Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan yerli ve yabancı bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Kampçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamp yapmadan önce, seçtiğiniz bölgenin kurallarını ve yönergelerini dikkatlice okumak önemlidir. Ayrıca, çevreye saygılı bir şekilde kamp yapmak, doğayı koruma ve gelecek nesiller için bırakma sorumluluğunu içerir.

TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi

Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu kampçılık rehberi tüm yazılar

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.

Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin a

Aşağıdaki yazı outdoor alanında yayın yapan https://serhanhzr.com sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazının orijinalinin başlığı “Doğru Eldiven Kullanımı” olarak sitede yayınlanmıştır.

Doğru Eldiven Kullanımı

Yazın ya da bahar aylarında yeşilin her tonunun ortasında vakit geçirmeyi sevdiğimiz kadar kışın zorlu koşullarda her yeri saran bembeyaz kar örtüsünü, soğuk havayı ve rüzgârı da seviyoruz. Ancak kışın işler biraz farklı oluyor, doğru kıyafet, bot ve ekipman kullanımı oldukça önemlidir. Kıyafet ve bot konusunu ayrı bir yazı da kapsamlı bir şekilde ele almak lazım.

Eldiven kullanmanın önemi, faaliyete göre doğru eldiven seçimi, kendi deneyimlerim ve kullandıklarım üzerine yoğunlaşmayı düşünüyorum.

Dağcılık Eldivenleri

Eldiven Kullanımının Önemi

Kış dağcılığı, dağda kar yürüyüşü ya da kış tırmanışı yapmayı düşünüyorsanız eğer, bütçe ayırmanız gereken en önemli malzemelerden biri şüphesiz eldivendir. Soğuk ve rüzgârlı bir havada baton kullanarak ilerleyeceğiniz bir faaliyette batonu bırakıp ellerinizi cebinize koyup ısıtma düşüncesi aklınıza gelebilir, bu durumda hem grubun çok gerisinde kalmış olursunuz hem de beklemek özellikle ayaklarınızın üşümesine neden olur ve ayaklarınızın tekrar ısınması çok düşük bir ihtimaldir. El ve ayakların üşümesi tüm motivasyonunuzu fazlasıyla yitirmeniz için yeterli bir sebeptir. Sonuç başarısızlıkla ya da tehlikeli kötü olaylar silsilesi şeklinde gelişebilir.

Kışın çadır kampı yapma düşünceniz varsa kamp alanına sırt çantasıyla uzun bir yürüyüşle ulaşım sağlayacaksanız eğer yine eldiven kullanma da fayda var. Kamp alanına ulaştığınızda elinizi cebinizde de ısıtabilirsiniz ama elin rüzgâra ve soğuk havaya fazla maruz kalması hem konforunuzu hem de cildinizi etkileyebilir.

Doğru Eldiven Seçimi

Kışın 2000m üzerinde bir irtifada zirve faaliyeti için doğru eldiven seçmek olmazsa olmazlardandır, eldivenin sıcak tutması, rüzgâr geçirmemesi ve el becerisini koruması gerekir, tüm bu ihtiyaçları tek bir eldiven karşılayamıyor çoğu zaman. Eldivenler asli görevi olan sıcak tutma görevini gerçekleştirirken genellikle el becerisinden ödün veriyor.

El becerisi yüksek ince bir iç eldiven üzerine rüzgâr geçirmez, suya dayanıklı bir mitten eldiven kullanmak bence en etkili yöntem. Hiçbir şey parmakların bir arada olması kadar sıcak değildir, bot bağlamak, fermuar açmak vs. gibi işler için kısa süreli mitten eldiveni çıkarmanız gerektiğinde iç eldiven elin direkt olarak soğuğa ve rüzgâra maruz kalmasını önler.

Fazla bütçe ayırıp çok iyi el becerisi olan ve sıcak tutan 3 parmak ya da 5 parmak kaliteli su ve rüzgâr geçirmeyen eldivenlerde kullanılabilir. Sıcak tutan 5 parmak eldiven üzerine rüzgâr geçirmez ince bir mitten de kullanılabilir.

Dış eldiven ya da mitten eldivenlerde dayanıklılık ve iyi bir tutuş için avuç içinin keçi derisinden olması büyük bir avantajdır, bazı kaliteli eldiven üreticileri gözlük camının buğusunu ve burun silmek için sağ ve sol işaret parmağında ya da başparmak üzerinde yumuşak kumaş ya da süet deri kullanıyor ve çok sevdiğim bir özellik. Ayrıca şu özelliklere de sahip olması avantaj sağlar;

  • Cinch kayışı: Eldiveni çıkarmanız gerektiği bir durumda eldiven bileğinize bağlı olması sayesinde rüzgârdan eldivenin uçup gitme ihtimalini ortadan kaldırır, bu durumda hayati önem taşır.
  • Bilek kayışı: Eldiveni bilek boğum noktasında elinize sabitler.
  • Çekme halkası: Eldiveni daha kolay takıp çıkarmada büyük çekme halkası avantaj sağlar, özellikle eller nemli ya da ıslakken.
  • Cinch kordonu: Bilek kısmını büzüp, soğuk havanın girmesini önlemede önemli bir özelliktir, cinch kordonunu tek elle kullanacağımız için kullanımı pratik ve yeterli büyüklükte olması iyi olacaktır.
  • Eldiven elinizi sıkmamalı optimum düzeyde boşluk olmalı. Eldiven elimizdeki ısıyı muhafaza eden bir malzemeden daha fazlası değildir, önemli olan elin ısınabilmesi için rahat kan dolaşımıdır.
Outdoor Eldiven Kullanımı

1- Cinch kayışı

2- Bilek kayışı

3 – Cinch kordonu

4 – Çekme halkası

5 – Kullanmadığınız zaman diğer çiftine takma klipsi

Eldivenlerde sıcaklık konusuna gelecek olursak eğer, kullanılan dolgu malzemesi ve miktarıyla doğrudan alakalıdır. Kaz tüyü, primaloft ya da diğer sentetik dolgulu mitten/eldivenler karşımıza çıkar. Minimum 50gr kaz tüyü olan bir mitten eldivenle Türkiye’ de tüm kış faaliyetlerine katılabilirsiniz, 5 parmak eldivenler için minimum 500gr sentetik yalıtım olduğuna özen göstermede fayda var.


Kendi deneyimlerim ve kullandığım eldivenler

  • Rab Endurance Down Mitten: Dış kumaşı Pertex Quantum pro, +650fp ve 110gr Hidrofobik kaz tüyü dolgulu. Ekspedisyon eldivenlerine alternatif düzeydedir. 7000m irtifada, Antartika yada dünyanın en soğuk bölgelerinde kullanmak için üretilmiş mitten eldivendir. Tüm aşırı koşulların üstesinden gelebilir, avuç içinde kullanılan güçlü paneller oldukça dayanıklı hissettiriyor ancak keçi derisi konforu vermiyor. Zayıf bulduğum bir diğer yönü ise kaz tüyünü konumlandırmak için klasik dikişli bölme formunda olması, kapalı kutu duvar formuna sahip eldivenler kadar güven vermedi bana, kullandıkça tüyler bilek kısmına doğru az da olsa hareket etti. Rab expedition 8000 down mitt yada Tnf Himalayan mitt bu konuda daha iyi ancak daha fazla bütçe ayırmama gerek olmadığını düşünüyorum.
  • Outdoor Research Revolution: Elin arkasında 340gr, avuç içinde 200gr ve 133gr parmaklarda  OR’nin tescilli EnduraLoft yalıtımını kullanıyor. Bu kadar yüksek dolgulu bir eldivene göre muazzam el becerisi sunabiliyor. Avuç içi ve parmaklarda keçi derisi kullanılmış, kumaşı da dahil fazlasıyla dayanıklı. Eldivenin genel olarak dokunsal hissi yüksek ve yumuşak hissettiriyor. Gtx eldivenlerden dahi daha iyi su ve rüzgar koruması sağlıyor. Rüzgarlı bir dağ ortamında -20c soğuklara kadar mükemmel olduğunu düşünüyorum. 100-200$ seviyelerinde bu ayarda eldiven bulmak zor. OR eldiven konusunda çok iyidir. Bir alt seviyede daha az bütçe ayırıp Ferrino Alpamayo Hl eldivenleri de düşünebilirsiniz.
  • Rab xenon eldiven: 40gr Primaloft Gold yalıtım ve Pertex Quantum Pro kumaşı olan çok hafif ve taşıma torbasıyla çok kompakt bir eldiven. -5c soğuklara kadar rüzgarlı bir ortamda kullanmak için mükemmeldir. Bolu’ da kış tırmanışında kullandığımda defalarca ıslatmama rağmen kuruma hızına ve elim ıslakken bile ısıtabiliyor olmasından etkilendim. Yüksek irtifa kapsamında kış dağcılığı için yeterli gelmeyecektir. El becerisi kullandığım tüm eldivenlerden açık ara farkla daha iyi. Kış kamplarında, kar yürüyüşlerinde, iç eldiven ve soğuk arazi ortamlarında kullanmak için ideal, fiyatının da gayet makul olduğunu düşünüyorum.
  • Mammut Astro Eldiven: 3 Katmanlı Gore-Windstopper kumaşı; suya dayanıklıdır, rüzgâr geçirmez ve çok iyi nem transferi yapabiliyor. Tırmanış ve yaz dağcılığı için oldukça kullanışlı, 5c sıcaklıkların altında tek başına sıcak tutmuyor, belki iç eldiven olarak mitten’ in altında kullanılabilir.

İç eldiven olarak ince bir yün ya da polar eldiven kullanılabilir, basit ve etkili bir çözüm olacaktır. Daha iyi bir konfor için OR, Petzl, Black Diamond, Rab, Tnf, Ferrino, Mountain Equipment, Pzttana gibi markaların liner eldivenlerini tercih edebilirsiniz.

https://serhanhzr.com/

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak yazılarını bizlerle paylaşan https://serhanhzr.com sitesine teşekkür ediyoruz.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org