Amasya Gezi Rehberi 5. Yazı

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Kampçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamp yapmadan önce, seçtiğiniz bölgenin kurallarını ve yönergelerini dikkatlice okumak önemlidir. Ayrıca, çevreye saygılı bir şekilde kamp yapmak, doğayı koruma ve gelecek nesiller için bırakma sorumluluğunu içerir.

TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi

Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu kampçılık rehberi tüm yazılar

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.

Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin a

Amasya Outdoor

Dağcılık

Bu yazımızda Amasya’da outdoor aktivitesi yapılabilecek yerleri ve Amasya’da Outdoor sektörünün potansiyelini ve paydaşlarını tanıtıyoruz. Kültürel ve doğal güzelliklerle dolu Amasya, eski yerleşim birimlerinden biridir. Elmasıyla ünlü şehir, doğa sporları için de elverişli bir coğrafyadır. Bu yazımızda genel olarak aşağıdaki başlıklarda detaylı ve aydınlatıcı bilgiler vereceğiz.

Doğa yürüyüşlerini ve outdoor aktivitelerini tanıttığımız yazılarımızda da belirttiğimiz gibi kapalı alanların dışında yani doğada yapılan her etkinlik ve aktivite için outdoor aktivitesi tanımı kullanılabilir. Dolayısıyla outdoor aktivitelerini saymak ve sınırlamak mümkün değildir.

www.turkeyoutdoor.org sitesi olarak birlikte çalıştığımız https://tr.wikiloc.com sitesinde yer alan outdoor sporlarının listesi şunlardır:

Doğada Yapılan Yürüyüşler:

Doğa Yürüyüşü, Koşu, Yürüyüş, Patika Koşusu, Alpinizm, Kuzey Yürüyüşü, Oryantiring, Plogging, Yalın Ayak

Outdoor Bisiklet Sporları

Dağ Bisikleti, Yol Bisikleti, Bisiklet Turu, Bikepacking, e-Bisiklet, Gravel Bisiklet, Downhill MTB, Dağ Tek Bisikleti, Römork Bisiklet, El Bisikleti, Kickbike,

Tırmanma Sporları

Alpinizm, Via Ferrata, Kanyonculuk, Kaya Tırmanışı, Mağaracılık, Buz Tırmanışı,

Kar Sporları

Pist Dışı Kayak, Kar Ayakkabısı, Alp Disiplini, Kros Kayak, Snowboard, Kar Motosikleti, Splitboard, Freeride Kayak, Uçurtma Kayağı, Kızakla Kayma

Hayvanlarla Birlikte Yapılan Outdoor Aktiviteleri

Binicilik, Canicross, Kuş Gözlemciliği, Doğa İzleme, Köpek Kızağı, Deve

Tekerleklerle Yapılan Outdoor Aktiviteleri

Paten, Inline Paten, Segway, Longboard/ Kaykay, Scooter, Tekerlekli Kayak, Bebek Arabası

Erişilebilir Outdoor Aktiviteleri

El Bisikleti, Hareket Kabiliyeti Kısıtlı, Görme Engelliler, Joëlette

Taşıtlarla Yapılan Outdoor Aktiviteleri

Araba, Off-Road, Yol Motosikleti, Arazi Motosikleti, ATV, Enduro, , Motosiklet, Karavan, Trial Motosiklet

Havada Yapılan Outdoor Aktiviteleri

Uçak, Yamaç Paraşütü, Hava Balonu, Delta Kanat, Drone, BASE Jumping


Amasya Doğa Sporları

Amasya Yaylaları ve Outdoor

Şehzadeler şehri Amasya, tarihi eserler açısından oldukça geniş bir şehir olmasının yanı sıra, doğal güzellikler bakımından da birbirinden farklı alanlara sahiptir.

Şehrin, fiziki şartları, konumu ve iklimi ile çeşitlenen doğal güzellikleri, sayı olarak fazla olmasa da sunduğu çeşitlilik açısından kendine has özellikler taşımaktadır.

Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doğa gezilerine de ev sahipliği yapmakta olan şehrin, gölleri, kaplıcaları, kuş cenneti ve içmeleri yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken noktalar arasında yer almaktadır.

Bu outdoor aktivitelerinin Amasya’da nerelerde yapılmış olduğunu görmek istiyorsanız https://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkiye/amasya adresini ziyaret edebilirsiniz. Amasya’da bugüne kadar yapılmış ve çok geniş kesimlerce kullanılan wikiloc sitesine yüklenmiş binlerce outdoor aktivitesi bulunmaktadır. Siz de Amasya’da bulunduğunuz konumda sizden önce kim hangi doğa aktivitesini yapmış görmek istiyorsanız https://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkiye/amasya adresinden detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Biz yazımızı kısa tutmak adına okuyucumuza aşağıdaki adresi ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz. https://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkiye/amasya

Ayrıca;

Amasya Outdoor Potansiyeli

Amasya’da outdoor potansiyeli çok geniş olmasına rağmen Amasya merkezli outdoor kulüp ve organizasyonu sayısı çok fazla değildir.

Yaptığımız araştırmalarda Dağcılık Federasyonu ve facebookta aktif bir sayfası olan Amasya Doğa Sporları Ve Araştırma Kulübü haricinde Amasya’da outdoor ya da doğa sporları ile ilgili bir organizasyona rastlayamadık.

Wikiloc sitesi üzerinden bugüne kadar Amasya’da yapılmış olan outdoor aktivitelerini incelediğimizde outdoor faaliyeti olarak çoğunlukla Amasya’da doğa yürüyüşleri yapıldığını gördük.

Amasya Kamp Alanları başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere Amasya’nın özellikle Taşova ilçesinde outdoor aktiviteleri imkanı fazladır. Amasya’da Borabay Gölü, Amasya Arkeoloji Müzesi, Aynalı Mağara gezilip, görülmesi gereken yerlerindendir.

Amasya’da outdoor denilince hemen bütün ilçelerde doğa yürüyüşü, Kızkayası ve Derinöz Kanyonlarında kanyon geçişi yapabilir, yaylalarında ve göllerinde kamp kurabilirsiniz.

Amasya’da Yapılabilecek Outdoor Aktiviteleri:

Amasya Outdoor
  • Bisiklet: Borabay Gölü, yaylalar,
  • Tırmanma: Akdağlar, Kral kaya mezarları, Tavşan dağı,
  • Fotoğrafçılık: Yaylalar, Borabay Gölü, Yedikuğular Kuş cenneti, Yeşilırmak
  • Kamp karavan: Yazımızda belirttiğimiz kamap alanları
  • Trekking ve Hiking: Borabay Gölü, yaylalar, Tavşan dağı
  • Binicilik: Amasya merkez, Taşova, Suluova

Amasya Coğrafi yapısı itibariyle outdoor sporları için çok uygun alanlar barındırmakla birlikte şehirde outdoor sektörünün çok fazla gelişmediği söylenebilir. Önümüzdeki yıllarda bu büyük potansiyelin harekete geçirilmesi halinde çok güzel noktalara erişilebileceğini söyleyebiliriz.

Amasya’da Bulunan Dağlar:Amasya’da Bulunan Yaylalar
Amasya Canik Dağları,
Amasya Karaömer Dağı,
Amasya Akdağ,
Amasya Sakarat Dağı,
Amasya Sarıtaş Dağı,
Amasya Buzlu Dağ
Amasya Karadağ,
Amasya Çakır Dağı,
Amasya Eğerli Dağı,
Amasya İnegöl dağı,
Amasya Tavşan Dağı,
Amasya Kabaoğuz Yaylaları,
Amasya Tavşandağı Yaylaları,
Amasya Akdağ Yaylaları,
Amasya Sarıçiçek Yaylaları,
Amasya Destek Yaylaları,
Amasya Boğalı Yaylaları,
Amasya Çatalçam Yaylaları,
Amasya İnegöl Yaylaları,
Amasya Outdoor Potansiyeli
Amasya’da Bulunan VadilerAmasya’da Bulunan Ovalar
Amasya Göynücek Vadisi,
Amasya Karaçavuş Vadisi,
Amasya Ezine Vadisi,
Amasya Ferhatarası Vadisi,
Amasya Beşgöz Vadisi,
Amasya Onlukköprü Vadisi,
Amasya Durucasu Vadisi,
Amasya Destek Vadisi,
Amasya Gökdere Vadisi,
Amasya Geldingen Ovası,
Amasya Suluova Ovası,
Amasya Merzifon Ovası,
Amasya Gümüş Ovası,
Amasya Aydınca Ovası,
Amasya Outdoor Potansiyeli
Amasya’da Bulunan AkarsularAmasya’da Bulunan Göller ve Barajlar
Amasya Yeşilırmak,
Amasya Çekerek Irmağı,
Amasya Tersakan Çayı,
Amasya Kelkit Çayı,
Amasya Destek Çayı,
Amasya Deliçay,
Amasya Kuruçay,
Amasya Gökdere Çayı,
Amasya Kavşak Çayı,
Amasya Hamamözü Çayı,
Amasya Borabay Gölü
Amasya Yedikır Barajı (Yedi Kuğular Kuş Cenneti)
Amasya Derinöz Barajı,
Amasya Gümüşhacıköy (Sarayözü) Barajı,
Gediksaray Barajı,
Destek Barajı,
Uluköy Barajı,
Doğantepe Göleti,
Ortaköy Göleti,
İbecik Göleti,
Bayırlı Göleti,
Sarıbuğday Göleti,
Paşa Göleti,
Yakacık Göleti,
Ayvalı Göleti,
İmirler Göleti,
Çitli Göleti,
Yeniköy Göleti,
Kızgüldüren Göleti,
Amasya Outdoor Potansiyeli

Amasya Coğrafi Yapısı ve Outdoor Potansiyelini görmek için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya Coğrafi Yapısı ve Outdoor Potansiyeli

Amasya hem Yeşilırmak Nehrinin ana kollarının birleştiği hem de dağların birleştiği bir noktada olması sebebiyle oldukça engebeli bir yüzey şekline sahiptir.

Amasya’da Bulunan Dağlar

Deniz seviyesinden en yüksek noktası 2061 m. ile Akdağ Tepesi, deniz seviyesinden en düşük noktası ise 160 m. ile Taşova – Umutlu Köyünde Hasan Uğurlu Barajı’nın su toplanma alanının başladığı noktadır. Dağlar doğu batı istikametinde uzanır.

Amasya’da bulunan başlıca dağlar;

Amasya’da Bulunan Dağlar: Canik Dağları:

Kızılırmak’tan başlayarak, Yeşilırmak ve Kelkit Çayı ile Karadeniz arasından Melet Irmağına kadar uzanır. Deniz seviyesinden en yüksek noktası 2.181 m Amasya ili sınırları içerisindeki en yüksek noktası 1.376 m ile Çalıca Tepesidir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Karaömer Dağı:

Tersakan Çayı ve Destek Çayı ile Akdağ arsındadır. Kuzey Anadolu Fay hattı, Canik Dağları ile arasında sınırdır. En yüksek noktası 1.979 m ile Karaömer Tepesidir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Akdağ:

Güneyi Yeşilırmak, kuzeyi Şeyhsuyu ve Kocaalan Çayı ile çevrilidir. En yüksek noktası 2.061 m ile Akdağ Tepesidir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Sakarat Dağı:

Amasya Ferhatarası Vadisi’nden başlayarak Yeşilırmak ve Kelkit Çayı’nın arasından Köse Dağına kadar dayanır. En yüksek noktası 1.956 m ile Cami Tepesidir.

Amasya Dağcılık

Amasya’da Bulunan Dağlar: Sarıtaş Dağı:

Yeşilırmak ile Deliçay arasındadır. Deliçay’ın Yeşilırmak’a karıştığı noktada başlayıp Kuruçay’da biter. Deniz seviyesinden 1.159 m Sarıtaş Tepesi’dir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Buzlu Dağ:

Zile ovası ve Çekerek Irmağı ile çevrilidir. En yüksek noktası 1.392 m ile Beşik Tepe’dir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Karadağ:

Çorum Çayı ile Çekerek Irmağı arasındadır. Çorum Çayı’nın, Çekerek Irmağı’na aktığı noktada biter. En yüksek noktası 1.524 m ile Kuş Yuvası Tepesi’dir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Çakır Dağı:

Çorum şehir merkezinden başlayıp Amasya Kalesi’ne kadar uzanır 1.375 m ile Yeldeğirmeni Tepesi’dir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Eğerli Dağı:

Çorum ovasından başlayıp Merzifon ovasına kadar uzanır. En yüksek noktası 1.776 m ile Kaldırım Tepesi’dir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: İnegöl dağı:

Kuzeyi Kavşak Çayı, güneyi Hamamözü çayı, batısı Kızılırmak doğusu Gümüş ovası ile sınırlıdır. Deniz seviyesinden en yüksek noktası 1.873 m ile İnegöl Tepesidir.

Amasya’da Bulunan Dağlar: Tavşan Dağı:

Merzifon Ovasıyla Kızılmak ve Kuzçayı ile sınırlıdır. En yüksek noktası 1.901 m ile Yuvalı Tepesi’dir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar

Amasya‘daki yaylalar Karadeniz ikliminden, İç Anadolu iklimine geçiş bölgelerinde olduğu için bitkisel açıdan oldukça zengindir. Hem Karadeniz ikliminde yetişen hem de İç Anadolu ikliminde yetişen bitki türlerini vardır. Ancak son yıllarda aşırı zirai ilaç ve gübre kullanımı, aşırı otlatma, tarla açma gibi nedenlerle yaylalar tahrip olmuş, üst kısımlarda hemen hemen ana kaya çıkmıştır. Yayla kenarlarındaki ormanlarda yaşlı ağaçların yerine gençlik gen ağaçlar yetişmemekte ve orman sınırı git gide aşağılara düşmektedir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Kabaoğuz Yaylaları :

Tavşan Dağı’nın batı tarafındadır. Denizden Ortalama Yüksekliği 1.400 m civarında olup yılda bir kez Kabaoğuz şenlikleri düzenlenmektedir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Tavşandağı Yaylaları :

Tavşan Dağı’ndaki düzlüklerdir. Denizden Ortalama Yüksekliği 1.500 m dir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Akdağ Yaylaları :

Akdağ tepelerindedir. Denizden Ortalama Yükseklikleri 1.850 m olup yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Sarıçiçek Yaylaları :

Karaömer Dağının doğu taraflarındaki düzlüklerdedir. Ortalama Yüksekliği 1.650 m civarlarındadır.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Destek Yaylaları :

Canik Dağları üzerinde Destek Çayı’nın kuzeylerindeki yüksek düzlüklerdir. Ortalama Yüksekliği 1.200 m civarlarındadır.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Boğalı Yaylaları :

Sakarat Dağı’ndadır. Ortalama yüksekliği 1.850 m civarlarındadır.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: Çatalçam Yaylaları :

Eğerli Dağı’nın Amasya sınırları içinde kala yüksek düzlüklerindedir. Ortalama yüksekliği 1.400 m dir.

Amasya’da Bulunan Yaylalar: İnegöl Yaylaları :

İnegöl Dağı üzerindedir. Ortalama yüksekliği 1.600 m dir.

Amasya’da Bulunan Vadiler

Yeşilırmak vadisi: Yeşilırmak nehrinin oluşturduğu en önemli ve uzun vadidir. Yeşilırmak vadisi, çok verimli alüvyal topraklardan oluşmaktadır. Vadide mikroklima özelliğinde iklim hüküm sürmekte, özellikle meyvecilik ve sebzecilik önemli bir tarımsal faaliyet olarak öne çıkmaktadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Göynücek Vadisi :

Çekerek Irmağı’nın geçtiği yerdir. Çorum Ortaköy’de başlar Geldingen Ovası’nda biter. Karadağ ile Buzlu Dağ arasındadır. 37 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Karaçavuş Vadisi :

Yeşilırmak üzerindeki vadilerdendir. Kuruçay’ın Yeşilırmak’a döküldüğü yerden başlayıp, Deliçay’ın Yeşilırmak’a karıştığı noktada biter. Sarıtaş Dağı ile Buzlu Dağ arasındadır. 39 km uzunluğundadır. İçinde Şahin Kayası Kanyonu vardır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Ezine Vadisi :

Ezine Fay Hattı’nın oluşturduğu vadidir. Sarıtaş Dağı ile Sakarat Dağı’nın arasındadır. İçinden Deli çay geçer. 39 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Ferhatarası Vadisi :

Yeşilırmak üzerindeki vadilerdendir. Kayabaşı Köyü’nden Amasya Hacılar Meydanı’na uzanır. 10 kilometre uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Beşgöz Vadisi :

Boğazköy ile Tersakan Çayı’nın Yeşilırmak’a döküldüğü yer arasıdır. 8,5 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Onlukköprü Vadisi :

Yeşilırmak üzerindeki vadilerdendir. Tersakan Çayı’nın Yeşilırmak’a döküldüğü yerde başlar, Ziyaret ve Yenice Beldelerinden geçerek Kuzgeçe Köyü’nde biter. 20 km uzunluğundadır. Amasya Elması’nın yetiştiği vadidir.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Durucasu Vadisi :

Yeşilırmak üzerindeki vadilerdendir. Kuzgeçe Köyü’nde başlar, Taşova Çambükü Köyü’nde biter. 18 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Destek Vadisi :

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği vadidir. Destek Çayı akar. Kelkit Çayı’nın Yeşilırmak’a karıştığı noktada biter. 33 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Vadiler: Gökdere Vadisi :

İçinden Gökdere geçer. 22 km uzunluğundadır.

Amasya’da Bulunan Ovalar

Amasya Ovaları

Amasya ili genel olarak dağlık bir yapıdadır. Geldingen Ovası, Suluova Ovası, Merzifon Ovası ve Gümüş Ovası il tarımı için en önemli yerlerdir. Bu dört ova İlin yüzölçümünün yaklaşık % 24’ünü kapsamakta olup, özellikle Amasya-Taşova arasında uzanan Yeşilırmak Vadisi’nin etrafında çok verimli ve mikroklima özelliğinde tarımsal alanlar mevcuttur.

Amasya’da Bulunan Ovalar: Geldingen Ovası :

Amasya İli sınırlarında yağışın en az düştüğü (yıllık ortalama 400-500 mm) bölgedir. Karasal iklim hakimdir. Ortalama yükseklik 450 metre civarlarındadır. Amasya merkez ilçenin güneyinde bulunan ve Yeşilırmak vadisinin başlangıcı olan bölümde bulanan Geldingen ovası ilde bulunan en önemli ovadır. Ova 48.400 ha alan ile il yüzölçümünün yaklaşık %8,8’ini kapsamaktadır. Gökhöyük Tarım İşletmesi bu ova üzerinde kuruludur. Çekerek Iramağı, Çorum Çayı, ve Efennik çayını aşındırmalarıyla oluşmuştur. Sulama kaynaklarının kirliğinden ve yazın suyun çok azalmasından dolayı sulama sorunu vardır. Yozgat ili Çekerek ilçesi sınırları içinde Çekerek nehri üzerinde inşaatı yapılan Süreyyabey Barajı’nın tamamlanması ile sulama sorunu büyük ölçüde çözülecektir.

Amasya’da Bulunan Ovalar: Suluova Ovası :

Ortalama yükseklik 550 m civarındadır. Suluova ilçe merkezinin güney ve güney doğusunu kaplayan önemli bir ova olan Suluova ovası Yeşilırmak nehrinin kollarından Tersakan’ın ortasından geçtiği yaklaşık 40.000 ha alan ile il topraklarının %7,3’ünü kapsamaktadır. Yedikır Barajı, Şeyh Suyu, Değirmendere önemli sulama kaynaklarındandır.

Amasya’da Bulunan Ovalar: Merzifon Ovası :

Ortalama yükseklik 700 m’dir. 31.100 ha alanı ile ilin en büyük 3. ovasıdır. İl Yüzölçümü’nün %5,6’lık kısmını kapsamaktadır. Gümüşsuyu ve Salhan Çayları’nın yanı sıra Yüzüncü yıl, Alala Göletleri ile Yedikır Barajı önemli sulama kaynaklarıdır.

Amasya’da Bulunan Ovalar: Gümüş Ovası :

Denizden ortalama yüksekliği 750 m’dir. Gümüşhacıköy ilçesinin güney ve güneydoğusunu kapsamakta olup 5.400 ha alanı ile ilin dördüncü önemli ovasıdır. Gümüşsuyu, Büyük Dere, ve Kavşak Çayı önemli sulama kaynaklarıdır. Ovanın büyük kısmında sulama ihtiyacı mevcuttur.

Amasya’da Bulunan Ovalar: Aydınca Ovası :

Denizden ortalama yüksekliği 700 m’dir. Ortasından Deliçay geçmektedir. Mikroklima iklime sahip ova 4.000 ha alanı kaplamaktadır.

Amasya’da Bulunan Akarsular

Amasya ilinin en önemli akarsuyu Yeşilırmaktır. Amasya ili sınırları büyük oranda Yeşilırmak havzasında yer almakta olup, Gümüşhacıköy ilçesinin bir kısmı Kızılırmak Havzası’nda yer almaktadır.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Yeşilırmak

Sivas İli Suşehri İlçesi’nin güneybatısındaki Köse Dağları’ndan doğan Yeşilırmak 519 km uzunluğundadır. İl arazisine güneyden girerek Kayabaşı mevkiinde 256 km. uzunluğundaki Yozgat topraklarından doğan Çekerek Çayı ile Kayabaşı’nda birleşir. Amasya şehir merkezinden geçerek Ladik Gölü’nden çıkan Tersakan Çayı ve Taşova Erbaa sınırında Kelkit Çayı ile birleşerek Samsun il sınırları içinde Çarşamba’dan Karadeniz’e dökülür. Yeşilırmak nehrinin bu zamana kadar ölçülen maksimum debisi 1.914 m3/s, minimum debisi 1.83 m3/s ve ortalama debisi 121 m3/s dir. Yıllık toplam akım ise 5707×106 m3 tür. Taşkınlar genellikle mart, nisan, mayıs aylarında gerçekleşir. Amasya İl sınırları içinde kalan kısmı 129 km dir.

Tokat’ın 35 km doğusunda Almus İlçesi’nin bulunduğu yerde Yeşilırmak üzerinde 80 m yükseklikte Almus Barajı, hemen sonra da Ataköy Barajı vardır. Ayrıca Çarşamba İlçesi’nin 40 km güneyinde Ayvacık’ta 175 m yükseklikte Hasan Uğurlu Barajı ve onun mansabında Balahor’da Suat Uğurlu Barajı mevcuttur.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Çekerek Irmağı :

Sivas İli’nin 50 km kuzeybatısındaki 2500 m yükseklikteki Yıldız Dağları’ndan doğar, batıdan gelen Çorum Çayı ile birleşerek Amasya’nın 15 km güneyinde Yeşilırmak’a karışır. Çekerek Irmağı’nın uzunluğu 200 km, Amasya İl sınırları içinde kalan kısmı 45 km olup şimdiye kadar ölçülmüş maksimum debi 362 m3/s, minimum debi 0.09 m3/s, ortalama debi ise 20 m3/s dir. Yıllık toplam akım ise 842×106 m3 tür. Taşkınlar mart, nisan ve mayıs aylarında meydana gelmektedir. Önemli kolları Çorum ve Efennik Çaylarıdır.

Çekerek Irmağı üzerinde özellikle Amasya İli’nin taşkınlardan koruması, enerji üretimi ve sulama amaçlı Süreyyabey Barajı inşa edilmektedir.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Tersakan Çayı :

1.925 m yükseklikte Akdağ eteklerinden doğar, Ladik Gölü’nün fazla suyunu alarak Havza İlçesi’nden geçer ve Amasya İli içerisinde Yeşilırmak’la birleşir. Uzunluğu 100 km, Amasya İl sınırları içinde kalan kısmı 41 km olup şimdiye kadar ölçülmüş maksimum debisi 317 m3/s, minimum debisi 0.021 m3/s, ortalama debisi 3.96 m3/s’dir. Yıllık toplam akım ise 125×106 m3 tür. Taşkınlar genellikle mart, nisan, mayıs ve yaz aylarında sağanaklar nedeniyle olur.

Tersakan Çayı’nın Şeyhsuyu, Gümüşsuyu, Derinöz ve Salhan çayı önemli kollarıdır. Bu kollar üzerinde Gümüşhacıköy Ovası, Merzifon Ovası ve Suluova yer almaktadır. Ayrıca Derinöz Çayı üzerinde Derinöz Barajı vardır.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Kelkit Çayı :

Erzincan’ın kuzeybatısında 2600 m yükseklikteki dağlardan doğar. Doğu-Batı istikametinde Kelkit, Suşehri, Koyulhisar, Reşadiye, Niksar, Erbaa ilçelerinden geçerek Amasya-Tokat sınırında Yeşilırmak ile birleşir. Uzunluğu 400 km, şimdiye kadar ölçülmüş maksimum debisi 905 m3/s, minimum debisi 47 m3/s, ortalama debisi 70.5m3/s dir. Yıllık toplam akım ise 2526×106 m3 tür.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Destek Çayı :

Karaömer Dağı ile Canik Dağları arasından akar Taşova’dan Yeşilırmak’a karışır. 35 kilometre uzunluğundadır. Minimum debisi 0,5 m3/sn. maksimum debisi 130 m3/sn. dir

Amasya’dan Geçen Akarsular: Deliçay :

Sakarat Dağı Buğalı Yaylalarından doğar Yeşilırmak’a karışır. 48 km uzunluğundadır. Minimum debisi 0,5 m3/sn. maksimum debisi 212 m3/sn. dir.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Kuruçay :

Yeşilırmağa akar. Amasya-Tokat il sınırındadır. Sakarat dağından doğar. 50 kilometre uzunluğundadır.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Gökdere Çayı :

Canik Dağlarından doğar. Taşova ilçesindedir. 40 kilometre uzunluğundadır.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Kavşak Çayı :

Tavşan dağından doğar Kızılırmak’a karışır. Sulama amaçlı Karadere Barajı vardır.

Amasya’dan Geçen Akarsular: Hamamözü Çayı :

İnegöl dağından doğar Kızılırmak’a karışır.

Amasya’da Bulunan Göller

Amasya’da Bulunan Göller: Borabay Gölü

Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 63 km ve Taşova ilçesine 15 km mesafededir. Amasya – Taşova karayolunun 44. kilometresinden sola ayrılan Taşova – Samsun karayolunu takiben 14. km’den tekrar sola ayrılarak ulaşılır. Denizden yüksekliği 1.050 m’dir. Gölde yamaçlardan yıkılmalarla oluşmuş doğal bir set bulunmaktadır. Tabandan su kaynaması olan göl, ayrıca dereden gelen sularla da beslenmektedir. 80 metre genişlik ve 25 metre derinliğe sahip göl, doğu-batı yönünde uzanan bir vadide yer alır. Gölün etrafında kayın, sarıçam, sedir, kestane ağaçları mevcuttur. Güney kıyısı sarp ve dik olup, kuzey kıyısı piknik amaçlı kullanıma uygundur. Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 13.07.1993 gün ve 3092 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir.

Amasya’da Bulunan Barajlar ve Baraj Gölleri

D.S.İ Tarafından Hizmete Açılmış Baraj ve Göletler

Amasya Yedikır Barajı (Yedi Kuğular Kuş Cenneti)

Suluova İlçesine 10 km mesafededir. 1979 yılında inşaatına başlanmış, 1986 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olup 1.400 ha sulama alanına sahiptir. Kuşların göç yolu üzerinde olan göl kış aylarında kuşların doğal yaşam alanıdır. 34 çeşit kuş türü tespit edilmiş olup çevresi mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Kültür Bakanlığı Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.08.1989 gün ve 489 sayılı kararı ile 1.Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir.

Amasya Derinöz Barajı :

Suluova Derinöz çayı üzerinde olup 2003 yılında tamamlanmıştır. Sulama amaçlı inşa edilmiş olan baraj 6.500 ha. alan sulanacaktır.

Amasya Gümüşhacıköy (Sarayözü) Barajı :

Gümüşhacıköy ilçe merkezinde 1991 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olan barajdan 3.500 ha alan sulanmaktadır.

Amasya Habitat
Amasya Gediksaray Barajı :

Göynücek ilçesi Gediksaray – Ayvalıpınar Köyü’nde 1994 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 1200 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Destek Barajı :

Taşova İlçesi Destek Beldesi’nde 2001 yılında işletme ye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 130 ha sulama alanı vardır.

Amasya Uluköy Barajı :

Taşova İlçesi’nde 1984 yılında işletmeye açılmıştır.Sulama amaçlı ve 1.000 ha sulama alanı vardır.

Amasya Doğantepe Göleti :

Merkez Doğantepe Köyü’nde 1990 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olup 400 ha sulama alanına sahiptir.

Amasya Ortaköy Göleti :

Merkez Ortaköy Köyü’nde 1976 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olup 200 ha sulama alanına sahiptir.

Amasya Habitat
Amasya İbecik Göleti :

Merkez İbecik Köyü’nde 2002 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı olup 108 ha sulama alanına sahiptir.

Amasya Bayırlı Göleti :

Suluova İlçesi Bayırlı Köyü’nde 1994 yılında işletme açılmıştır. Sulama amaçlı ve 85 ha sulama alanı vardır.

Amasya Sarıbuğday Göleti :

Merzifon İlçesi Sarıbuğday Köyü’nde 1994 yılında işletme açılmıştır. Sulama amaçlı ve 90 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Paşa Göleti :

Merzifon İlçesi Hırka Köyü’nde 1994 yılında işletme açılmıştır. Sulama amaçlı ve 350 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Habitat
Amasya Yakacık Göleti :

Merzifon Yakacık Köyü’nde 1996 yılında inşaatına başlanmış ve 2001 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 240 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Ayvalı Göleti :

Amasya Gümüşhacıköy İlçesi merkezinde 1994 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 90 ha sulama alanı vardır.

Amasya İmirler Göleti :

Gümüşhacıköy ilçesi İmirler Köyü’nde 1996 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 300 ha sulama alanı vardır.

Amasya Çitli Göleti :

Gümüşhacıköy ilçesi Çitli Köyü’nde 1987 yılında inşaatına başlanmış ve 1992 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 710 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Habitat
Amasya Yeniköy Göleti :

Hamamözü ilçesi Yeniköy’de 1986 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı 350 ha. sulama alanı vardır.

Amasya Kızgüldüren Göleti :

Taşova Kızgüldüren Köyü’nde 1967 yılında işletmeye açılmıştır. Sulama amaçlı ve 25 ha. sulama alanı vardır.

Amasya’da Bulunan Kanyonlar

Amasya Habitat
Amasya Kızkayası Kanyonu

Kızkayası Kanyonu Merzifon’un Çaybaşı ile Balgöze köyleri arasında. M.Ö 2000-1500 Yılları arasında yaşam olan bölgedir. Bir dönem İskitlerin ve daha sonra Amazonların yaşadığı sanılmaktadır.
Giriş kısmında Amozonların kurban kestikleri bir tapınak vardı. Tapınağın güney tarafında İskit  dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarları bulunmakta. Çıkışında Doğu Roma dönemine ait bir köprü vardır. hemen bitiğinde kullanılmayan 2 eski değirmen ve bir Eski kireç ocağı vardır.Kanyon yaklaşık 3 Km. uzunluğundadır. Merzifon’a uzaklığı 18 Km.dir.

Amasya Derinöz Kanyonu

Derinöz kanyonu henüz tam olarak keşfedilmemiş ve işaretleme çalışmaları yapılmamış kanyonlardandır. Dolayısıyla burada amatör olarak kanyoning yapackların dikkat etmesi gerekmektedir.

Amasya Derinöz Kanyonu

Wikiloc sitesinde bu kanyonda yapılan bir rota anlatımıda “Rotada seyfeden başlanıp kanyonun yarısına kadar gelinebiliyor.Geri kalan kısmı ıslak ve yosunlu olduğundan tırmanışa elverişli değil.
Rotayı ovacık yaylasından başlayıp ip inişi yaparak tamamlayabilirsiniz.
Rotayı tamamlamak için 30-50 metre aralığında ip yeterli olacaktır.
Setler arasında emniyet alamayacağınız yerler olduğundan risk almamak için 50 metre civarı daha uygun olacaktır.”
ifadeleri kullanılmıştır.

Amasya’da bulunan outdoor kulüplerinin tanıtımı için izleyen sayfaya geçiniz.

Amasya’da Bulunan Outdoor Kulüpleri

Amasya’da bulunan outdoor sporcularını wikiloc sitesinden görebiliyoruz. Amasya’nın çeşitli noktalarında genel olarak doğa yürüyüşü, tırmanma, kampçılık, bisiklet ve fotoğrafçılık aktivitelerinin yapılmaktadır.

Amasya’da bulunan outdoor kulüpleri arasında bizim yaptığımız araştırmada Amasya Doğa Sporları Ve Araştırma Kulübü ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Amasya Şubesi’ni bulabildik.

Amasya Doğa Sporları Ve Araştırma Kulübü, facebook adresi: https://www.facebook.com/groups/adsak/

Dağcılık Federasyonu: https://tdf.gov.tr/etiket/amasya/


Yazımızda yer alan resimler çoğunlukla Amasya Doğa Sporları Ve Araştırma Kulübü facebook sayfası ve wikiloc sitesinden alınmıştır.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Amasya’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Amasya kamp alanları, Amasya mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler: Amasya Gezilecek yerler, Amasya Gezi Rehberi, Amasya gezilecek yerler listesi, Amasya gezi, Amasya gezecek yerler, Amasya gezi yazısı, Amasya  turizm, Amasya turizm bürosu, Amasya tarihi yerler, Amasya ne yenir nereler gezilir. Amasya ne yenir nerede yenilir, Amasyada ne yapılır, Amasya otelleri, Amasya Gezilecek Yerler,  Amasya Gezi Rehberi,  Amasya Gezilecek Yerler Listesi,  Amasya Gezi,  Amasya Gezecek Yerler,  Amasya Gezi Yazısı,  Amasya  Turizm,  Amasya Turizm Bürosu,  Amasya Tarihi Yerler,  Amasya Ne Yenir Nereler Gezilir, Amasya Ne Yenir Nerede Yenilir, Amasya’da Ne Yapılır,  Amasya Otelleri,  Amasya’da Gezilecek Doğal Yerler,  Amasya Gezilecek Yerler, Amasya Gezilecek Çarşı,  Amasya Gezilecek Yerler Doğa, Amasya Gezilecek Doğal Yerler, Amasya Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler,  Amasya’da Gezilecek Mekanlar, Amasya Merkezde Gezilecek Yerler,  Amasya’da Gezilecek Tarihi Yerler,  Amasya Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,   Amasya Seyahat Rehberi,   Amasya Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi, Amasya Görülmesi Gereken Yerler,  Amasya Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları, Amasya  Turizm Ve Tanıtım,  Amasya Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,   Amasya’da Nereye Gidelim?, Amasya’da Bir Günde Ne Yapılır?,  Amasya İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?,  Amasya Merkezde Neler Var?, Amasya Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler,  Amasya’da Ne Yenir?,  Amasya Gezilecek En Popüler Yerler, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo,  #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,   #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, # Amasya, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, #Amasya #seyahatcantasi, #seyahatetmek, #Amasya, #kamp, Amasya Alçak Köprü,  Amasya Arkeoloji Müzesi,  Amasya Kalesi, Amasya Kaplıca ve İçmeleri, Amasya Saat Kulesi , Amasya Aynalı Mağara, Amasya Baraklı Şelalesi, Amasya Bayezid Paşa Cami, Amasya Bimarhane (Darüşşifa), Amasya Borabay Gölü, Amasya Burmalı Minare Camisi ve Cumudar Türbesi, Amasya Çağlayan Köprüsü, Amasya Çakallar Tepesi, Amasya Çelebi Mehmet Medresesi ve Saat Kulesi, Amasya Çilehane Camisi, Amasya Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve Su kanalı, Amasya Fethiye Camii, Amasya Gök Medrese ve Gökmedrese Cami, Amasya Gümüşlü Cami, Amasya Halifet Gazi Kümbeti, Amasya Haliliye Medresesi, Amasya Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları, Amasya Hazeranlar Konağı Müze Ev, Amasya İmaret Kültür Merkezi, Amasya Kadılar Türbesi, Amasya Kapı Ağa (Büyük Ağa) Medresesi, Amasya Kız Kayası Kanyonu, Amasya Kızlar Sarayı, Amasya Küçük (Ayas) Ağa Cami ve Külliyesi , Amasya Künç Köprü, Amasya Magdinus ve Helkıs Köprüleri, Amasya Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi, Amasya Merzifon Bedesteni ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami, Amasya Minyatür Amasya Müzesi, Amasya Saraçhane Camii, Amasya Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, Amasya Sultan II. Bayezid Külliyesi, Amasya Şehzade Yolu ve Şehzadeler Müzesi, Amasya Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi, Amasya Taşhan ve Bakırcılar Çarşısı, Amasya Terziköy Kaplıcaları, Amasya Torumtay Camii ve Türbesi , Amasya Yalıboyu Evleri, Amasya Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Baraj Gölü), Amasya Kent Ormanı Kamp Alanı, Akdağ Yaylası Kamp Alanı, Baraklı Şelalesi Kamp Alanı, Belevi Akpınar Kamp Alanı, Boraboy Gölü Tabiat Parkı ve Kamp Alanı, Çal Yaylası Kamp Alanı, Dereli Havuzbaşı Mesire Ve Kamp Alanı, Destek Barajı Kamp Alanı, Esençay Şahin Yaylası Kamp Alanı, Gındıra Gölü Kamp Alanı, Gürsu Göleti Kamp Alanı,    Kabaoğuz Yaylası, Kızkayası Kanyonu Kamp Alanı, Önce Vatan Piknik Alanı, Tekke Gölü Kamp Alanı, Uluköy Barajı Kamp Alanı, Yedi Kuğular Kuş Cenneti Kamp Alanı, Amasya Outdoor Potansiyeli, Amasya’da Bulunan Dağlar, Amasya Canik Dağları, Amasya Karaömer Dağı, Amasya Akdağ, Amasya Sakarat Dağı, Amasya Sarıtaş Dağı, Amasya Buzlu Dağ, Amasya Karadağ, Amasya Çakır Dağı, Amasya Eğerli Dağı, Amasya İnegöl dağı, Amasya Tavşan Dağı, Amasya’da Bulunan Yaylalar, Amasya Kabaoğuz Yaylaları, Amasya Tavşandağı Yaylaları, Amasya Akdağ Yaylaları, Amasya Sarıçiçek Yaylaları, Amasya Destek Yaylaları, Amasya Boğalı Yaylaları, Amasya Çatalçam Yaylaları, Amasya İnegöl Yaylaları, Amasya’da Bulunan Vadiler, Amasya Göynücek Vadisi, Amasya Karaçavuş Vadisi, Amasya Ezine Vadisi, Amasya Ferhatarası Vadisi, Amasya Beşgöz Vadisi, Amasya Onlukköprü Vadisi, Amasya Durucasu Vadisi, Amasya Destek Vadisi, Amasya Gökdere Vadisi, Amasya’da Bulunan Ovalar, Amasya Geldingen Ovası, Amasya Suluova Ovası, Amasya Merzifon Ovası, Amasya Gümüş Ovası, Amasya Aydınca Ovası, Amasya’da Bulunan Akarsular, Amasya Yeşilırmak, Amasya Çekerek Irmağı, Amasya Tersakan Çayı, Amasya Kelkit Çayı, Amasya Destek Çayı, Amasya Deliçay, Amasya Kuruçay, Amasya Gökdere Çayı, Amasya Kavşak Çayı, Amasya Hamamözü Çayı, Amasya’da Bulunan Göller, Amasya Borabay Gölü, Amasya’da Bulunan Barajlar, Amasya Yedikır Barajı (Yedi Kuğular Kuş Cenneti), Amasya Derinöz Barajı, AmasyaGümüşhacıköy (Sarayözü) Barajı, Gediksaray Barajı, Destek Barajı, Uluköy Barajı, Doğantepe Göleti, Ortaköy Göleti, İbecik Göleti, Bayırlı Göleti, Sarıbuğday Göleti, Paşa Göleti, Yakacık Göleti, Ayvalı Göleti, İmirler Göleti, Çitli Göleti, Yeniköy Göleti, Kızgüldüren Göleti,