Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


·       Tanıtımını yaptığımız mağaraların tamamı turizme açık değildir.

·       Mağaracılık önceden eğitim alınmadan yapılmamalıdır.

·       Mağaralara giriş tehlikeli bir aktivitedir. Ciddi eğitim almadan ve gerekli ekipman olmadan mağaralara girmeyiniz.

·       Tanıtımı yapılan mağaralara giriş için önceden kamu kurumlarından izin almanız gerekebilir.

·       Mağaralar yılın çeşitli mevsimlerinde değişiklikler gösterebilir, bazı bölümleri su ile dolabilir.

·       Tanıtımı yapılan ve açık olduğu yazılan mağaralar kapanmış olabilir. Listedeki bazı mağaralara girişler ücretli olabilir.

·       Mağaralarda kişisel güvenliğinizi öncelikle kendiniz almalısınız.

·       BU YAZI SADECE TANITIM AMAÇLIDIR. PROFESYONEL KULLANIM İÇİN İLGİLİ KAU KURUMLARIYLA İRTİBATA GEÇMENİZ ÖNERİLİR.

Mağaracılık ve mağara kurtarma yaşamsal tehlike içeren aktivitelerdir. Gerekli eğitimleri almadan bu aktivitelere kalkışmak hayati tehlikeye yol açabilir.

Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

https://goo.gl/maps/zUbcte6GLcfqLiZi7

www.turkeyoutdoor.org

Antalya’da bulunan mağaraların GPS koordinatlarını haritamızda görebilirsiniz:

Alanya’da gezilecek diğer yerlerin tanıtımını Alanya Gezi Rehberi 2 – Alanya’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz. Alanya Tanıtımı serimizden


Bu yazımızda Antalya’nın Mağaraları 1 ve 2 yazılarımızda liste halinde verdiğimiz Antalya Mağaralarından kalan kısmını tanıtıyoruz. Yazımızda aşağıdaki başlıklarda geniş bilgiler verdik.

Yazımız Antalya’nın Mağaraları 2 başlıklı yazının devamı olduğundan numaralandırma oradan devam etmektedir.

9- İbradı Altınbeşik Mağarası

Altınbeşik Mağarası
  • Antalya Altınbeşik Mağarası Kısa Tanıtım:
  • Altınbeşik Mağarası, Akseki ilçesine bağlı Ürünlü köyünün doğusunda, Manavgat çayı vadisinin batı yamacında bulunur.
  • Köyden mağaraya bir saatlik yaya yürüyüşle ulaşılır. Mağaranın bulunduğu Milli parka giriş ücretlidir.
  • Toplam uzunluğu 2500 m, girişe göre en yüksek noktası 101 m’dir.
  • Yatay ve kısmen aktif mağaradır.
  • Mağara girişinden itibaren ilk 200 m alt seviyeyi oluşturur.
  • Alt seviye devamlı su altındadır.
  • Alt seviyenin bitimindeki 40 m’lik bir diklikle üst seviyeye geçilir.
  • Üst seviye ise devamlı kurudur.
  • Üst seviyede büyük kaya blokları, sarkıt ve dikitlerle beyaz renkli kalın travertenlere rastlanır.
  • Burası mağaranın en güzel bölümünü oluşturur.
  • Mağara içinrde sıcaklık 16-18°C civarındadır.
  • Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli parktır.
  • İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.
  • Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. En büyük sualtı gölü mağarasıdır. İncelmeler sonucunda iç kollarıyla birlikte uzunluğu yaklaşık 2200 metreye ulaştığı ortaya çıkmıştır.
  • Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Mağaranın iç kısımlarında bulunan travertenlerin en büyüğü 44 metre yüksekliğindedir. Orta kısmında doğal kayalardan oluşan bir adet köprü vardır.
  • Mağara yaz aylarında ve sonbaharın başlarında ziyarete açıktır. İlkbahar ve kış aylarında mağaranın suyu yükseldiği için ziyarete kapanmaktadır.
  • Altınbeşik Mağarası çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır.
  • Kızılova, Kambos ve Söbücesuyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik -Düdensuyu Mağarasında son bulur.
  • Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km.den fazla uzunluğu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir.
  • Son yapılan çalışmaların sonucu mağaranın önüne kadar özel araç ile ulaşılmaktadır. Mağaraya ulaşmak için önce Ürünlü Köyüne gelmek gerekiyor. Antalya -Alanya kara yolu üzerinden Ürünlü köyü arası yaklaşık 90 km’dir. Yine Manavgat ilçe merkezinden Ürdünlü köyüne ulaşmakta mümkündür. Manavgat merkez ile köy arası 45 km’dir.
  • Antalya Altınbeşik Mağarası Adresi: Ürünlü, Antalya,İbradi ilçesi, 07680 İbradı/Antalya
  • Antalya Altınbeşik Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Altınbeşik Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

10- Kemer Gedelme (Peynir Deliği) Mağarası

Peynir Deliği Mağarası

Gedelme Yaylası mevkiindedir. Antalya’nın Kemer İlçesinden Gedelme yaylasına kadar her türlü aracın gidebileceği bir yol vardır. Köy merkezinden mağara ağzına 4 dakikalık patika bir yolla ulaşılır. Mağaranın 65 m. kuzeyinde Bizanslılara ait duvar ve kalıntıları vardır.

Özellikleri: Toplam uzunluğu 74 m olan mağaranın girişe göre en derin yeri -19 m. dir. Kuru, daha çok dikey mağara tipindedir.

Gedelme (Peynir Deliği) Mağarası

Mağaranın büyük bölümü kurudur. Sadece mağaranın sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardır. Sonbaharda mağara ısısı 17ºC’dir. Mağara ağzının büyük olması nedeniyle ısı açık havaya bağlantılı olarak değişir. Mağara kuru özelliğe sahip olmasına karşın sonuna gelindiğinde bir göl ile karşılaşılması da ayrı bir güzellik katıyor. Arkeolojik anlamda değerli olduğu kadar doğal güzelliği ile de mağara, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine sebep oluyor.

Mağara içinde sarkıt, dikit ve sütunlar gelişmiştir. Çevredeki tabii güzellikler ve tarihi ören yerleri mağarayı çekici kılmaktadır.

Antalya Gedelme (Peynir Deliği) Mağarası Adresi: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya
Antalya Gedelme (Peynir Deliği) Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Gedelme (Peynir Deliği) Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


11- Kemer Üçadalar Büyük Deniz Mağarası

Kemer Üçadalar Büyük Deniz Mağarası
  • Antalya Kemer Büyük Mağara Kısa Tanıtım:
  • Üçadalar Kemer’e tekne ile 1.5 saat mesafededir. Kemer bölgesinden buraya günlük dalış turları yapılmaktadır.
  • Akvaryumu andıran denizi ile bünyesinde çeşitli dalış alternatiflerini bulunduran Kemer, yılın her mevsiminde dalış imkanı sunmaktadır. Özellikle Üç Adalar, Büyük Burun, TekirovaÇamyuvaGöynük beldeleri sahillerinde bulunan çeşitli dalış resifleri ve merkezleri ile meraklılarını bölgeye çekmektedir.
  • Kemer Üçadalar’da bulunan Büyük mağaranın dalış derinliği 6 ila 33 metre arasındadır.
  • En derin yerine gelindiği anda bile çıkış noktasından gelen ışık görülebilmektedir.
  • Burada, hayatlarını ışıksız veya çok az ışıklı ortamda sürdüren onlarca su altı canlısı yaşamaktadır.
  • Sünger, alg, mercan ve balıklar dışında sualtı mağaralarının çok önemli bir sakini daha var: Foklar.
  • Foklar, yuva kurmak ve yavrulamak için sualtı mağaralarını seçerler.
  • Kemer Üçadalar Büyük deniz Mağarasında da foklara ve yavrularına rastlanabilmektedir.
  • Antalya Kemer Büyük Mağara Adresi: Antalya ve Kemer’den teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.
  • Antalya Kemer Büyük Mağara Harita (GPS) Koordinatları: Kemer Büyük Mağara (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

12- Kemer Derin Mağara (Üç Adalar Deniz Mağarası)

Kemer Derin Mağara

Kemer Üçadalar, dokuz adet resifin ve iki adet su altı mağarasının bulunduğu oldukça geniş bir dalış bölgesidir. Burada yer alan mağaraların bir tanesi de Derin Mağara‘dır. Mağaranın derinliği 5-31 metre arasında değişmektedir.

Mağaranın girişi 30 metre derinlikten başlayıp içeri girildiğinde tavan çatlaklarından sızan güneş ışınlarının olağan üstü bir his verdiği nadir görülen dalış noktalarından biridir. Büyük mağarada olduğu gibi hayatlarını ışıksız veya çok az ışıklı ortamda sürdüren renkli balıklar, tünel, barakuda, karavida ve bölgesel balıklar görülebilir.

Kemer Derin Mağara

Mağara girişinden başlayıp yaklaşık 30 metre ilerledikten sonra yukarı doğru çıkan 7-8 metrelik bacasıyla dalışınıza ayrı bir heyecan ve güzellik katar.


13- Konyaaltı Akyarlar Mağarası

Akyarlar Mağarası
  • Antalya Akyarlar Mağarası Kısa Tanıtım:
  • Mağara, 1971 yılında Karayolları Teşkilatınca yol yapımı sırasında ortaya çıkmış.
  • Beldibi istikametinde yolun sağından Mağaraya iniş merdivenleri yapılmış, zamanında çok emek verilmiş, birbirinden ilginç renk, desen ve şekillerde sarkık dikiklerle süslü bir doğa harikasıdır.
  • Mağarada sarkıtlar, dikitler bulunuyor. Gezip, görülmesi gereken önemli mağaralardan biridir.
Antalya Akyarlar Mağarası

Antalya Akyarlar Mağarası Adresi: Antalya Kemer yolu Bahçelievler, Muratpaşa/Antalya

Antalya Akyarlar Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Akyarlar Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


14- Konyaaltı Beldibi Mağarası

Beldibi Mağarası
  • Antalya Konyaaltı Beldibi Mağarası Kısa Tanıtım:
  • Beldibi Mağarası, Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. km’sinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Obaköy mevkiindedir.
  • Deniz sahilinde 25 m yükseklikte sığınak biçiminde bir mağaradır.
  • Doğal tahribatla büyük ölçüde zarar gördüğünden içindeki dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgarla sürüklenerek akıp gitmiştir.
  • Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik merkezidir. Tümü Mezolitik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmiştir.
  • Yapılan kazılarda Üst Paleolitik ve Mezolitik döneme ait çakmak taşı aletler ele geçirilmiştir. Ayrıca kaya altı sığınağının duvarlarında, şematize insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere devamlı açık olan bir arkeolojik sit alanıdır.
  • Mezolitik Çağın, seramikli ve seramiksiz bölümleri en güzel bir biçimde, Beldibi Mağarası‘nda bulunan malzemelerle tanınmaktadır. Çakmaktaşı gereçlerin yanı sıra, çanak çömlek parçaları ve özellikle aşı boyası ile kayalar üzerine yapılmış yaban keçisi ve benzeri hayvan figürleri ile ilgi çekicidir.
  • 1956 yılında E.Y Bostancı tarafından bulunan mağaradaki bilimsel kazılar, ancak 1959 yılında başlamıştır. 1960,1966 ve 1967 yıllarında kazıya devam edilerek doğuda altı metre derinliğe inilmiştir.
  • Çevresi çam ormanı ile kaplı Beldibi Mağarası Paleolilitik, Epipaleotilik ve Neolitik avcılar tarafından gerektiğinde bir sığınma ve yurt yeri olarak kullanılmıştır. Kazılarda Paleolitik, Mezolitik ve Mezolitik’ten Neolitik’e geçiş evrelerini yansıtan 6 katmanla karşılaşılmış; 4, 5 ve 6. katmanlar Üst Paleolitik döneme tarihlendirilmiştir.
  • Buluntular arasında, beyaz kalker ve deniz hayvanı kabukları, katkılı hamurdan iyi fırınlanmamış çanak çömlek parçaları, dar ağızlı kaplar ve çeşitli biçimli tutamaklarda vardır. Buna karşılık bezemeli parçalar bulunmamaktadır. Ayrıca çakmak taşından bol miktarda alet ve artıklar bulunmuştur. Bunlar arasında mikro kalemler, aylar, saplı uçlar, trapez biçimliler, saplı bıçaklar ve ok uçları, orak bıçak dikkati çekmektedir.
  • Beldibi Mağarası‘nda yaşayan toplulukların avcı ve toplayıcı oldukları, ancak çevrelerindeki yabani tahılları orak bıçaklarla topladıkları, ele geçen diğer bulgulara bağlı olarak söyleyebilmek mümkündür. Karain Mağarası’nda eksik olan mezolitik kültürünü de bu yerleşme yeri tamamlamaktadır.
  • Kemer’den yaklaşık 20 km uzaklıkta olan Beldibi Mağarasına araçla ulaşım mümkün değildir ve girişler ücretsizdir.
  • Antalya Beldibi Mağarası Adresi: Liman, 07130 Konyaaltı/Antalya
  • Antalya Beldibi Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Beldibi Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

15- Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası

Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası
  • Antalya Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası Kısa Tanıtım:
  • Büyük Dipsiz MağarasıAntalya ili Konyaaltı ilçesi sınırları içinde yer alır. 
  • Antalya Antalya limanının batısında Tünek Tepenin 3 km. güneybatısında Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacındadır.
  • Antalya-Kemer yolunun Topçam kavşağından; bir saatlik yürüyüşle mağaraya ulaşılır.
  • Küçük Dipsiz Mağarası‘na 400 m uzaklıktadır.
  • 40 m. toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 29 m. dir. Karstik taban suyu yukarı katmanlarda bulunduğu için mağara kurudur.
  • Açık havaya nazaran daha serindir. Kasım ayı başında dışarıda ısı 20ºC iken mağarada ısı 17ºC’dir.
  • Mağara kretase yaşlı resifal kireç taşları ile onun altında yer alan yine aynı yaşta konglomera kireçtaşı formasyonları arasında meydana gelmiştir.
  • Dar bir girişten sonra ortalama 25 derecelik bir eğimle kuzeye doğru devam eder.
  • Mağaranın sonuna doğru bol miktarda traverten oluşumları gelişmiştir.
  • Antalya Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası Adresi: Liman, 07130 Konyaaltı/Antalya
  • Antalya Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Konyaaltı Büyük Dipsiz Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

16- Muratpaşa Fener Deniz Mağarası

Fener Mağarası

Muratpaşa Fener Mağarası iki mağaradan oluşur. Dalış noktasına tekneyle gelinir, ilk inilen derinlik 7-10 metre arasındadır.

Falezlere doğru yüzülerek 45 metre uzunluğundaki sadece tek dalgıcın ilerleyebileceği bir deniz kanyonundan geçilir. Bu kanyonun çıkışından sonraki 10 metre ileride su yğzeyne çıkılarak regülatörün ağızdan çıkarılıp normal nefes alınabiecek bir hava boşluğu vardır. Aynı noktada Jesus Cave olan ikinci mağara da bulunur.

Jesus Cave Mağarası

Yarısı tatlı, yarısı tuzlu su olan bu mağaraya ulaşabilmek için falezlerden içeriye doğru 100 metre kadar girilir. Mağaranın tavan arası derinliği 4-5 metre civarındadır. Burada birçok odacık bulunur. Giriş-çıkışları farklı yollardan olup aynı noktaya çıkan bir dalış noktasıdır. Mağarada yıllar içerisinde oluşmuş sarkıtları ve değişik kaya oluşumlarını görmek mümkündür.

Bu mağarada dalış yapabilmek için en ez 2 yıldız CMAS dalıcı belgesine sahip olmanız gerekmektedir.


17- Serik Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası, Antalya Serik İlçe Merkezinin 16 km kuzeyinde yer alır. Mağara, Köprü çayın kolları olan Koca dere ve Gökçeler deresi arasında yer alan Zeytintaşı tepenin (400 m) güney yamacında ve deniz seviyesinden 225 m yükseltidedir. İdari bakımdan Serik İlçesine bağlı Akbaş köyünün Gökçeler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan mağara, Miyosen konglomerası tarafından kuşatılmış Jura-Kretase yaşlı kalkerler içerisinde ve kuzeybatı-güneydoğu yönlü bir fay üzerinde gelişmiştir. Alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılmış olan Zeytintaşı Mağarası, akarsularla yarılarak askıda kalmış yarı aktif-fosil bir mağaradır.

Zeytintaşı Mağarası, yan ve alt kısımlardan geçirimsiz tabakalarca sarılmıştır. Bu mağara çift katlı 136 m uzunluğunda ve üst katı 2002 yılında turizme açılmış alt katı ise 97 m uzunluğuna sahiptir. Tek galeriden oluşmuş olan bu mağara sütunlar ile salon ve odacık kısımlarına bölünmüştür. Mağara oluşumunu kısmen de olsa tamamlamış ve yarı aktif fosil içermektedir.

Zeytintaşı Mağarası, 1997 yılında taşocağı işletmek amacıyla açılan yapay bir galeri sonucunda tesadüfen bulunmuştur. Sıcak ve nemli bir atmosfere sahip olan mağaranın (Ortalama sıcaklı 23 °C, Mutlak nem % 70) uç noktasında açılan bu galeri, mağaranın iç kısmı ile dış kısmı arasında hava dolaşımını sağlayamamış ve bu nedenle de içerisindeki hava hapsolmuştur.

Zeytintaşı Mağarası eşsiz ve bakir bir çevre ile göz alıcı muhteşemlikte doğal bir güzelliğe sahiptir. 14 metre derinliği ve çift katlı olması ile gelen bütün turistlerin ilgisini çekmektedir. Mağarada çeşitli boylarda sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Bu sarkıt ve dikitler damlataş şeklindedir. Ayrıca büyük sütunlar ile sarkıt ve dikiler arasında gölcükler almaktadır. Böylece mağaranın görünümü daha ilginç şekle dönüştürmekte ve merak edilmektedir.

İki katlı olarak oluşan ve aralarında 10 metrelik yükselti farkı bulunan Zeytintaşı Mağarasının alt ve üst katı arasında belirgin bir nem ve sıcaklık farkı vardır. Bu iklimsel özellik, mağaranın karakteristik şekillerinden olan makarna sarkıtlar ile diğer damlataşların gelişimlerinin devam etmesini veya canlı kalmalarını sağlamıştır.

Zeytintaşı Mağarası Sarkıtları

Damlataş sütunları tarafından birçok küçük salon ve odacığa ayrılmış olan mağara, birbirine bağlı iki kattan meydana gelmiş olup toplam 233 metre uzunluğa sahiptir.  Sıcak ve nemli bir havaya sahip olan mağara, çeşitli damlataş oluşumları ile kaplıdır. Sarkıt, dikit, sütun gibi damlataş oluşumları yanında küçük gölcükler ve boyları yer yer yarım metreye ulaşan makarnaya benzeyen (spagetti) sarkıtlar mağaranın en karakteristik şekilleridir. 

Alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılan kireçtaşları içerisinde gelişen mağara, hidrolojik olarak askıda kalmış fosil bir mağaradır. Bununla birlikte morfolojik taban düzeyine göre daha yüksekte bulunan mağara, geçirimsiz birimlerin yüzeyinden gelen yüzey suları için toplanma alanı durumundadır. Yağışlı dönemlerde tavan ve yan duvarlardan damlayan sular özellikle mağaranın üst katında göller ve damlataş havuzları oluşturmuşlardır Göllerin derinliği yer yer yarım metreyi bulmaktadır. Tavandan damlayan sular, gelişimlerini hızlı bir şekilde sürdüren ve mağara çökellerinin en karakteristik şekilleri olan makarna sarkıtların oluşumlarını sağlamaktadır.

Zeytintaşı Mağarası

Özellikle mağaranın her kesiminde görülen, ancak en yoğun büyük salonda yer alan ve boyları yer yer yarım metreye ulaşan makarna sarkıtlar, mağara içi oluşumlar bakımından en ilgi çekici şekillerdir. Spagetti salonu olarak da adlandırılan büyük salondaki bu sarkıtların oluşumlarının bugün de devam etmesi onu diğer mağaralardan ayıran en belirgin özelliktir. Diğer taraftan büyük sütunlar arasında yer alan küçük gölcükler mağarayı daha ilginç hale getirmektedir.

Zeytintaşı Mağarası Sarkıtları

Birbirine bağlantılı iki kattan meydana gelen Zeytintaşı Mağarası, toplam 233 metre uzunluğa sahiptir. 1999 yılında turizm amaçlı uygulama projesi tamamlanmış olan mağaranın sadece üst katı 14.02.2002 tarihinde turizme açılmış olup 136 metre uzunluğa sahiptir. Buna karşılık 97 metre uzunluğa sahip alt kat uygulama dışı bırakılmıştır. Bu iki kat 10 metrelik bir çöküntü kuyusu ile birbirine bağlıdır.

Mağara girişinin hemen kapatılarak koruma altına alınması ( l. derece SİT alanı) içindeki damlataşların tahrip olmasını önlemiştir.

Bu mağaranın eni 0.03 m ve uzunluğu ise 0.70 m olan makarna sarkıtları içerir. Bu mağara çevresinde yürüyüş i ve safari turu rahatlıkla yapılabilir ve keyifli zaman geçirilebilir. Mağaranın bulunduğu konum ve mağara çevresi tipik bir Akdeniz iklim koşullarına sahip olduğu için hemen hemen her tür Akdeniz ağaçları ve bitkisi yetişebilmektedir. Mağara çevresindeki hava ve doğa ziyaretçilere huzur ve ferahlık vermektedir.

Tavan yüksekliği 0,5-7 m olan alt katın genişliği 0,5-8 metre arasında değişmektedir. 233 metre yükseltiye sahip giriş bölümüne göre ortalama 12 metre yükselti farkı olan alt kat, kireçtaşlarının altında bulunan geçirimsiz birimler nedeniyle daha fazla derinleşememiştir. Doğal bir kuyu ile üst katla bağlantılı olan alt katın mağara içi çökellerinin bozulmaması için proje dışı bırakılmış ve ziyarete açılmamıştır.

Zeytintaşı Mağarası

Zeytintaşı Mağarası Tabiat Anıtı içinde sarkıt, dikit ve sütunlarda oluşum hala devam ettiği için sıkı korunmaktadır. Mağara ilde yer alan diğer mağaralardan farklı olarak en fazla 10 kişilik gruplar halinde ve rehber eşliğinde gezilebilmektedir. Bu gezi sırasında yapılara dokunmak yasak olup, rehberin talimatlarına uymak zorunludur. Mağara içerisinde fotoğraf ve video çekimi yasak olup, mağaraya telefon ve kamera sokulmasına izin verilmemektedir. Mağaraya bir grup girdiği zaman kapısı kapatılmaktadır. Başka giriş yapılması engellenmektedir. Yine mağaraya evcil hayvanla girmekte yasaktır. Mağara girişinde büfe, kafeterya, danışma, dinlenme ve bekleme yerleri ile tuvalet mevcuttur.

  • Zeytintaşı Mağarası Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri : 08:30 – 19:00 (1 Nisan – 31 Ekim)
  • Zeytintaşı Mağarası Kış Dönemi Ziyaret Saatleri : 08:30 -17:30 (31 Ekim – 1 Nisan)
  • Zeytintaşı Mağarası Çalışma Günleri : Her gün ziyarete açıktır.
  • Zeytintaşı Mağarası Giriş Ücreti (2022): 13 ₺
  • Antalya Zeytintaşı Mağarası Adresi: Akbaş, 07500 Serik/Antalya
    Antalya Zeytintaşı Mağarası Harita (GPS) Koordinatları: Zeytintaşı Mağarası (Bulunduğunuz konumdan mağaraya ulaşmak için bağlantıyı tıklayın. Bağlantıdaki haritayı açarak mağaranın konumunuza uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Yazılarımızda kaynak olarak Antalya Valiliği’nin dijital yayınlarını kullandık. (https://yigm.ktb.gov.tr/TR-10002/antalya-magaralari.html)


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, #Antalya #Antalyamağaraları #mağara #mağaraturizmi #outdoor #Antalyaoutdoor #ekoturizm #turkeyoutdoor #outdoor #outdoorlife

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

https://turkeyoutdoor.org/