeniköy olarak kurulmuştur.

Daha sonra zamanın Antalya Valisi Haşim İşcan tarafından 60 adet iskân evi yaptırılmış ve bu konutlara Kıbrıs’tan gelen 60 Türk vatandaşı aile yerleştirilmiştir.Bölgede göçebe olarak yaşayan yörüklerinde yerleşik düzene geçmesiyle genişleyen bir köy olmuştur. Antalya’ya 20 km uzaklıkta olup, Antalya –Burdur karayolu üzerindedir.

Döşemealtı Antik Döşeme Yol

Antik Döşeme Yol

Kovanlık köyü tarafından giriş yaparsınız yaklaşık 4,5 km.lik bir parkur sizi bekliyor. Nispeten dik bir yokuş. Tepe noktasından sonra az bir iniş ile antik yol bitiyor. Yol üzerinde su sarnıcı ve tiyatro kalıntıları bulunur.

Antik çağlarda Pamfilya ile Pisidia kentlerini birbirine bağlayan yollardan biri olan Derbent Boğazı, Bizans ve Selçuklu-Osmanlı dönemlerinde de işlevini sürdürmüş, hatta yakın zamanlara kadar Yörüklerin göç yolu olmuştur.

2000 yıl boyunca işlevini sürdüren bu yolda, kontrol amacıyla çeşitli dönemlerde askeri konak olarak kullanılmış yapılar bulunmaktadır. Döşeme taşlardan oluşan bu yol Döşemealtı İlçesi’ne de adını vermiştir. Yüzeyi 4 metre genişliğinde taş döşeli yola yöre halkı kısaca “Döşeme”, yolun geçtiği boğaza “Döşeme Boğazı”, yolun altında kalan düzlüğe de “Döşemealtı” demiştir. Döşemealtı zamanla; buradaki bir grup köyün, sonralarında platonun tamamının, nahiye merkezinin ve en nihayetinde ilçenin adı olmuştur.

Antalya Döşemealtı Antik Döşeme Yol Adresi: Kovanlık, 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Antik Döşeme Yol Harita (GPS) Koordinatları: Döşemealtı Antik Döşeme Yol (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Döşemealtı Termessos Antik Kenti (Güllük Dağı Ören Yeri)

Orman içinde korunan ören yerlerinin en çarpıcılarından biri olup, aynı adı taşıyan Milli Park içinde yer alır.

Termessos Antik Kenti

Beydağları-Termessos Milli Parkı; bitki örtüsü ile bölgenin botanik, yaban keçisi sürüleri ile de açık hayvanat bahçesi görünümündedir. Antalya-Korkuteli karayolunun 24’üncü kilometresinden sola tırmanan özel yolla 1050 metre yükseklikte, Güllük Dağı’ndaki kalıntılara ulaşılabilir. Şehrin kalıntıları, Antalya-Korkuteli karayolu üzerindeki Yenicekahve yakınında bulunan Hellenistik Devir suru ile başlar ve Güllük Dağının zirvesine kadar devam eder.

Otoparktan sonra şehre tırmanan patika takip edildiğinde, sağ yanda İmparator Hadrian devrinde yapılmış İon düzenindeki tapınağın basamak ve anıtsal girişine rastlanır. Aşağı şehir surları ve su koyağının bulunduğu alanda güneye doğru tırmanmaya devam edilirse, solda yer yer birinci katı ayakta kalmış Gymnasiuma ulaşılır. Birçok oda ve salondan oluşan yapının güneybatısında, arkalarında dükkânlar bulunan sütunlu cadde yer alır. Hemen yakınında kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar hala görülebilir.

Detaylı bilgi ve tanıtımı Antalya’da Bulunan Antik Kentler ve Ören Yerleri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Termessos Antik Kenti Adresi: Bayatbademleri, 07800 Korkuteli/Antalya

Termessos Antik Kenti Nerede: Termessos Antik Kenti Antalya’nın Korkuteli İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Döşemealtı Ariassos Antik Kenti

Ariassos Antik Kenti

İskitler tarafından MÖ 3000’li yıllarda kurulan Ariasos, Psidya kentlerinden biridir. Roma döneminde yaşadığı deprem sonrasında yıkılan ve terk edilen kent, bölgede karakol amacı taşıyan bir konumdadır. Antik kentte bugün varlığının sürdüren tek yapı, üç kemerli giriş kapısıdır.

İskitler tarafından MÖ 3000’li yıllarda kurulan Ariasos, Psidya kentlerinden biridir. Roma döneminde yaşadığı deprem sonrasında yıkılan ve terk edilen kent, bölgede karakol amacı taşıyan bir konumdadır. Antik kentte bugün varlığının sürdüren tek yapı, üç kemerli giriş kapısıdır.

Antalya Döşemealtı Ariassos Antik Kenti Adresi: Akkoç, 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Ariassos Antik Kenti Harita (GPS) Koordinatları: Ariassos Antik Kenti (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Döşemealtı Tarihi Evdirhan

Evdir Han okunmuş kitabesinden, hanın I. İzzeddin Keykavus Bin Keyhusrev tarafından H. 607-616 / M. 1210-1219 yıllarında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 67×55 metrekare ebadında kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Beden duvarlarının tümü kesme taş, üst örtü moloz taştır. Dört eyvanlı hanlar grubunda bulunan yapının özellikle portali dikkat çekicidir.

Evdirhan

Beden duvarından ileri çıkıntı yapan portalin üst iki köşesi yıkılmıştır. En dışta ince bir bordür, onun içinde de sonsuza açılan yıldızlardan kalınca bir bordür sırası bulunur. Bu ikisinin üst kısımları yok olmuştur. Üçüncü bordür sırası ise geometrik şekillerden oluşmaktadır.

Portalin sivri kemeri sanki küçük sütunceler tarafından taşınıyormuş gibi şekillendirilmiştir. İçe devam eden nişin iki yan duvarında birer küçük mihrabiye bulunmaktadır. Portal nişinin üst kısmı ise mukarnaslarla doldurulmuş ve kapı basık kemer ile sonlandırılmıştır. Hanın iç avlusu etrafında, kalın kesme taş payeler üzerine oturan kesme taş örgülü sivri kemerli revaklar bulunmaktadır. Dört eyvanın da üstü sivri beşik tonoz ile örtülüdür. Revaklara açılan kapalı mekanlar şeklinde olan hücreler bulunmaktadır. 

Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından 1219’da yaptırılan Evdirhan’ın yeniden canlandırılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Bugün atıl durumda bulunan Evdirhan’ın yeniden canlandırılması amacıyla Döşemealtı Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ortak bir çalışma yürütüyor. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan Evdirhan’da bir de müze oluşturulacak.

Evdir Han Ziyaret Saatleri: Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur.

Evdir Han Giriş Ücreti: Ücretsiz

Antalya Döşemealtı Evdirhan Adresi: Düzlerçamı, Evdirhanı Cd., 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Evdirhan Harita (GPS) Koordinatları: Evdirhan (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Döşemealtı Tarihi Kırkgöz Han

Kırkgöz Han

II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından (1236-1246) zamanında yapılmıştır. Antalya-Burdur karayolu üzerinde Antalya’ya 30 km. uzaklıkta bulunan Kırkgöz Han’ı kitabesine göre II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından 1236 – 1246 yılları arasında yapılmıştır.

Tarihi Kırkgöz Han eski hali

Antalya-Burdur güzergâhında ve Kırkgöz mevkiindedir. 2009 yılında onarımı tamamlananan Kırkgöz Han, hâlihazırda turistik tesis olarak kullanılmaktadır. Kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir oturum alanı üzerine oturan han, geniş bir avlu etrafında sıralanan mekânları ve kapalı/barınak bölümüyle iki yapı kütlesi halinde inşa edilmiştir. Hanın dış cephe duvarları, cephe yüksekliğine varan ve dışa taşkın kütleler halinde tasarlanmış kare prizmal formlu payanda ve köşe kuleleri ile desteklenmiştir.

Güney cephesinin ortasındaki taçkapısı, cephe duvarlarını aşarak yükselen dışa taşkın yatay dikdörtgen prizmal bir kütle halinde tasarlanmıştır; işlenmeden yalın olarak bırakılmış enli bordür ve silmelerle yanlardan ve üstten kuşatılan sivri kemer gözü halinde cepheye açılan bir eyvandan ibarettir.

Taçkapının basık kemerli kapı açıklığı vasıtasıyla ulaşılan sivri beşik tonoz örtülü giriş eyvanıyla dahil olunan dikdörtgen planlı avlu, etrafı kapalı ve yarı açık mekânlarla çevrili geniş bir alandır; doğu ve batı kenarlarında, karşılıklı olarak, kare planlı ayaklara oturan ve sivri kemerlerle birbirine ve duvarlara bağlanarak avluya açılan çift sıralı bir revak kuruluşu yer alır. Avlunun kuzey-batı ve kuzey-doğu köşesindeki karşılıklı iki mekân, sivri beşik tonoz örtülü birer odadır. Avlunun güney kanadında ve taçkapıya iki kenarından bitişik iki oda, doğu-batı yönünde uzanan sivri beşik tonozlarla örtülüdür.

Osmanlılar zamanında onarılmıştır. Beden duvarlarından dışarıya doğru fırlayan abidevi portali bezemesizdir. Tonazla örtülü uzun ve yatay bir holden sonra (15x49m.) 51x49m genişliğinde büyük bir avluya girilmektedir. Bu avlunun doğu ve batısında kalın kesme taş payeler kesme taştan sivri kemerli revaklar sıralanmıştır.

Yakın zamanda aslına sadık kalınarak restore edilmiş tarihi bir yapı, günü birlik aile ile gezilebilir, toplantı düğün nişan gibi özel günler için kiralanabilir. Özel bir şirket kiraladığı için müze kart vs ile girilmiyor. Giriş ücreti 2022 yılı itibariyle tam 20, öğrenci 10 TL’dir. Han Cuma günleri kapalıdır.

Döşemealtı Kırkgöz Han

Giriş kapısının arkasında sivri beşik tonozlu iki eyvan bulunmaktadır. Bu bölümlerin diğer bölümlerden farklı oluşu özel bir nitelik taşıdığını göstermektedir. Kuzey cephesini içeriden tamamen kapatan tonozla örtülü olan kesme taştan bir bölüm bulunmaktadır. Hanın yapı malzemesini moloz taş duvarlar oluşturmaktadır. Revak kemerlerinin arasındaki dolgular Osmanlı dönemine aittir. Avlu çevresindeki bölümler yuvarlak kemerlerle birbirlerine ve duvarlara bağlanmıştır. Döşemealtı belediyesinin talebi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon çalışmalarına başlanmış olup, kısa sürede tamamlanarak turizme açılmıştır.

Antalya Döşemealtı Kırkgöz Han Adresi: Bıyıklı, 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Kırkgöz Han Harita (GPS) Koordinatları: Kırkgöz Han (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Döşemealtı Düzlerçamı

Hava sıcaklığının 38 dereceye ulaştığı Antalya’da bunalanlar, serinlemek için sahilleri doldururken, doğayla baş başa olmak isteyenlerin tercihi ise Düzlerçamı ormanlık alanı oluyor. Merkeze 20 kilometre uzaklıktaki ormanlık alan, şehrin akciğerleri görevini üstleniyor.

Düzlerçamı

Antalya-Korkuteli Karayolu üzerinde 140 bin metrekare alan üzerine kurulu Düzlerçamı Mesire Alanı, özellikle yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ormanlık alanında alageyik, vaşak, karakulak, yaban keçisi gibi 26 memeli yaban hayvanı; kartal, kızıl şahin, atmaca gibi 39 familyaya ait 147 kuş türü ve başta kızılçam olmak üzere servi, sedir ile meşe ağaçları bulunuyor.

Toplam 28 bin 970 hektarlık Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sınırlarındaki 421 hektarlık Alageyik Üretme İstasyonu ile neslinin tükenme tehlikesi olan alageyiklerin doğal yaşam alanında korunması amaçlanırken, 1 milyon yılda oluşmuş, 115 metre yüksekliğinde ve 2 kilometre uzunluğundaki Güver Uçurumu Kanyonu ise doğaseverlerin vazgeçilmez rotalarından birisidir.

Şehir merkezine 15 km uzaklıktaki Düzlerçamı Mesire Alanı’nda, çam ağaçları içinde gezi, yürüyüş ve spor alanları, çocuklar için oyun grupları, voleybol ve basketbol sahası, tenis kortu, kafeteryalar, alışveriş için mini dükkanlar bulunuyor.

Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası kapsamında ayrıca Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden olan, deniz seviyesinden ortalama 1150 metre yükseklikte, Güllük Dağı’nın güneybatısında doğal platform üzerine kurulan Termessos Antik Kenti de ziyaret edilebiliyor.

Kanyon gözlem noktasına araç park yerinden yaklaşık 3km yürünürek gidiliyor. Güver Kanyonu veya uçurumunu bir platform üzerinden seyredebilirsiniz.

Antalya Döşemealtı Düzlerçamı Adresi: Karaman, Karaman Köprüsü, 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Düzlerçamı Harita (GPS) Koordinatları: Düzlerçamı (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Antalya Döşemealtı Mağaraları

Antalya Döşemealtı Haritası ve Mağaraları

1- Antalya Döşemealtı Karain Mağarası

Döşemealtı Karain Mağarası

500 bin yıl önce insanoğluna ev sahipliği yapan Karain Mağarası ise Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biridir.

Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya’nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km’sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya’ya uzaklığı 27 km’dir.

Karain Mağarası; doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelmiştir. 1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu göstermektedir.

Mağara Çam (Katran) Dağı’nın kalkerli dik yamaçlarında bulunan Çadır Tepesi içine doğal bir şekilde karstik olaylarla oyularak oluşmuştur. Karain Mağarası Kretase yaşında 2. zamana ait kalkerler içinde bulunmaktadır.

1946 yılından beri kazılar yapılmaktadır. Yapılan kazılardan, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Buluntular mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesi’nde ve Antalya Müzesi’ndeki tarihöncesi bölümde sergilenmektedir.

Mağaranın içinde kazı çalışmaları devam etmekte. İçeride damlataş mağarası gibi su damlamakta bazı yerlerden hatta suyun damlayarak oluşturduğu bazı sütunlar bile görülebilir. Ayrıca mağaraya girdiğinizde aromatik kokulu bir hava duyarsanız şaşırmayın. Mağarada yarasalar yuvaladığından bu koku çok normal. Memeli olmalarına rağmen dışkıları diğer memeli hayvanlardan güzel kokuyor (bal veya çiçek gibi).

Yapılan kazılarda, ilkel insanın yaşadığı tüm dönemlerde kesintisiz olarak bir yerleşim yeri olmayı sürdürdüğü anlaşılan mağarada; fil, suaygırı, aslan, zürafa gibi Anadolu’da soyu tükenmiş olanların yanı sıra birçok hayvanın kemikleri bulunmuştur.

Giriş ücreti 20 TL, 18 yaş altı ücretsizdir. Müze kart geçerli. Mağaraya çıkmak için otopark sonrası merdivenlerden çıkıyorsunuz. Çıktıkça fotoğraf çekmek için manzara yakalayabilirsiniz. Buraya ziyaret etmek için bahar aylarında gelmek daha iyi olacaktır.

Girişte mini market ve hediyelik eşya mağazası mevcuttur. Ziyarete gelirken yanınıza su ve şapka mutlaka alın. Küçük çocuklarla çok zorlanabilirsiniz.

Antalya Döşemealtı Karain Mağarası Adresi: Yağca, 07190 Antalya Merkez/Antalya
Antalya Döşemealtı Karain Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Karain Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


2- Antalya Döşemealtı Kocain Mağarası

Döşemealtı Kocain Mağarası

Kocain Mağarası anıtsal sarkıt ve dikitleri ile tabiat tarihini, tarih öncesi buluntuları ve okunabilen yazıtlarıyla da Antalya ile çevresinin tarih ve arkeolojisini yansıtan en önemli mağaralardan bir tanesidir. Antalya ili, Döşemealtı ilçesi sınırları içinde bulunan bu Devasa mağaraya zorlu ve uzun bir yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir.

İlk kez 1919 yılında keşfedilen mağaradaki arkeolojik araştırmalar 1946 yılından sonra çeşitli dönemlerde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Prehistorya Bölümü’nden Prof. Dr. İ. Kılıç KÖKTEN tarafından yapılmıştır. Speleollojik yönden ilk araştırması ise 1972 yılında Dr. Temuçin AYGEN ekibi ve Fransız mağaracılar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Döşemealtı Kocain Mağarası

İçinde bulunan dev sarkıt-dikitler ve kar beyazı oluşumları ile doğa harikası olan mağaranın giriş ağzı yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindedir. Uzunluğu ise 633 metre olup ana hatlarıyla iki büyük salondan oluşmakta, tavan yüksekliği yer yer 80 metreye varmaktadır. Prehistorik Dönem‘den Bizans Dönemi‘ne kadar bölge arkeolojisine ışık tutan mağaranın okunabilen yazıtlarından erken Hıristiyanlık döneminde de dinsel bir işlevi olduğu anlaşılmaktadır.

Döşemealtı Kocain Mağarası İçi

Denizden yüksekliği 788 metre olan mağara, Ahırtaş Mahallesi’ne bağlı. Arabayla gidilmek istendiği takdirde Killik Mahallesi’nden geçilerek ilerlenen yol, mağaranın girişine kadar götürüyor. Yürüyerek çıkmak tercih edilirse de Ahırtaş Mahallesi’nin Yukarı Ahırtaş kısmından gidilebiliyor.

Türkiye’nin en büyük giriş ve galerisine sahip mağarası olan Kocain Mağarası, boyları 35 metreye kadar ulaşan devasa sarkıt ve dikitleri ile büyüleyici güzelliktedir. Tarih öncesi dönemlerin izlerini taşıyan mağarada, Roma uygarlığına ait kalıntılar bulunmaktadır.

Mağara girişinden itibaren ilk 400 metrede gün ışığı içeriye ulaşmaya devam ettiğinden bu bölgedeki şekiller görülebiliyor. 125 metre içeride dört bölmeli sarnıç bulunuyor.

İçinde bulunan dev sarkıt-dikitler ve kar beyazı oluşumları ile doğa harikası olan mağaranın giriş ağzı yaklaşık 20 metre yüksekliğinde ve 75 metre genişliğindedir. Uzunluğu ise 633 metre olup ana hatlarıyla iki büyük salondan oluşmakta, tavan yüksekliği yer yer 80 metreye varmaktadır. Prehistorik Dönem’den Bizans Dönemi’ne kadar bölge arkeolojisine ışık tutan mağaranın okunabilen yazıtlarından erken Hıristiyanlık döneminde de dinsel bir işlevi olduğu anlaşılmaktadır.

Kocain Mağarası ilk olarak 1919 yılında keşfedilmiş. Girişin biraz ilerisindeki yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla, tarih öncesi zamandan Bizans dönemine dek de yaşam alanı olarak kullanılmış.

Keşfedildiği 1919 yılında okunan 29 yazıttan bir bölümü, bugün ne yazık ki okunamayacak durumdadır. Kocain mağarası şehir merkezine 35 km uzaklıkta yolu gayet düzgün araç ile gidilebilirsiniz. Yürüyüş yapmak içinde yol ayrımından 4-5 km yürüyeceksiniz. Mağaranın içini gezmek için mutlaka fener olsun yanınızda cep telefonu fenerlerine pek güvenmeyin. Zemin yer yer ıslak olduğundan kaygan, içerisinde Romalılardan kalma sarnıç ve doğal sarkıtlar mevcuttur.

Grekçe yazılmış olan yazıtlardan çıkarılan sonuçlara göre; mağara, Hristiyanlığın erken dönemlerinde dinsel olarak da etkin bir şekilde kullanılmış. Keşfi yapan ve yazıtları okuyan İtalyan arkeolog Guisseppe Moretti’ye göre; mağara, dinsel seremonilerin adresi olmuştur.

  • Kocain Mağarası Ziyaret Saatleri: Ziyaret gün ve saat kısıtlaması yoktur.
  • Kocain Mağarası Tatil Günleri: Her gün ziyaret edilebilir.
  • Kocain Mağarası Giriş Ücreti: Ücretsiz 
  • Antalya Döşemealtı Kocain Mağarası Adresi: Ahırtaş, 07190 Kızılseki/Döşemealtı/Antalya
  • Antalya Döşemealtı Kocain Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Kocain Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)

3- Antalya Döşemealtı Suluin Mağarası

Döşemealtı Suluin Mağarası Girişi

Öncelikle şunu belirtmek lazım: Akdeniz Bölgesinde Suluin Mağarası altında birçok farklı mağara bulunur. Finike’de, Konya’ya bağlı Derebucak kasabasında ve Döşemealtı’nda Suluin Mağarası bulunur. Bu yazıda tanıtılan Suluin Mağarası Antalya’nın 32 km kuzey batısında, Döşemealtı ilçesine bağlı Yağca köyü sınırları içerisinde yer alan mağaradır.

Tek bir boşluktan oluşan mağaranın ağzı doğuya bakar ve dip kısmında turkuaz ve lacivert renklerin hâkim olduğu muazzam bir karstik tatlı su gölü bulunur. Mağaranın doğuya doğru uzanan tavan kısmı kuvvetli bir deprem sonucu çökmüş ve büyük kalker bloklar mağaranın zeminini büyük ölçüde kaplamışlardır. Mağara yörede Kırkgöz olarak adlandırılan çok sayıdaki su kaynaklarının hemen yakınında yer alır. Sık sık Fethiye’de bulunan Suluin Mağarası ile karıştırıldığından “Kırkgöz Suluin Mağarası” olarak isimlendirilmesi daha doğru olur.

Döşemealtı Suluin Mağarası

Döşemealtı Suluin Mağarası Katran Dağı’nın (Eski adı Sam Dağı) doğuya doğru alçalan yamaçları üzerinde ve dağın ova ile birleştiği noktaya yakın bir konumdadır. Kretase yaşlı kalkerler içinde gelişmiş olan Döşemealtı Suluin Mağarası, Karain mağarasının 1 km kuzeydoğusundadır.

Döşemealtı Suluin Mağarası‘nın denizden yüksekliği 320 metredir. Mağara önünde uzanan ovadan 20 m kadar yukarıda, Kırkgöz su kaynaklarına yakın bir konumdadır.

Tek bir boşluktan oluşan Döşemealtı Suluin Mağarası‘nın ağzı doğuya bakar ve dip kısmında bir göl bulunur. Mağaranın doğuya doğru uzanan tavan kısmı zaman zaman çöküntülere uğramış ve büyük kalker bloklar mağaranın zeminini tamamen kaplamıştır.

Döşemealtı Suluin Mağarası buluntuları

Döşemealtı Suluin Mağarasında 2007 yılından itibaren Ankara Üniversitesi tarafından arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Mağaranın giriş kısmında açılan açmada yapılan kazılar Orta kalkolitik dönemde Döşemealtı Suluin Mağarasının iskan edildiğini ortaya çıkarmıştır.

Suluin Mağarası’ndaki arkeolojik dolguların kalınlığı 2 ile 2,5 metre arasında değişir. Kazılarda birbirinden farklı beş jeolojik seviye saptanmıştır. Dolguların tamamı Holosen Döneme ait olup, Pleistosen Döneme ait dolgularla karşılaşılmamıştır. Yapılan kazılar ise oldukça ilginç sonuçlar vermiştir. 20. arkeolojik seviyeden itibaren yani yaklaşık yüzeyden 2 metre derinlikte arkeolojik buluntularda bir azalma hatta yok olma söz konusudur. Bu durum yapılan arkeo-jeofizik çalışmasıyla da kanıtlanmıştır.

Jeofizik çalışması yaklaşık 2,5 metre derinlikte karşılaşılan büyük kaya bloklarının altında arkeolojik dolguların olup olmadığını anlamak için yapılmıştır. Yüzeyden 5,5 metre derinliğe kadar devam eden çalışmalarda herhangi bir kültür katı veya arkeolojik bulgu ile karşılaşılmamıştır. Ulaşılan bu derinlikte mağaranın doğal tabanıyla bağlantılı olduğu düşünülen büyük kaya bloklarıyla karşılaşıldığından, arkeolojik kazılara 2014 yılında son verilmesine karar verilmiştir.

Suluin Mağarası’nın kemik endüstrisi de oldukça zengin ve çeşitlidir. Kemik endüstri içinde incelenebilecek çok sayıda boynuz parçası da bulunmuştur. Bulunan ve üzerlerinde çeşitli kesim ya da düzenleme izleri taşıyan boynuz parçalarının bir kısmının alet sapı olarak şekillendirildiği aynı zamanda bazı sivri uçlu boynuz parçalarının yontmataş işçiliğinde vurgaç olarak kullanılmış oldukları anlaşılır.

Döşemealtı Suluin Mağarası, Çubuk boğazının kuzeyinde başlayan höyük yerleşmelerinde görülen Kalkolitik Çağ yaşamının, Suluin Mağarasının yer aldığı bölgedeki mağaralarda yaşandığını göstermesi açısından da önemlidir.

Suluin Mağarası arkeolojik kazıları bize, Batı Toroslar’daki mağaraların sadece avcı-toplayıcı topluluklar tarafından değil aynı zamanda yerleşik hayatı benimsemiş Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı insanları tarafından da iskân edildiğini net bir şekilde gösterir. Mağaralardaki yerleşimler sürekli olabileceği gibi, nomadik yaşamın bir gereği olarak mevsimsel de olabilir.

Antalya Döşemealtı Suluin Mağarası Adresi: Yağca, 07190 Antalya Merkez/Antalya
Antalya Döşemealtı Suluin Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Suluin Mağarası (Bu konum karain Mağarasının konumdur. Suluin Mağarası bu konumun 2 km civarındadır. Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


4- Antalya Döşemealtı Güvercinlik Mağarası

Döşemealtı Güvercinlik Mağarası

Öncelikle şunu belirtmek lazım: Akdeniz Bölgesinde Güvercinlik Mağarası altında birçok farklı mağara bulunur. Bu yazıda tanıtılan Döşemealtı Güvercinlik Mağarası Antalya’nın kuzey batısında, Döşemealtı ilçesine bağlı Kovanlık köyü sınırları içerisinde, Toros Dağları’nın yamacında bulunmaktadır.

Döşemealtı Güvercinlik Mağarası

Döşemealtı Güvercinlik Mağarasına stabilize yoldan çıkılarak 150 m patika yürüyüşüyle ulaşılmaktadır. Mağara yaz aylarında serinlemek isteyen kişilerin uğrak noktasıdır.

Döşemealtı Güvercinlik Mağarası

Döşemealtı Güvercinlik Mağarası dar ağızlı olup, içeriye doğru genişleyen bir yapıya sahiptir. İç bölümde ve dip kısımlarda yağmur ve yeraltı sularının oluşturduğu su birikintileri ve göller bulunur.

Antalya Döşemealtı Güvercinlik Mağarası Adresi: Kovanlık, Kovanlık Köyü Yolu, 07190 Döşemealtı/Antalya
Antalya Döşemealtı Güvercinlik Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Güvercinlik Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz. Verilen konum tam olarak bulunduğu karşılamayabilir, mağaraya ulaşmak için verdiğimiz konumdaki yerel halktan bilgi alabilirsiniz.)


Kaş Gezi Rehberi yazımızda tanıttığımız Kaş’a gittiğinizde görmek isteyeceğiniz yerlerin GPS koordinatlarını Kaş Gezi Rehberi haritamızda bulabilirsiniz.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, #Antalya #Antalyamağaraları #mağara #mağaraturizmi #outdoor #Antalyaoutdoor #ekoturizm #turkeyoutdoor #outdoor #outdoorlife

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et