Kampta Güneş Enerjisi Kullanımı

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan yerli ve yabancı bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Bu yazımızı “https://www.inspiredcamping.com” adresindeki bir makaleyi birebir çevirerek elde ettik. Yazının orijinalini okumak için “https://www.inspiredcamping.com/camping-with-solar-energy/” adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kampta Güneş Enerjisi

Kampta Güneş Enerjisi

Yenilenebilir güneş enerjisini kamptaki boş zamanlarına sığdırmak isteyen kampçılarda büyük bir artış gördük. Birçoğu, bir tür güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi üretim sistemleri kullanan eko-kamp alanlarını araştırırken, diğerleri kamp deneyimlerini mümkün olduğunca dünya dostu olacak şekilde basitleştirip küçültüyor.

Birleşik Krallık’taki konaklamalardaki artış ve bir seçenek olarak popüler kamp seçimi ile, biraz vahşi kamp yapmak ve deneyiminizi geliştirmek için güneş enerjisi çözümlerini düşünmek hiç bu kadar iyi olmamıştı.

Bu, yalnızca konum esnekliği ve bağlantı olmadan daha ucuz bir satış alanı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fosil yakıtların kullanımını azaltmak için nihai hedefe ulaşır.

Birleşik Krallık’ta halihazırda güneş veya rüzgar enerjisi üretim sistemleri kullanan bir dizi eko-kamp alanı var ve bu adımı daha da ileri götürmek ve eko yenilenebilir enerjiyi kamp deneyiminize dahil etmek istiyorsanız, artık birçok güvenilir şebeke dışı seçenek var. İster çadır kullanıcısı, ister karavan eklentisi olarak düşünebilirsiniz.

Bu yazıda, kampçıların kamp alanını ziyaret ettiklerinde yenilenebilir enerji ile ilgili sürdürülebilir kararlar almalarına yardımcı olmak istiyoruz ve güneş enerjisi en ucuz enerji şekli olduğundan, bu başlamak için harika bir yer.

Çadırda Güneş enerjisi

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş ışınlarından toplanan güneş enerjisi, gerektiğinde kullanıma hazır bir pilde depolanır. Bu teknoloji, Daryl Chaplin’in 1954’teki ilk keşfinden bu yana çok yol kat etti. Kristal silikon teknolojisini kullanan fotovoltaik (PV) panellerden elde edilen güneş enerjisi, hala en yaygın kullanılan ve en ucuz seçeneklerden biridir ve son gelişmeler, perovskit kristalinin (bir güneş panellerinin (Oxford PV) verimliliğinde önemli bir artış sağlayan hafif kalsiyum titanyum oksit minerali).

Diğer gelişmeler, ışığı konsantre etmek için koruyucu camda altıgen lenslerin kullanımını da görüyor (İsviçre merkezli Insolight şirketi). Bakır indiyum galyum selenit (CIGS) güneş pilleri, başlangıçta askeriye tarafından kullanılan ve şu anda büyük ölçekli ticari kullanım için çok pahalı olmasına rağmen, güneş teknolojisinin geleceği olduğu düşünülen başka bir sistemdir. PV özelliklerini çatı kiremitleri ve özellikle güneş camı gibi yapı malzemelerine (binaya entegre fotovoltaikler veya BIPV’ler) dahil etmek için heyecan verici gelişmeler var. Ayrıca güneş pili kumaşları veya araba çatıları mobilyalarında ve giysilerinde üretilen yüksek verimli III-V malzemeleri.

Kamp Alanında Güneş Enerjisi Nasıl Kullanılabilir ve Seçenekler Nelerdir?

Karavan ve kamyonet sakinleri için, kendin yap projesi olarak veya aracınıza daha kapsamlı çözümler dönüştürmeye kendini adamış bir şirket kullanarak kurulumu kolay birçok güneş enerjisi kiti mevcuttur.

Doğada Güneş enerjisi

Taşınabilir katlanır paneller, eğimli ve monte edilmiş panel rafları, aracınıza kalıcı olarak sabitlenebilen sabit üniteler ile kavisli yüzeylere tutturmak için hafif esnek panel seçeneği ve açılır kapanır kampçılar için idealdir. Park halindeyken ön camlara ve kırtasiye malzemelerine yerleştirilen çıkarılabilir güneş panelleri, kalıcı kurulum taahhütlerinden kaçınmanın kullanışlı bir yoludur. Kamyoneti olmayanlar için, piyasada güneş enerjisiyle çalışan harika çadırlar var ve yaya olarak yürüyüş yapanlar, daha küçük kullanımlar için bir sırt çantası güneş parşömeni satın alabilir.

Kamp Güneş Enerjisi Kiti Satın Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Akılda tutulması gereken bazı hızlı ipuçları. Yeni güneş enerjisi kitinize yatırım yapmadan önce, hangi panelin sizin için doğru olduğunu bilmek için günlük kamp elektrik tüketiminizi öğrendiğinizden emin olun. Ayrıca, optimum güneş ışığını ve herhangi bir engel olmadan almak için panelin nereye gideceğini düşünün. Minibüsünüzün çatısına kalıcı bir ünite takıyorsanız, bazıları güçlü ısıda diğerlerinden daha iyi performans gösterdiğinden, güneş panellerinin yüksek çatı sıcaklıklarında çalışma kapasitesini kontrol etmeye dikkat edin.

Güneş enerjisi kitinin bulutlu koşullarda ve güneşli havalarda ne kadar iyi performans gösterdiğini kontrol edin ve bazı kampçılar kış ayı kullanımıyla ilgilenebilirler. Güneş panelini boş zaman pilinize bağlarken, herhangi bir özel adaptör gerekip gerekmediğini kontrol etmeniz gerekebilir ve boş zaman pilinizin sağlığı yenilenebilir enerjinin ne kadar iyi depolandığını belirleyecektir.

Ayrıca, üç pinli prizler ve genel cihazları kullanmak için güneş panelinin doğru akımını (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürmek için bir invertöre ihtiyacınız olabilir.

İlham Veren Kamp Güneş Enerjisi Vaka Çalışması

Güneş enerjisi

Aşağıdaki örnek olay, okuyucularımızdan biri olan Paul Nutton tarafından yazılmıştır ve bir minibüste denenmiş ve test edilmiş bir güneş enerjisi dönüşümüne mükemmel bir örnektir. Paul’un hikayesinin, kamp alanına yapacağınız bir sonraki seyahatinizde güneş enerjisini kullanma konusunda onun izinden gitmeniz için size ilham verebileceğini umuyoruz.

Paul Nutton tarafından

Bir çift olarak ve daha sonra bir aile olarak sayısız yıl boyunca kamp yapmak, 2 kişilik küçük yürüyüş ünitelerinden 12 kişilik çok kubbeli çadırlara ve son olarak bir karavan çadırına kadar birçok boyutta çadır deneyimlememizi sağladı. Ancak 2 yıl önce, şimdi sadece standart bir sahaya sığan ve dışarıda oturacak hiçbir yeri olmayan küçük köyümüzü topladıktan sonra, yıllık 2 haftalık tatilimiz sırasında seyahat edemeyecek kadar büyüdüğümüze karar verdik. Tatildeyken kamp kurabilmemiz ve kolayca toplanabilmemiz ve istediğimiz zaman hareket edebilmemiz için tek seçenek bir karavandı.

Dönüştürmek için bir panelvan bulana kadar yerel gazeteler, Autotrader ve İnternet’te dolaştık – bir Volkswagen TransporterT5. Bu minibüsler, kendin yap meraklıları için birçok parça bulunduğundan dönüşüm için idealdir. Farklı düzenler, maliyetler, neyin gerekli olduğu ve karşılayabilseydik ne gibi bir bonus olacağını araştırmak için saatler harcandı. Dokuz ay sonra, bir sürü kafa kaşıma, uykusuz geceler ve çoğu hafta sonları çalıştıktan sonra, temeller bitti ve artık 4 kişi uyuyabiliyor ve içinde yemek pişirebiliyorduk.

Solar Enerji

İlk gezimiz uzun bir hafta sonu için Kuzey Galler’eydi, hava biraz esintiliyse çoğunlukla kuruydu ve her şey fevkalade çalıştı. Başarıyla şamandıra 2 haftalığına Fransa’ya giden tüneli ayırttık. Güney Batı sahilindeyken, bir güneş paneli takma fikri ilk kez aklımdan geçmeye başladı.

Önceden, çadır ve karavan çadırındaki buzdolabını çalıştırmak için elektrikli kancaya alışmıştık, ancak karavanla birlikte bir buzdolabımız, ısıtıcımız ve boş aküden çalışan ışıklarımız vardı, bu da kısa bir süre kendimize yeterli olabileceğimiz anlamına geliyordu. Kate’in şarabının ya da benim biramın ısınmadığı zaman.

Biz dolaşırken French Aires kullandığımız için bu oldukça kullanışlıydı, ancak hava sıcakken ve buzdolabı işleri serin tutmak için çok çalıştığında, pil göstergesi yaklaşık 2 gün sonra pilin zayıf olduğu konusunda bizi uyarırdı. Aküyü şarj etmek için tek seçenek, ya minibüsün motorunu çalıştırmak ya da elektrik bağlantısı olan bir yer bulmaktı.

Bu yılın başlarında, yenilenebilir enerjiyi araştırmaya başladım ve Lensun’dan  tasarıya uygun görünen 80 Watt Yarı Esnek Güneş Panelleri buldum , bunlar sadece 3 mm kalınlığındaydı ve minibüsün çatısının düz alanına takılmıştı, güç derecesi teoride yeterliydi. Bir sitede veya Aire’de istediğimiz kadar takılmadan kalmamıza izin vermek için gecikmeden regülatör dahil 268 £ (435 $) sipariş verdim.

Bir hafta sonra panel geldi ve bir sonraki hafta sonu Sikaflex 252 kullanarak çatıya yapıştırdım ve kabloları güneş enerjisi regülatörü aracılığıyla boş aküye bağladım. Daha sonra düzenli aralıklarla minibüse çıkma ve akü voltajını ölçme ve ardından Kate’e ne yaptığını ve nasıl çalıştığını anlatmak için tekrar içeri girme süreci başladı.

Lensun Solar Panel

Sonraki hafta, bölünmüş şarj sigortasını çıkardım ve buzdolabının çalışmaya devam etmesi için güneş paneline güvendim. Bunu tüm hafta boyunca hatasız ve akü voltajında önemli bir kayıp olmadan yaptı. Regülatör üzerindeki gösterge, bir sabah panel donduğunda şarj olduğunu bile gösterdi. Paneli test etmek için Paskalya hafta sonu Seathwaite’deki Turner Hall Çiftliğine gittik.

Minibüs, pilin dayanıp dayanmayacağını düşünmeden ışıkları, Eberspacher ısıtıcısını ve buzdolabını kullanarak 2 tam gün boyunca park edildi. Ağırlıklı olarak bulutlu ve yağmurlu günlerde, gösterge pilin neredeyse tamamen şarj olduğunu gösterecek, ardından akşamları doğal ışığın azaldığında pil, ertesi sabah tekrar şarj olacağı güne kadar biraz boşalacaktır.

Güneş panelleri teknolojisi son yıllarda oldukça ilerledi. Artık sadece güneş ışığına güvenmek zorunda değiller, boş bir pili yavaşça şarj etmek için tek başına gün ışığı yeterli. Paneli taktığımdan beri aklımdaki tek düşünce, soğutmaya yardımcı olması için altında bir hava boşluğu bıraksaydım ne kadar verimli olacağıydı. Panel tarafından üretilen fazla enerji, panelin kendisi aracılığıyla değil, regülatördeki bir soğutucu aracılığıyla dağıtılsa da, bunun yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Güneş panelinden çok memnunuz. Beklendiği gibi göze batmayan bir çalışmadır ve bağlantısı olmayan sitelerde rezervasyon yapmamızı sağlar. Ayrıca, artık minibüsten bağlantıya sarkan mavi bir ipucumun olmamasını da seviyorum. Bana göbek bağlarını hatırlatıyorlar ve şimdi kendimizinkini kestik, biraz daha kamp özgürlüğü yaşayabiliriz.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et